Ο κορονοϊός... αναζωπυρώθηκε στον Εχινο και τα μέτρα είναι οριζόντια (eurokinissi)

Ξάνθη: Tο Μπαϊράμι «φούντωσε» τον κορονοϊό - «Φορείς δεν κάνουν τεστ»

Τελευταία Ενημέρωση
«Ορισμένοι δεν τήρησαν τα μέτρα. Και όπως γιορτάζουμε εμείς το Πάσχα έτσι και αυτοί γιόρτασαν το Μπαϊράμι», είπε στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθη, Νίκος Ευφραιμίδης

Μόλις ένα στους δέκα κατοίκους δίνει δείγμα για να διενεργηθεί το τεστ για τον νέο κορονοϊό δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας  στην ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης όπου μετρά 14 νεκρούς από τον ιό μέχρι στιγμής.  Μετά την κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης  όπου παρατηρήθηκε έξαρση της πανδημίας  σε καραντίνα τέθηκε από την Τρίτη 16 Ιουνίου και ο οικισμός του Αγιάσμου στο Δήμο Ιάσμου στη Ροδόπη λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου ενώ έκτακτα μέτρα εφαρμόζονται σε όλο τον Δήμο Ιάσμου, όπως αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το βράδυ της Τρίτης. 

«Έχουν πεισμώσει και δεν δίνουν δείγμα για το τεστ οι κάτοικοι» 

«Το τεστ είναι προαιρετικό. Εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας. Ενημερώνουμε τον κόσμο για να αποτιμηθεί πιο σωστά η κατάσταση. Κάποιοι που είναι φορείς του ιού δεν πηγαίνουν να δώσουν δείγμα. Επειδή έχει στοχοποιηθεί ο τόπος τους έχουν πεισμώσει» είπε μεταξύ άλλων στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Ευφραμίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και υπάρχει υπερβολή από τα ΜΜΕ η οποία έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στους επαγγελματίες της περιοχής.  «Μας ανησυχεί ότι έχουμε τόσο μεγάλα ποσοστά θανάτων στην περιοχή. Είναι το μόνο που δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω»

Οι εργάτες έφυγαν στο εξωτερικό, ο κορονοϊός… έμεινε στην περιοχή 

Το πρώτο κύμα κορονοϊού στην Ξάνθη προήλθε από το εργατικό δυναμικό της περιοχής το οποίο απασχολείται τα τελευταία χρόνια σε κατασκευαστικές εταιρίες του  εξωτερικού, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αλλά και στο Κατάρ και επέστρεψε στα χωριά της Ξάνθης λόγω της πανδημίας, μεταφέροντας και τον ιό. Ωστόσο αν και το πρώτο  κύμα κορονοϊού αναχαιτίστηκε επιτυχώς, και οι εργάτες λίγες μέρες μετά το Ραμαζάνι επέστρεψαν στο εξωτερικό ένα νέο κύμα κορονοϊού
ξαναφούντωσε στην περιοχή. 
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης η ελάφρυνση των μέτρων από την Πολιτεία και στην συνέχεια το Μπαϊράμι  όπου δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας οδήγησαν στην αναζωπύρωση της πανδημίας σε οικισμούς της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης. 

«Ορισμένοι δεν τήρησαν τα μέτρα. Και όπως γιορτάζουμε εμείς το Πάσχα έτσι και αυτοί γιόρτασαν το Μπαϊράμι». Μαζί με τους αρμόδιους του ΕΟΔΥ, τη διεύθυνση Υγείας της Ξάνθης, την Πολιτική Προστασία η Αντιπεριφέρεια ενημερώνει τον κόσμο προσπαθώντας να τον πείσει να δώσει δείγματα για να χαρτογραφηθεί καλύτερα η περιοχή» είπε στο ethnos.gr ο κ. Ευφραιμίδης. 

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στην περιοχή είναι ότι δώδεκα από τα 15 κρούσματα σε όλη τη χώρα, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τις αρμόδιες αρχές, προέρχονται από την Ξάνθη, και τα 11 από τον οικισμό του Εχίνου. Μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν τρεις νεκροί από τον Εχίνο. Συγκεκριμένα, ένας 67χρονος άνδρας από τον Εχίνο κατέληξε το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουνίου. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, είχε ανακοινωθεί ότι μια 82χρονη και μια 74χρονη, επίσης από τον Εχίνο, έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό.

Σε καραντίνα οικισμός στη Ροδόπη και έκτακτα μέτρα στον Δήμο Ιάσμου

Λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, σε καραντίνα τίθεται ο οικισμός του Αγιάσμου στον Δήμο Ιάσμου στη Ροδόπη, ενώ έκτακτα μέτρα εφαρμόζονται σε όλο τον Δήμο Ιάσμου, όπως αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το βράδυ της Τρίτης. Τα μέτρα θα ισχύσουν για επτά ημέρες, ήτοι από 16-06-2020 και ώρα 21:00 έως και 23-06-2020 και ώρα 21:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Τα οριζόντια μέτρα για τον Δήμο Ιάσμου είναι:

 

 • Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα.
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες.
 • Τα μέτρα που αφορούν στον οικισμό του Αγιάσμου του Δήμου Ιάσμου είναι:
 • Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων.
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 έως ώρα 07:00 της επομένης.
 • Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός Αγιάσμου.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή.
 • Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων του οικισμού του Αγιάσμου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Επίσης:

 • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
 • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές εντός και εκτός του οικισμού.
 • Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Σε καραντίνα παραμένει ο Εχίνος

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουνίου, σε καραντίνα παραμένει ο Εχίνος στην Ξάνθη, καθώς και τα οριζόντια μέτρα στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Αναλυτικά τα μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης είναι:

 • Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα.
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
 • Τα ειδικότερα μέτρα που αφορούν στην κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης είναι:
 • Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων.
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης.
 • Απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή.
 • Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών.

Επίσης:

 • Μέριμνα για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του Εχίνου από τον Δήμο Μύκης, στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.
 • Ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Μέριμνα της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των Δήμων της ΠΕ Ξάνθης σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
 • Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας.
   

Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV 

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ