• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σεισμός τώρα: 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και ΑντικύθηραΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που «ξάφριζε» κατοικίες σε όλη τη χώρα - 12 συλλήψειςΜαζική κλιμάκωση από τους αγρότες: Ένταση σε αεροδρόμια και τελωνεία - Νέα μπλόκα από Δευτέρα και κυβέρνηση σε… σκληρή γραμμήΆνω Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2χρονη ανιψιά του σε κλεμμένο ΙΧ ενώ τον καταδίωκε η ΕΛΑΣ
δημοφιλές τώρα: Meghan Markle: Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην...
Homepage ┋   Εκκλησία   ┋   06.11.2019 21:26
Μαρίνα Ζιώζιου
Μαρίνα Ζιώζιου

Η Εκκλησία της Ελλάδος αντιδρά στην καύση των νεκρών με φυλλάδια

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη σύνταξη και την αποστολή φυλλαδίου προς τους πιστούς, με στόχο κυρίως ενημερωτικό

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο

Εκστρατεία ενημέρωσης των πιστών για το ζήτημα της αποτέφρωσης και της καύσης των νεκρών ξεκινάει η Εκκλησία της Ελλάδος μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) που συνεδρίαζε από την Δευτέρα 4 έως και την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν, η ΔΙΣ αποφάσισε τη σύνταξη και την αποστολή φυλλαδίου προς τους πιστούς, με στόχο κυρίως ενημερωτικό και όπως τονίζει: «Επί του θέματος δε αυτού, εμμένει ως οφείλει στη δογματική διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας μας Εκκλησίας που τελεί υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την καύση των νεκρών η θέση της Εκκλησίας είναι γνωστή και σταθερή. Αιτία για την ανακίνηση του θέματος αποτέλεσε η έναρξη της λειτουργίας του πρώτου αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρώτες αντιδράσεις κληρικών δεν άργησαν να έρθουν.

Αρχικά, οι κληρικοί της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας με ψήφισμά τους ενημέρωσαν το ποίμνιο ότι δεν μπορούν να δεχθούν να τελέσουν νεκρώσιμη ακολουθία (κηδεία) υπέρ αναπαύσεως της ψυχής ατόμου που αποφάσισε και ζήτησε το ίδιο ή το οικογενειακό περιβάλλον του την καύση και όχι την ταφή.

Στο θέμα παρενέβη και ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, που με εγκύκλιό του λίγες ημέρες μετά κάλεσε τους κληρικούς να μην τελούν την Εξόδιο Ακολουθία, ούτε επιμνημόσυνη δέηση, αν ακολουθηθεί καύση του νεκρού.

Τέλος, η ΔΙΣ ασχολήθηκε και με το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία. Εξέτασε επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης  Θεολόγων (ΠΕΘ), ενώ ενημερώθηκε και για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) περί του ζητήματος του μαθήματος των Θρησκευτικών και αναμένει σύμφωνα και με παλαιότερη απόφασή της, τις ενέργειες του αρμοδίου υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»

Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική

Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού

«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • αποτέφρωση
  • νεκροί
  • Διαρκής Ιερά Σύνοδος
  • καύση
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr