• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ερμιόνη: Τουλάχιστον 30 μαθητές με γαστρεντερίτιδα στο Γυμνάσιο ΚρανιδίουΠώς χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη το σπέρμα του Δανού δότη με την καρκινογόνα μετάλλαξη: 18 παιδιά γεννήθηκαν στην ΕλλάδαΑνυποχώρητοι οι αγρότες σε όλη τη χώρα: Κρίσιμο 48ωρο με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Το Σάββατο η πανελλαδική διάσκεψη στη ΝίκαιαWSJ: Αμερικανικές επενδύσεις στη Ρωσία και ενέργεια - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Εκκλησία   ┋   04.12.2018 14:22
Μαρίνα Ζιώζιου
Μαρίνα Ζιώζιου

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Γαβρόγλου με εκπροσώπους κληρικών

Ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για μια ειλικρινή συζήτηση με την οποία κλείνει ο πρώτος κύκλος του διαλόγου

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Screenshot/Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Youtube Channel
Screenshot/Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Youtube Channel

Σε εποικοδομητικό κλίμα και στην κατεύθυνση της αποσαφήνισης σειράς θεμάτων που τέθηκαν, ολοκληρώθηκε σήμερα ο πρώτος κύκλος του διαλόγου για τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας με τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με τους εκπροσώπους του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) και της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης.

Ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για μια ειλικρινή συζήτηση με την οποία κλείνει ο πρώτος κύκλος του διαλόγου και ανακοίνωσε πως στις 21 Δεκεμβρίου θα υπάρξει νέα συνάντηση.

Τόνισε πως η συμφωνία που θα προκύψει στο τέλος δεν θα μπορεί να αλλάξει μονομερώς, απαντώντας στον κύριο προβληματισμό που έχουν εκφράσει οι κληρικοί σχετικά με την μελλοντική διασφάλισή τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου «είχαμε τη χαρά σήμερα να συναντηθούμε με το Σύνδεσμο Ιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης και τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος μαζί με τους έγκριτους νομικούς. Μας εξέφρασαν τις αγωνίες τους και πολλά ερωτήματα που ήταν αποτέλεσμα μιας όχι πλήρους κατανόησης του πλαισίου Συμφωνίας. Ήταν μία ειλικρινής συζήτηση.

Είναι μία συζήτηση που δεν έχει τελειώσει αλλά, σήμερα ειδικά, τελειώνει ο πρώτος κύκλος αυτών των συζητήσεων. Άρα, με όσα ακούσαμε, με όσα καταγράψαμε, θα προχωρήσουμε στο τρίπτυχο: εξορθολογισμός των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, διασφάλιση -και το υπερτονίζω αυτό- των εργασιακών δικαιωμάτων των ιερέων και βεβαίως το νοικοκύρεμα των οικονομικών. Καταλήξαμε ομόφωνα ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους νομικούς για να διαμορφωθεί ένα κείμενο  που θα σταλεί στους πατέρες και στις 21 Δεκεμβρίου θα ξανασυναντηθούμε αφού θα έχουν διατυπωθεί από όλες τις πλευρές το κείμενο και οι όποιες παρατηρήσεις. Άρα, ήταν για μας μία εξαιρετική ημέρα. Να τελειώσω με ένα στοιχείο που μπορεί να είναι πάρα πολύ χρήσιμο και το οποίο μπορεί να μην έχει γίνει κατανοητό δημοσίως. Ο νόμος θα κυρώνει μία συμφωνία. Η κύρωση μίας Συμφωνίας σημαίνει -και θα έχει κι άλλα πράγματα- ότι δεν μπορεί να αλλάξει αυτή η Συμφωνία αν δεν συμφωνούν και τα δύο μέρη. Άρα, η κατοχύρωση που θα προέρχεται μέσα από αυτήν την κύρωση είναι μία κατοχύρωση πολύ πιο έντονη από ό,τι υπάρχει σήμερα ως προς τη μισθοδοσία ή ό,τι άλλο περιέχει αυτή η Συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος π. Γεώργιος Σελλής δήλωσε:

«Μεταφέραμε σήμερα στον υπουργό τις αγωνίες των κληρικών και των οικογενειών τους μετά από τη Συμφωνία των δύο ανδρών, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού. Μας άκουσε με προσοχή –θέλω να πιστεύω- και με τους συνεργάτες του, και θα περιμένουμε γραπτά αυτά τα οποία θα θέτει η Συμφωνία. Επίσης, θέλω να πω ότι ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος που εκπροσωπεί το σύνολο των κληρικών της Ελλάδος εμμένει στο νομικό καθεστώς και στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ήδη υπάρχει όσον αφορά, εννοείται, τις σχέσεις των κληρικών με το ελληνικό δημόσιο. Να περιμένουμε, λοιπόν, όπως είπε και ο υπουργός, γραπτά αυτά τα οποία έχει διατυπώσει για τη Συμφωνία».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης π. Ζαχαρίας Αδαμάκης υπογράμμισε:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε με τον υπουργό τα θέματα που μας αφορούν. Έγινε ένας καλός διάλογος και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε. Εμείς, μεταφέραμε από την Κρήτη τον παλμό, τον προβληματισμό των ιερέων για ό,τι γίνεται. Ο υπουργός μας άκουσε με προσοχή. Δεύτερον, εμείς επιμένουμε να μείνουμε εκεί που είμαστε, γιατί δεν το επιλέξαμε εμείς, η Πολιτεία μας έβαλε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και δεν δεχόμαστε να φύγουμε από εκεί βιαίως. Ζητήσαμε από τον υπουργό, και εκείνος ευχαρίστως το δέχτηκε, όλα αυτά τα οποία συζητήσαμε σήμερα και την περασμένη Κυριακή εδώ στον ίδιο χώρο στο Υπουργείο, να τα επεξεργαστούν και να μας τα δώσουν γραπτά για να μπορέσουμε και εμείς – έχουμε τα όργανα μας, έχουμε τους Συνδέσμους μας στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα- να εκφέρουμε τις απόψεις μας για τόσο καυτά θέματα».

Διαβάστε ακόμη

Οι τρεις γαλάζιοι πόλοι που συγκρούονται για τους αγρότες, η σύσκεψη υπό το Μητσοτάκη για να πάψει η κωλυσιεργία και οι φωνές στη σύσκεψη Τσιάρα και βουλευτών

Ανυποχώρητοι οι αγρότες σε όλη τη χώρα: Κρίσιμο 48ωρο με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Το Σάββατο η πανελλαδική διάσκεψη στη Νίκαια

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ώρα των απαντήσεων για τον «Φραπέ» – Στην Εξεταστική ο Γιώργος Ξυλούρης

Πώς χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη το σπέρμα του Δανού δότη με την καρκινογόνα μετάλλαξη: 18 παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Κώστας Γαβρόγλου
  • Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος
  • συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr