Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Στα βάθη της Αφρικής τα μεγαλύτερα θαύματα του Θεού

Τελευταία Ενημέρωση
Χαιρετίζει τη συνεργασία Αιγύπτου - Ελλάδας, µιλά για τον ιεραποστολικό αγώνα στην ήπειρο και τονίζει ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την αντιµετώπιση του φονταµενταλισµού και των εξτρεµιστικών επιθέσεων.

«Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές οι ανθρώπινες αντιπαλότητες, και ενδεχοµένως οι διενέξεις, υποκρύπτουν και οικονοµικά αίτια. Η προσοχή µας και η προσευχή µας είναι πάντοτε στραµµένες στα εθνικά θέµατα της Ελλάδος και της Κύπρου» αναφέρει σε µια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο «Εθνος της Κυριακής» ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’. Αν και η Αίγυπτος «µάτωσε» για µία ακόµη φορά την περίοδο των εορτών µετά την τροµοκρατική επίθεση στην Γκίζα, ο Μακαριώτατος τονίζει ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την αντιµετώπιση του φονταµενταλισµού και των εξτρεµιστικών επιθέσεων. Μιλάει µε συγκίνηση για τον ιεραποστολικό αγώνα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στα βάθη της Μαύρης Ηπείρου και όπως σηµειώνει, «στην Αφρική συµβαίνουν σήµερα τα περισσότερα θαύµατα του Θεού».

Μακαριώτατε, ποια είναι η σηµερινή κατάσταση στην Αίγυπτο ως προς τον ισλαµικό φονταµενταλισµό, µε αφορµή και την αιµατηρή τροµοκρατική επίθεση που σηµειώθηκε τις µέρες των εορτών σε τουριστικό λεωφορείο;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχές µου προς τους αναγνώστες σας και προς όλους τους Ελληνες για τη νέα χρονιά. Το 2019 να είναι ειρηνικό και δηµιουργικό και, ας µου επιτραπεί να προσθέσω, µε καλύτερους οιωνούς για τον Ελληνισµό απανταχού γης. Ο εξοχώτατος πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Σίσι καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την αντιµετώπιση του φονταµεντα¬λισµού και των εξτρεµιστικών επιθέσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη πραγµατοποιηθεί πολύ σηµαντικά βήµατα. Και µόνο τα άκρως αυστηρά µέτρα ασφαλείας στις πύλες εισόδου της χώρας αλλά και στους χώρους λατρείας µαρτυρούν αυτή την ιδιαίτερη πρόνοια του αιγυπτιακού κράτους. Η πρόσφατη επίθεση σε τουριστικό λεωφορείο στην Γκίζα δείχνει ότι χρειάζεται ακόµη εντατικοποίηση των προσπαθειών στον τοµέα αυτό. Ελπίζουµε ότι µε το νέο έτος οι προσπάθειες θα αποδώσουν περισσότερους καρπούς και ότι θα οδεύσουµε σε µία πορεία ειρήνης µεταξύ των θρησκειών.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε µια πολύ εύθραυστη ισορροπία. Πιστεύετε ότι οι εξελίξεις στη Συρία, στο Ισραήλ (µεταφορά πρεσβειών στην Ιερουσαλήµ, κατασκευή νέων οικισµών εποίκων στη ∆υτική Οχθη) και στην Ανατολική Μεσόγειο (εξόρυξη υδρογονανθράκων από Κύπρο και Ελλάδα ενάντια στην πολεµική ρητορική της Τουρκίας, κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου) θα προκαλέσουν έναν νέο κύκλο αστάθειας και έξαρσης των εξτρεµιστικών στοιχείων;

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές οι ανθρώπινες αντιπαλότητες, και ενδεχοµένως οι διενέξεις, υποκρύπτουν και οικονοµικά αίτια, όπως τα σχετικά που αναφέρατε µε την εξόρυξη των υδρογονανθράκων και τον αγωγό του φυσικού αερίου. Μακάρι να ήταν τέτοια η δύναµη των παλαίφατων και πρεσβυγενών Πατριαρχείων όπως το δικό µας, ώστε να παρεµβαίνουν ειρηνικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Ασφαλώς από την πλευρά µας πάντοτε αγωνιζόµαστε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων µας, για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και βεβαίως η προσοχή µας και η προσευχή µας είναι πάντοτε στραµµένες στα εθνικά θέµατα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ευχόµαστε το 2019 η πολεµική ρητορική να κοπάσει και οι λαοί της περιοχής να επιτύχουν µία καλύτερη συνεννόηση και συνύπαρξη, η οποία είναι, ας µου επιτραπεί να πω, µονόδροµος για την αποφυγή εντάσεων και για τη γενικότερη συνύπαρξη και πρόοδό τους κυρίως στη σηµερινή εποχή της παγκοσµιοποίησης.

Ένα σηµαντικό κεφάλαιο της δράσης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αφορά στην ιεραποστολή στα βάθη της Μαύρης Ηπείρου. Πώς είναι η κατάσταση εκεί σήµερα και ποιες δράσεις έχετε αναλάβει;

Είναι καίριο το ερώτηµά σας και σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Και εγώ ως Προκαθήµενος, αλλά και η µεγάλη πλειονότητα των αρχιερέων και των ιερέων µας έχουµε δραστηριοποιηθεί, δραστηριοποιούµαστε και θα συνεχίσουµε να δραστηριοποιούµαστε στον ιεραποστολικό αγώνα. Πιστέψτε µε, ο αγώνας αυτός δεν είναι εύκολος και οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται όχι πάντοτε ευνοϊκές. Στα βάθη της Μαύρης Ηπείρου, όπως την ονοµάσατε, συναντάµε την απόλυτη φτώχεια, την πείνα, τις αρρώστιες και την εξαθλίωση. Συναντάµε όµως και τη βαθιά και άδολη πίστη στον Θεό συνυφασµένη µε την αέναη πάλη του ανθρώπου ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες, µε σκοπό την επιβίωση και µία καλύτερη ποιότητα ζωής. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο αγώνας µας, αν και δύσκολος, καρποφορεί και ο λόγος του Θεού ακούγεται και διαδίδεται σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της αφρικανικής ηπείρου. Ας µου επιτραπεί να πω ότι στα βάθη της Αφρικής συµβαίνουν σήµερα τα περισσότερα θαύµατα του Θεού. Και σε αυτόν τον αγώνα, ασφαλώς, έχουµε πολύτιµους αρωγούς και συµπαραστάτες οι οποίοι συµβάλλουν στην παροχή τροφίµων, φαρµάκων, εµβολίων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισµού (όπως π.χ. τεχνητών ανθρώπινων µελών) και όλων των απαραίτητων εφοδίων. Είναι πολύ σηµαντικό ότι αυτές τις γιορτές χιλιάδες παιδιά είχαν µία στέγη, ένα στρώµα, φάρµακα, βιβλία και µιαν αγκαλιά – πράγµατα που τους λείπουν τόσο πολύ στην καθηµερινότητά τους. Ο αγώνας µας θα συνεχιστεί και τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι αρχιερείς και οι ιερείς µας θα «οργώσουµε» και φέτος µε επανειληµµένες ιεραποστολές την ήπειρο στοχεύοντας στη διάδοση του Θείου λόγου και στην ανακούφιση, κατά το δυνατόν, των ταλαιπωρηµένων ανθρώπων της.

Πρόσφατα δηµοσιεύµατα στον διεθνή Τύπο ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις για την εύρεση της Κιβωτού της ∆ιαθήκης, που εικάζεται ότι εντοπίστηκε σε ναό στην Αιθιοπία. Γνωρίζετε κάτι σχετικά µ’ αυτό;

Ασφαλώς και έχω ακούσει και διαβάσει για τις έρευνες από το Ινστιτούτο Αναζήτησης και Εξερεύνησης της Βιβλικής Αρχαιολογίας. Ξέρετε, η άποψη ότι η Κιβωτός της ∆ιαθήκης βρίσκεται στην Αιθιοπία είναι πολύ παλαιά και κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα. Μακάρι να επιβεβαιωθεί η άποψη αυτή και να είναι το σπουδαίο αυτό κειµήλιο προσβάσιµο στους πιστούς για προσκύνηµα, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την πίστη τους. Οµως, ας µου επιτραπεί να σηµειώσω εδώ κάτι: βεβαίως τα κειµήλια του χριστιανισµού έχουν εξαιρετική σπουδαιότητα και πρέπει να απολαµβάνουν της τιµής που τους αρµόζει. Μεγαλύτερη σπουδαιότητα όµως έχει η πίστη στις Γραφές και η τήρηση των εντολών του Θεού. Αν υπάρχουν η πίστη, η αγάπη και η προσφορά, αυτά είναι τα πιο σηµαντικά και ουσιαστικά που µας συνοδεύουν και σε αυτή τη ζωή και, αν θέλει ο Θεός, και στην επόµενη.

Αν και φαινοµενικά η Ελλάδα προσπαθεί να βρει και πάλι τον βηµατισµό της, εθνικά ζητήµατα, όπως η Συµφωνία των Πρεσπών, η δύσκολη κατάσταση στην Αλβανία, η ένταση µε την Τουρκία, εντείνουν το αίσθηµα της ανασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας. Θεωρείτε εύλογες τις ανησυχίες αυτές;

Κατ’ αρχάς να σας διαβεβαιώσω ότι, αν και από µακριά, παρακολουθούµε µε αγωνία τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Είναι εύλογο να υπάρχουν ανησυχίες για τα εθνικά θέµατα, οι οποίες µάλιστα εντείνονται από την όχι εύκολη οικονοµική κατάσταση της χώρας. Ελπίζουµε, ευχόµαστε και προσευχόµαστε το νέο έτος τα προβλήµατα να αντιµετωπιστούν και να επιλυθούν για το καλό της Ελλάδας αλλά και της ειρηνικής συνύπαρξης στη Νότια Βαλκανική.

Τη συγκεκριµένη χρονική περίοδο η Αίγυπτος µε την Ελλάδα βρίσκονται σε ένα στάδιο στρατηγικής συµπόρευσης. Το γεγονός αυτό βοηθάει το ποιµαντικό σας έργο και εν γένει τις σχέσεις του αιγυπτιακού κράτους µε την ελληνορθόδοξη κοινότητα;

Είναι µεγάλη η χαρά µας που η Αίγυπτος µε την Ελλάδα συνεργάζονται στρατηγικά αυτή την περίοδο. Οι σχέσεις του αιγυπτιακού έθνους µε τον Ελληνισµό είναι προαιώνιες και είναι ιδιαίτερα σηµαντική η συνεργασία και η συµπόρευση των δύο κρατών και λαών. Χαιρετίζουµε αυτή τη συµπόρευση και είµαστε βέβαιοι ότι τόσο ο εξοχώτατος πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Σίσι όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδας να σφυρηλατηθούν και να στερεωθούν σε βάθος χρόνου για το όφελος και των δύο πλευρών. Όσον αφορά στην ελληνορθόδοξη κοινότητα, έχουν γίνει πολλά βήµατα για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτικών ελευθεριών και ελπίζουµε σε ακόµη καλύτερη εξέλιξη το νέο έτος, ώστε πολλοί από τους Ελληνες της Αιγύπτου που επιθυµούν να επιστρέψουν στις ρίζες τους να διευκολυνθούν σε αυτή τη διαδικασία και ο αριθµός των µελών της κοινότητάς µας να αυξηθεί.

Ποιο µήνυµα θα θέλατε να στείλετε στους συµπατριώτες µας για τη νέα χρονιά;

Θα ήθελα εκ βάθους καρδίας να ευχηθώ χρόνια πολλά και δηµιουργικά για τους Ελληνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στον πλανήτη ολόκληρο. Το 2019 να σηµάνει µία νέα αρχή για τη χώρα και τον Ελληνισµό και ο Θεός να δώσει δύναµη και ειρήνη σε όλο τον κόσµο. Ας µου επιτραπεί να προσθέσω την ευχή οι συµπατριώτες µας στην Ελλάδα να µην ξεχνούν όσους µε την παρουσία και τον αγώνα τους «φυλάσσουν Θερµοπύλες» σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της γης και να στρέφουν, όσο µπορούν, τη σκέψη τους και στο δικό µας παλαίφατο, πρεσβυγενές, αποστολικό και ιεραποστολικό Πατριαρχείο της Μεγάλης Πόλεως της Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ