copyright: eurokinissi

Έρχονται οι τουρίστες σε «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία» - Πώς γίνεται ο έλεγχος

Τελευταία Ενημέρωση
Στις 13.22 προσγειώθηκε το αεροσκάφος της Aegean προερχόμενο από το Μόναχο, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και των αρχών της Θεσσαλονίκης

«Όλα θα πάνε καλά» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, φτάνοντας στις 12.30 το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

p6150603.jpg

Αιτία, η άφιξη της πρώτης πτήσης από το εξωτερικό, τη μετά κορονοϊό εποχή, που προσγειώθηκε σήμερα, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, πρώτη ημέρα επαναφοράς πτήσεων από το εξωτερικό.

«Έως τις 30 Ιουνίου, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα κάνουν έλεγχο όλοι» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, εννοώντας τους επιβάτες που θα φτάνουν από χώρες του εξωτερικού.

p6150651.jpg

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε από όλους τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού, και όχι μόνο, την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από όλους, ώστε να προφυλαχτεί η τουριστική περίοδος, «και να μην έχουμε πισογυρίσματα» όπως είπε χαρακτηριστικά.  

«Η τουριστική αυτή περίοδος πρέπει, πάση θυσία, να την προφυλάξουμε, να μην έχουμε πισογυρίσματα. Με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι ο μόνος τρόπος να προφυλαχτούμε» ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσφέρει σεμινάρια δωρεάν για τις επιχειρήσεις, για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί. Για αυτό είμαστε εδώ για να βεβαιωθούμε ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ανοίγει πια για τις διεθνείς πτήσεις με ασφάλεια» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

5094701.jpg
p6150682.jpg

«Η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη υποδέχονται τις πρώτες διεθνείς πτήσεις με υψηλή περηφάνεια και αυτοπεποίθηση» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να περάσουμε αυτήν την μεταβατική περίοδο με πολύ μεγάλη προσοχή αλλά και επιτυχία.

«Είμαι αισιόδοξος ότι όπως καλά ανταποκριθήκαμε μέχρι τώρα, εξίσου καλά θα τα καταφέρουμε και στο υπόλοιπο της τόσο σημαντικής θερινής περιόδου για την χώρα και την εθνική οικονομία» πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της σημερινής αυτοψίας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σχετικά με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από πτήσεις του εξωτερικού.  

p6150644.jpg

Τεστ κατά την άφιξη των επιβατών

Στο χώρο αφίξεων από πτήσεις του εξωτερικού και της παραλαβής αποσκευών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένα σημεία για τα τεστ που γίνονται σ’ όλους τους επιβάτες. Μετά τα ολιγόλεπτα τεστ, οι επιβάτες, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, θα φεύγουν κατευθείαν στον προορισμό τους.

p6150629.jpg

Αντίστοιχα, όπως μας ενημέρωσαν επιβάτες που ταξίδεψαν σήμερα από το Μόναχο με την πτήση της Aegean Α3501, τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και οι απαραίτητες αποστάσεις. Το τεστ είναι διάρκειας ενός λεπτού, και όπως μας ενημέρωσαν οι επιβάτες δεν είχαν κάποια σύσταση για αυτοπεριορισμό. Ωστόσο, έχουν δώσει όλα τους τα στοιχεία (διεύθυνση, τηλέφωνα, τόπο παραμονής κτλ.).

«Το τεστ ήταν γρήγορο, μπορούμε να φύγουμε για τον προορισμό μας» μας είπε ο Μιχάλης Ελευθεριάδης, ο οποίος είχε προορισμό του το εξοχικό του στην Χαλκιδική. «Ηρθα για διακοπές και δουλειές, όχι δεν θα είπαν να αυτοπεριοριστούμε» μας ενημέρωσε.

Το ίδιο μας είπε ο κ. Πρόδρομος Ελευθεριάδης, με προορισμό την Καβάλα και ο οποίος θα επιστρέψει στο Μόναχο στις 5 Ιουλίου.

Τριάντα κινήσεις ημερησίως

«Τα όμορφα αεροδρόμια είναι αυτά που είναι γεμάτα με κόσμο, γεμάτα με επιβάτες» ανέφερε στο ethnos.gr ο γενικός διευθυντής λειτουργίας της Fraport Greece Ηλίας Μαραγκάκης λέγοντας ότι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς, να γεμίζει το αεροδρόμιο με κόσμο. «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε επιβάτες από το εξωτερικό, εδώ και δυο μήνες, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε ακόμη περισσότερους επιβάτες» τόνισε χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο κ. Μαραγκάκης.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η ημερήσια κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» υπολογίζεται στις 30 κινήσεις με πτήσεις του εσωτερικού και αρχής γενομένης, τη σημερινή ημέρα, και του εξωτερικού (σ.σ. από Μόναχο και Λάρνακα στις 8 το βράδυ). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι ημερήσιες κινήσεις ανέρχονταν περίπου στις 200.

p6150704.jpg

Οσο για τους χώρους στάθμευσης που βρίσκονται εντός του αεροδρομίου, η πτώση υπολογίζεται γύρω στο 80%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Χωρίς ξενοδοχείο αναφοράς

Και αν οι πρώτοι 160 επιβάτες από Μόναχο αφίχθησαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη και οι επόμενοι 160 θα προσγειωθούν στις 8 το βράδυ, προερχόμενοι από τη Λάρνακα της Κύπρου, η Θεσσαλονίκη, μέχρι στιγμής, δεν έχει ξενοδοχείο αναφοράς για να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσματα για κορονοϊό.

«Το υπουργείο Τουρισμού, μέχρι σήμερα, θα δώσει όλα τα ξενοδοχεία καραντίνας που χρειάζονται. Θα οριστικοποιηθεί σήμερα, για ξενοδοχείο αναφοράς» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς σε σχετική ερώτηση των ΜΜΕ προσθέτοντας «σε κάθε περίπτωση έχουμε εναλλακτικές δυνατότητες. Αυτή τη στιγμή, έχουμε νοσοκομεία αναφοράς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος μιλώντας στο ethnos.gr λέει χαρακτηριστικά «έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση, να υπάρξει ανάθεση για ξενοδοχείο αναφοράς, αρχικά, για το πρώτο χρονικό διάστημα, χωρίς διαγωνισμούς» προσθέτοντας «χρειάζεται να γίνει άμεσα η ανάθεση, είναι μεγάλο πρόβλημα, δεν έχουμε ξενοδοχείο αναφοράς, και η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει άλλο».

Αυτή τη στιγμή, από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, στη Θεσσαλονίκη, λειτουργούν τα μισά, όπως ενημερώνει το ethnos.gr ο κ. Μανδρίνος. «Από τα 86 λειτουργούν τα 43, και αυτά με ελάχιστες κρατήσεις» αναφέρει προσθέτοντας ότι για το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, όσα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης τόλμησαν να ανοίξουν, σημείωσαν 12% της πληρότητας της πόλης.

Με 28 πτήσεις από χώρες του εξωτερικού υποδέχεται επιβάτες το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου, πρώτη ημέρα ανοίγματος των δυο μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, για διεθνείς πτήσεις.

Διστακτικό το ξεκίνημα, αλλά ουσιαστικό, με αισιοδοξία και, το βασικότερο, με ασφάλεια, και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη των αεροδρομίων, στο ethnos.gr.

5094675.jpg

Είκοσι οκτώ πτήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος»

Στο «Ελ. Βενιζέλος» αναμένονται να προσγειωθούν, συνολικά 28 πτήσεις από αεροδρόμια του εξωτερικού. Η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε από τη Λάρνακα στις 09.45 το πρωί, με πτήση της Aegean - Olympic Air, ακολούθησαν η Transavia από Άμστερνταμ και η Air France από Παρίσι. Βουκουρέστι, Ρώμη, Βιέννη, Ντόχα, Μπαχρέιν, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Ζυρίχη, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Ντίσελντορφ, Σόφια, Λονδίνο, Μιλάνο και Τίρανα, είναι οι πόλεις από τις οποίες υποδέχεται σήμερα το «Ελ. Βενιζέλος» επιβάτες από το εξωτερικό.

5094718.jpg
copyright: eurokinissi

Ενέργειες για ασφάλεια

Επιπρόσθετα, τα στελέχη του «Ελ. Βενιζέλος» υποδέχονται τους πολυάριθμους επιβάτες με δυο ενέργειες στους χώρους του αεροδρομίου. Ήδη, από τις 12.00 έως τις 16:00, Ο Φίλος Αθηναίος – η μασκότ του αεροδρομίου – καλωσόρισε τους επιβάτες προσφέροντας τους ένα safety kit με τα απαραίτητα για ένα ασφαλές ταξίδι.

Παράλληλα στις αναχωρήσεις και στις αφίξεις του αεροδρομίου, η καμπάνια AuTHENtic Smiles ζωντανεύει και υποδέχεται τους επιβάτες : ανθρώπινα, ακίνητα αγάλματα που συμβολίζουν επιβάτες από τις 5 ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Ωκεανία). Τα αγάλματα αποκτούν ζωή και κίνηση όταν οι επιβάτες θα περνούν από μπροστά τους, συμβολίζοντας την επανέναρξη της επιβατικής κίνησης και το «ζωντάνεμα» του αεροδρομίου και της πόλης μας. 

Όσοι φτάνουν από αεροδρόμιο που είναι εκτός λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μεταφορών, θα ελέγχονται δειγματοληπτικά, μόνο κάποιες από τις πτήσεις και όχι όλες. Σε αυτή την κατηγορία, θα συστήνεται στου τουρίστες των πτήσεων να προχωρούν σε αυτοπεριορισμό σε ξενοδοχείο. Αν το τεστ βγει αρνητικό θα μπορεί να συνεχίσει τις διακοπές του, σε περίπτωση που βγει θετικό, θα πρέπει για 14 ημέρες να παραμείνει σε ξενοδοχείο σε καραντίνα.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επιβάτες με τουρίστες από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Σε αυτές τις περιπτώσεις και μέχρι τις 30 Ιουνίου θα ελέγχονται όλοι οι επιβάτες των πτήσεων και θα ακολουθείται η δειγματοληπτική διαδικασία.

Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ