copyright: APImages, Pixabay

Κορονοϊός: Τηλεργασία και μάσκες παντού - Ποια επιπλέον μέτρα ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

Τελευταία Ενημέρωση
Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για το μέγεθος των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της μετάδοσης του κορονοϊού

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά και τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Παρά το γεγονός ότι για μία μέρα υπήρξε μείωση των κρουσμάτων, την Τρίτη 18 Αυγούστου σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ -269- ενώ η Αττική αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη.

Επίσης, στις τάξεις της κυβέρνησης υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού μόλις επιστρέψουν και οι τελευταίοι αδειούχοι από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ήδη το μεσημέρι της Τρίτης κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας

Επιπροσθέτως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει μία σειρά έκτακτων μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας. Η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπως τα γραφεία και τα σχολεία, δείχνουν να είναι δεδομένα, όπως και τα τοπικά lock down «τύπου Πόρου» για περιοχές ακόμα και εντός Αττικής. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με μέλη της κυβέρνησης και λοιμωξιολόγους τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να αποφασίσει και μέτρα τοπικού lockdown αν χρειαστεί.

Όπως προέκυψε, εξάλλου, από την συγκεκριμένη ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και θα δήμοσιοποιήσει τα επόμενα 24ωρα ένα σχέδιο εκτεταμένης τηλεργασίας - βασισμένο εν πολλοίς στο μοντέλο, που εφαρμόστηκε κατά την περίοδο της καραντίνας - όπου αυτό είναι εφικτό, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.

Ήδη, πάντως, αρκετές εταιρείες και μεγάλοι οργανισμοί έχουν ήδη υιοθετήσει αυτοβούλως το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, υπό τον φόβο παράλυσης της λειτουργίας των επιχειρήσεων σε περίπτωση μετάδοσης του ιού ανάμεσα στους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση να εμφανιστεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έτοιμη να επιστρατεύσει επιπρόσθετα και μάλλον σκληρότερα περιοριστικά μέτρα, στην απευκταία προοπτική της περαιτέρω διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Στο «τραπέζι» των εσωτερικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου συζητείται μια ευρεία γκάμα επιλογών, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως στην περίπτωση του...κακού σεναρίου αναμένεται κατά πληροφορίες να προκριθούν κατά βάση οριζόντιας κλίμακας μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες σκέψεις υπάρχουν για υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν μπορεί να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις, ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο της καθιέρωσης ωραρίου στη λειτουργία μπαρ, καφέ και εστιατορίων να επεκταθεί και σε άλλες περιφερειακές ενότητες.

Παρεμβάσεις όπως ο περιορισμός στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις η ο περιορισμός της κυκλοφορίας, ιδίως των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, κατά το πρότυπο των sms του 13033 επί καραντίνας, μολονότι έχουν συζητηθεί, συνομολογείται ότι θα ενεργοποιηθούν εφ' όσον διαπιστωθεί σοβαρή επιδείνωση της επιδημιολογικής καμπύλης στην χώρα μας.

Εγκύκλιος Θεοδωρικάκου για χρήση μάσκας στο Δημόσιο

Παράλληλα τη χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, καθώς και η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού, υποδεικνύει εγκύκλιος που εξέδωσε τη Δευτέρα 17 Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με την ίδια εγκύκλιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να μπορούν να εργάζονται έως τις 31 του μηνός με τηλεργασία ή back office, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς της ασθένειας του κορονοϊού (COVID-19).

Ειδικότερα για το ωράριο λειτουργίας, η εγκύλιος παρέχει τη δυνατότητα «κατά την κρίση των αρμοδίων διευθύνσεων προσωπικού και υπό τη στάθμιση των πραγματικών περιστατικών που αφορούν στη λειτουργία εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, να επανέλθουν σε ισχύ τα τρία ωράρια λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Τι θα γίνει με τα σχολεία - Με μάσκα μαθητές και εκπαιδευτικοί στα θρανία

Ένα από τα στοιχήματα είναι τι θα συμβεί με την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Όπως φαίνεται, αν δεν αλλάξει τίποτα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, στα σχολεία θα επιστρέψουν μαθητές και καθηγητές, φορώντας όλοι μάσκα. Μάλιστα, αυτό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης της μεσημεριανής τηλεδιάσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους λοιμωξιολόγους.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως «ήταν ομόφωνη απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα». Ακόμη εξήγησε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές. Επίσης, τόνισε ότι θα υπάρχουν διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, ενώ θα ληφθούν και άλλα μέτρα έτσι ώστε όλοι να είναι ασφαλείς.

Διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών. Επίσης η υπουργός υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.

Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου». Σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων ή τοπικής έξαρσης. «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κυρία Κεραμέως. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί, για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού

Προβληματισμός για τη μάσκα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, υπήρξε έντονος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από όλους τους μαθητές μάσκα ή όχι λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Παρά τον προβληματισμό που επικράτησε, αποφασίστηκε η επιστροφή να γίνει με πλήρη σύνθεση (δηλαδή με όλους τους μαθητές) αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας (διαφορετικά διαλείμματα, κ.λπ).

Στο ζήτημα της χρήσης μάσκας στάθηκε και ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας, που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ασιατικές χώρες, είναι κάτι που μπορούν να μάθουν τα παιδιά, προσθέτοντας ότι είναι καλό να αποκτήσουν αρχές δημόσιας υγείας.

«Καμπανάκι» από τους λοιμωξιολόγους - Στο τραπέζι νέα μέτρα

Από την άλλη πλευρά, οι λοιμωξιολόγοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε όσους θεωρούν ότι ο κορονοϊός σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα ο οποίος μιλώντας στο Θέμα FM 104,6 είπε ότι «είναι προφανές ότι υπήρξε στην ελληνική κοινωνία μετά τον Μάιο μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ, δεν εξαφανίστηκε». Επίσης, τόνισε πως «δεν πείστηκαν οι πολίτες, προτίμησαν τη χαλάρωση και τώρα βρισκόμαστε στο σημείο, το οποίο βρισκόμαστε». 

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μια επιδημία παραπληροφόρησης, που έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο από τα ΜΜΕ, αλλά και από τα πιο επίσημα χείλη ηγετών του κόσμου». Παρά τα φαινόμενα χαλάρωσης, «δεν θα βγάλουμε τον στρατό στον δρόμο ή drone πάνω από τα κεφάλια των πολιτών», περιέγραψε ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι πεθαίνουν, δεν χρωστούν τίποτα να πληρώνουν την κακή συμπεριφορά ορισμένων πολιτών». 

Αναφορικά με το εμβόλιο, σε σχετική ερώτηση που του έγινε, ο ίδιος ανέφερε πως «οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί, τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί», υπογραμμίζοντας όμως ότι «τα εμβόλια τώρα τα εγκρίνουμε με αποτελεσματικότητα 50%. Δεν είναι υψηλές οι προσδοκίες»

«Είμαστε ακόμη σε μεγάλη αβεβαιότητα και για το εμβόλιο και για τα φάρμακα που υπάρχουν», συμπλήρωσε ο κ. Σύψας. «Αυτή τη στιγμή η πανδημία σαρώνει την υδρόγειο. Είναι στα χέρια των πολιτών η πορεία της επιδημίας», τόνισε ακόμη ο καθηγητής.

«Υπάρχει το καλό σενάριο, τα μέτρα που λήφθηκαν από τις αρχές του Αυγούστου αυτή τη στιγμή να αποδίδουν», παρατήρησε ο καθηγητής ενώ για το ρωσικό εμβόλιο ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις στον διεθνή ιατρικό Τύπο. Μένει να το δούμε». Μάλιστα, σημείωσε ότι «ον επόμενο χρόνο, παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα, θα ζήσουμε με τον ιό», ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας, ενώ είπε πως «θα έχουμε δεύτερο κύμα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα».

Με αυτά τα δεδομένα, «ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς είναι: αποστάσεις, χέρια, μάσκα και αποφεύγουμε τα πλήθη. Αν δεν τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες, κανένα lockdown δεν πρόκειται να μας σώσει. Αν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε lockdown, καταστραφήκαμε», κατέληξε ο καθηγητής.

Επίσης ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τα περιστατικά του κορονοϊού δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί στα υψηλά επίπεδα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, ενώ μίλησε και για «ομάδα ατόμων που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι έχουν μολυνθεί».

Σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας του ιού στην Ελλάδα, ο κ. Γώγος γνωστοποίησε πως αυτός βρίσκεται λίγο παραπάνω από τη μονάδα. Ζητούμενο, για τον ίδιο, εξάλλου, είναι τα ημερήσια κρούσματα να γίνουν διψήφια και να αποφύγουμε τα clusters, όπως είπε. Επίσης σημείωσε πως στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων βρίσκονται υπό συζήτηση τα ακόλουθα νέα μέτρα:

  • το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών,

  • η οριζόντια χρήση μάσκας,

  • το κλείσιμο μπαρ,

  • η απαγόρευση εκδηλώσεων κ.λπ.

Ακόμη, ο κ. Γώγος έκανε έκκληση προς τους πολίτες για την ευλαβική τήρηση του υφιστάμενου πλαισίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ