AP photo

Κορονοϊός: Γιατί οι ειδικοί φοβούνται το λεκανοπέδιο - Εξελίξεις με το εμβόλιο της Οξφόρδης

Τελευταία Ενημέρωση
Οσο τα κρούσματα είναι αυξημένα στα αστικά κέντρα, οι ειδικοί δεν αποκλείουν νέα μέτρα - Τη Δευτέρα ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Το γιατί η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική κάνει τους λοιμωξιολόγους να ανησυχούν εξηγεί ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας των λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας. Το λεκανοπέδιο, σύμφωνα με τον επιστήμονα, εξηγεί πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως οι εξής: 

  • Συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών
  • συναθροίσεις σε μπαρ, 
  • καθώς και το ότι υπάρχουν πυκνοκατοικημένοι δήμοι

Μάλιστα, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ειδικά στην τελευταία περίπτωση (στους πυκνοκατοικημένους δήμους δηλαδή) ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα συγκριτικά με τις αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επίπτωση των συναθροίσεων, των φαινομένων συγχρωτισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας που παρατηρούνται στην Αττική, θα φανούν σε διάστημα δέκα έως 15 ημερών. «Περιμένουμε έως το τέλος του μήνα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ότι τα υποψήφια μέτρα στο τραπέζι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων είναι πολλά και δεν αποκλείεται τίποτα τις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά στο γιατί οι λοιμωξιολόγοι και οι υπόλοιποι ειδικοί που παρακολουθούν την πορεία του κορονοϊού εστιάζουν περισσότερο στα εγχώρια κρούσματα σε σχέση με τα εισαγόμενα, ο λόγος είναι ότι τα τελευταία είναι γνωστά, μπορούν να απομονωθούν και να ιχνηλατηθούν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει φόβος και για τα εισαγόμενα, οι εισροές των οποίων πρέπει να κινούνται σε λελογισμένα επίπεδα, αλλιώς εάν ξεφύγουν, θα ακολουθήσουν μέτρα και στις πύλες εισόδου της Ελλάδας.

Τα αστικά κέντρα είναι αυτά που θεωρείται ότι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό «ορφανών» κρουσμάτων κορονοϊού, κάτι αναμενόμενο κατά τον κ. Σύψα. Αυτό που έχει χτυπήσει «καμπανάκι» είναι το γεγονός ότι η κινητικότητα αυτών των περιστατικών έχει αρχίσει να είναι έντονη. Αυτά είναι, άλλωστε που καθορίζουν τον δείκτη μετάδοσης, το γνωστό «R», το οποίο ακόμη είναι αρκετά χαμηλότερα του 1 (0,4), σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά την 9η έκθεση του παρατηρητηρίου Covid-19. 

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων 

Tην ένταση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη μαρτυρούν, εκτός από τα καθημερινά κρούσματα της επιδημιολογικής έκθεσης που ανακοινώνει κάθε απόγευμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα στοιχεία των νοσοκομείων αναφοράς κορονοϊού για τις εισαγωγές ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥ, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» νοσηλεύονται πλέον 19 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 5 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο «Σωτηρία» στο τέλος Ιουνίου νοσηλεύονταν 9 ασθενείς, εκ των οποίων οι 5 στη ΜΕΘ. Αλλοι 13 ασθενείς βρίσκονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, οι 11 στην κλινική Covid-19. Oι συρροές κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε δεκάδες -στην Αττική αγγίζουν την εκατοντάδα- και δείχνουν μια ελεγχόμενη μεν, δυναμική, ωστόσο, πορεία του κορονοϊού.

Στην Αττική οι εισαγωγές ασθενών γίνονται με συνεχή ρυθμό και στον Ευαγγελισμό και στο Θριάσιο, όπου νοσηλεύονται 11 και 4 ασθενείς αντίστοιχα. Θετικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι τα άλλα νοσοκομεία της Αττικής είναι «ελεύθερα κορονοϊού» - μεταξύ άλλων το Αττικόν, η Αγία Βαρβάρα, το ΝΙΜΤΣ, η Παμμακάριστος που είχαν σηκώσει μεγάλο βάρος της νοσηλείας των ασθενών που προσβάλλονταν από κορονοϊό και νοσούσαν.

Bloomberg: Ανακοινώσεις τη Δευτέρα για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Με το ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους «μήπως τελικά είναι αυτό;», εννοώντας αν πρόκειται τελικά για το εμβόλιο που θα μπορέσει να «νικήσει» τον κορονοϊό, το Bloomberg με εκτενές του αφιέρωμα αναφέρεται στο εμβόλιο της Οξφόρδης

Στο εκτενές του ρεπορτάζ, το Bloomberg εστιάζει στο εμβόλιο της ομάδας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της οποίας ηγείται η 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, μητέρα τριών παιδιών. Τα παιδιά της αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην έρευνα της μητέρας τους για το εμβόλιο και έλαβαν δόση, χωρίς να τους δημιουργηθούν παρενέργειες. Οι σημαντικές ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα.

Κορονοϊός: 600.000 οι νεκροί παγκοσμίως

H πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 600.000 ανθρώπους παγκοσμίως, από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν και πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, την Κυριακή στις 04.00 ώρα Ελλάδας. Πάνω από 200.000 από τους θανάτους αυτούς καταγράφονται στην Ευρώπη και πάνω από 160.000 στην Λατινική Αμερική.

Συγκεκριμένα, 600.523 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19 σε όλο τον κόσμο παγκοσμίως (επί συνόλου 14.233.355 μολύνσεων), συμπεριλαμβανομένων 205.065 θανάτων στην Ευρώπη, την πληγείσα ήπειρο. Η πανδημία καλπάζει στη Λατινική Αμερική, τη δεύτερη ήπειρο με τους περισσότερους επιβεβαιωμένους θανάτους (160.726 συμπεριλαμβανομένων 17.540 τις τελευταίες επτά ημέρες).

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους σε απόλυτους αριθμούς (140.103). Ακολουθεί η Βραζιλία (78.772), το Ηνωμένο Βασίλειο (45.273), το Μεξικό (38.888) και η Ιταλία (35.042).

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την COVID-19 διπλασιάστηκε σε λίγο περισσότερο από 2 μήνες. Περισσότεροι από 100.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε 21 ημέρες, από τις 28 Ιουνίου. Το Σάββατο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε μια αύξηση ρεκόρ στα νέα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με το σύνολο να αυξάνεται κατά 259.848 σε 24 ώρες.

Οι χώρες που καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΠΟΥ. Το προηγούμενο ρεκόρ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για νέα κρούσματα ήταν 237.743 την Παρασκευή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ