copyright: Pixabay, eurokinissi

Κορονοϊός: Πάρτι σε υπόγεια και ταράτσες στη Θεσσαλονίκη - Εκτακτα μέτρα Χρυσοχοΐδη

Τελευταία Ενημέρωση
«Υπάρχουν 5-6 μπαράκια και καφέ που «σπάνε» το πρωτόκολλο και λειτουργούν και μετά τα μεσάνυχτα» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων-Ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης - Ζητεί επέκταση ωραρίου μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα

Μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά την άνοδο των κρουσμάτων στην πόλη αλλά και παραβατικών συμπεριφορών σε πλατείες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Έχουμε ακούσει για 5 με 6 μπαρ στη Θεσσαλονίκη που παραβιάζουν το προβλεπόμενο ωράριο και λειτουργούν μετά τις 00:30. Είμαστε κατά της παραβατικότητας. Και δεν καλύπτουμε κανέναν. Αυτός είναι αθέμιτος ανταγωνισμός» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης εστιατόρων - ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον χώρο της εστίασης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τηρούνται οι αποστάσεις όπως και τα ωράρια. «Το πρόβλημα δημιουργείται μετά τις 00:30 όταν οι πελάτες φεύγουν από τα μαγαζιά και συνεχίζουν τη διασκέδασή τους σε μπαρ και πάρκα. Εκεί μαζεύονται κάθε βράδυ συνολικά  2.000 άτομα. Γι' αυτό και προτείναμε να επεκταθεί το ωράριο και να κλείνουν τα μαγαζιά στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα. Με αυτόν τον τρόπο θα μένουν οι πελάτες στα μαγαζιά, τηρώντας τις αποστάσεις αντί να συνωστίζονται στις πλατείες».   

Σχεδόν καθημερινός είναι ο συνωστισμός στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, στον περίβολο της Αγίας Σοφίας και στην πλατεία Ναυαρίνου. Ενδεικτικό είναι ότι μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για το πλαίσιο των ελέγχων για τον κορονοϊό, ο κ. Χρυσοχοϊδης έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι «δεν θα ανεχθούμε τους λίγους ανεύθυνους». «Η Ελληνική Αστυνομία είναι παρούσα με χιλιάδες ελέγχους. Δεν έχουμε καμία διάθεση αντιδικίας με τους πολίτες, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε ώστε τους λίγους ανεύθυνους και ασυνείδητους που δημιουργούν τεράστια προβλήματα παραβαίνοντας τις εντολές και τις οδηγίες των ειδικών», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως «θα επιχειρήσουμε με όλα τα μέσα συνεννόησης με τους ανθρώπους να μην επιτρέψουμε μεγάλες συγκεντρώσεις».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι παρούσα «σε κάθε πλατεία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και σε συνεργασία με τους πολίτες, αυτό τον μεγάλο επικίνδυνο εχθρό που έχει εμφανιστεί στη ζωή μας». Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Θεσσαλονίκη με τις δράσεις της, την ευθύνη των πολιτών της θα αντιμετωπίσει αυτόν τον αόρατο εχθρό.

«Είναι επιβεβαιωμένο επιστημονικά όπως λένε οι επιδημιολόγοι ότι ο συνωστισμός δημιουργεί μετάδοση. Γιατί, λοιπόν, πρέπει να το υφιστάμεθα; Και γιατί πρέπει οι δυνάμεις του νόμου και οι συμπολίτες όλων αυτών να υφίστανται για λίγους ανθρώπους τόσο μεγάλη ζημιά, τόσο μεγάλη απειλή που σχετίζεται ακόμα και με ανθρώπινες ζωές. Ναι, λοιπόν, θα είμαστε παρόντες είτε για να αποτρέψουμε είτε για να προκαλέσουμε διάλυση συγκεντρώσεων, οι οποίες οφείλονται σε αντιλήψεις ανεύθυνες και τροφοδοτούν με πανδημία την περιοχή», τόνισε μεταξύ άλλων.

Κρυφά πάρτι σε ταράτσες στη Θεσσαλονίκη παρά τον κορονοϊό

Στη Θεσσαλονίκη, όπως συμβαίνει και σε αρκετά σημεία στην Αθήνα, μόλις τα φώτα των καταστημάτων σβήσουν και οι κεντρικές είσοδοι κλειδώσουν, οι «μυημένοι» ειδοποιούνται ότι η ξέφρενη διασκέδαση συνεχίζεται στα κρυφά υπόγεια των μπαρ, χωρίς κανένα μέτρο για την προστασία από τον κορονοϊό. Το κάλεσμα για τα παράνομα πριβέ πάρτι στήνονται μέσω μηνυμάτων ή από στόμα σε στόμα και οι «καλεσμένοι» το μαθαίνουν λίγη ώρα πριν από την έναρξή τους, προκειμένου να γίνει σαφές ότι δεν θα υπάρξει καμία διαρροή.

Στα πάρτι αυτά πηγαίνουν μόνο άτομα από συγκεκριμένες επαφές, και γι' αυτό προσπαθούν να κρατήσουν τον κύκλο «στενό». Παρόλα αυτά, στα πάρτι-«βόμβες» κορονοϊού μαζεύονται δεκάδες άτομα, περίπου στα 50 έως 60, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις για να εξασφαλιστεί η μη διασπορά του ιού.

Ο ένας χορεύει δίπλα στον άλλον, η μουσική είναι στη διαπασών, το αλκοόλ ρέει άφθονο και φυσικά δεν υπάρχει ίχνος ανησυχίας για τον κορονοϊό και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες.

Τζιτζικώστας: Η Θεσσαλονίκη βάφεται «πορτοκαλί»

Την εκτίμησή του ότι από την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, η Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί από το επίπεδο 2 στο επίπεδο 3 επικινδυνότητας αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού και στον υγειονομικό χάρτη θα βαφεί με πορτοκαλί χρώμα, εξέφρασε στο ethnos.gr ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος ΤζιτζικώσταςΌπως αναφέρει, η σχετική απόφαση θα ληφθεί την Τετάρτη στη σύσκεψη των ειδικών λοιμωξιολόγων.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα στο ethnos.gr ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν υπεύθυνα τα νέα υγειονομικά μέτρα που θα επιβληθούν στην περιοχή, είναι απολύτως ορατό το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να οδηγηθεί σε lockdown με καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία. 

«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία πλέον, είναι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, ώστε να αποφύγουμε ένα lockdown, το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία, τόσο για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, όσο και για όλες τις περιοχές της χώρας. Είναι πλέον πιθανό η Θεσσαλονίκη να οδηγηθεί σε lockdown και γι' αυτό πρέπει η στάση όλων μας να είναι συλλογική και υπεύθυνη», τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας.

Σε ό,τι αφορά στους λόγους που η Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας αυτήν τη στιγμή συγκαταλέγονται στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι η εξάπλωση και η διασπορά του κορονοϊού μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, με το περισσότερο κρύο να είναι ένας από αυτούς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ