Οικογένεια Αγγελόπουλων
Αγγελόπουλοι/intime.gr

Αγγελόπουλοι: Δικαίωση του πατέρα - Απόφαση κατά των αδερφών

Τελευταία Ενημέρωση
Η υπόθεση αφορά στην ενδοοικογενειακή διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τον έλεγχο της περιουσίας της οικογενείας

Το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση υπέρ του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, στη δικαστική του διαμάχη με τους γιους του, Παναγιώτη και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο

Η υπόθεση αφορά στην ενδοοικογενειακή διένεξη που έχει ξεσπάσει για τον έλεγχο της περιουσίας της οικογενείας. Το αίτημα δικαστικής συμπαράστασης είχαν υποβάλει οι γιοι του Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, «βαρύτατη ψυχοδιανοητική έκπτωση» και μιλώντας για ανάγκη «προστασίας των συμφερόντων του που πλήττονται από τους επιτήδειους που τον έχουν κυκλώσει». 

Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 123/2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απορρίπτει την από 19.03.2018 αίτηση των κ. Παναγιώτη και Γεωργίου Αγγελόπουλου, με την οποία ζητούσαν να τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση ο πατέρας τους Κωνσταντίνος και να διορισθεί ως συμπαραστάτης του ο κ. Γεώργιος Σκινδήλιας, διευθύνων σύμβουλος της Χαλυβουργικής.

Το χρονικό της οικογενειακής διαμάχης 

Οι διαφωνίες των υιών Αγγελόπουλων και του πατέρα τους Κωνσταντίνου που έφτασε μέχρι τις δικαστικές αίθουσες όπου και συνεχίζεται, φαίνεται να αρχίζει τον Δεκέμβριο του 2015, όταν ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος προέβαλαν περιουσιακές διεκδικήσεις εναντίον του πατέρα τους, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σε απάντηση, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ζήτησε την ανάκληση των δωρεών μετοχών που είχε κάνει στο παρελθόν στα παιδιά του, από εταιρείες που βρίσκονται σε Ελλάδα, Παναμά και Ελβετία. 

Πριν από μερικούς μήνες συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη αγωγή του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Ακολούθησε μία ακόμη στις 28 Απριλίου του 2018, έπειτα από αίτηση των αδερφών εναντίον του πατέρα τους, οι οποίοι ισχυρίζονται πως ο 73χρονος επιχειρηματίας δεν διαθέτει πλέον τη νοητική διαύγεια για να διαχειρίζεται την περιουσία του, ζητώντας παράλληλα να οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης στη θέση του πατέρα τους. 

Το κλείσιμο της Χαλυβουργικής έφερε ξανά στην επιφάνεια την οικογενειακή διαμάχη, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν η μία στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών. Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου στην εφημερίδα «Καθημερινή», κατά την οποία ο επιχειρηματίας είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Μη νομίσετε ότι δεν είχα φροντίσει για τη διαδοχή, τα είχα τακτοποιήσει όλα και είχα μεριμνήσει για όλους», δήλωσε πως ετοιμαζόταν να υπογράψει τα χαρτιά για να χρηματοδοτηθεί για μία ακόμη φορά η Χαλυβουργική και να καταβληθούν οι μισθοί Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και το δώρο Χριστουγέννων και συμπληρώνει: «Αλλά η ζωή τα φέρνει αλλιώς, και τα παιδιά μου έκαναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν. Είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο, και είναι σωστό, ότι σε μία οικογένεια η πρώτη γενιά δημιουργεί, η δεύτερη συντηρεί και η τρίτη τα χάνει». 

Οι γιοι σμφισβήτησαν τη γνησιότητα αυτής της συνέντευξης, εμμένοντας στην άποψή τους περί απώλειας της νοητικής διαύγειας του πατέρα τους και δηλώνοντας πως όσα δημοσιεύτηκαν είναι κατασκευασμένα από τρίτα πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλον του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Λίγες ημέρες μετά, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι εξέδωσαν νέα ανακοίνωση αναφορικά και με το κλείσιμο της Χαλυβουργικής, στην οποία εν ολίγοις σημειώνουν πως λεφτά υπήρχαν για να σωθεί η επιχείρηση αλλά πήγαν στη σύζυγο του πατέρα τους.

«Ο ιδιοκτήτης της πατέρας μας, δυστυχώς, αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλία, να μετάσχει σε λήψη αποφάσεων και να συμβάλει στην υλοποίησή τους. Η κατάσταση γίνεται, μάλιστα, πιο τραγική από την ασφυκτική επίδραση όσων τον περιβάλλουν και μιλούν τάχα για λογαριασμό του, ενώ στην πραγματικότητα προτάσσουν την ιδιοτέλειά τους», αναφέρει η ανακοίνωσή τους. 

«Ενόψει των παραπάνω, δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα. Επισημαίνουμε λοιπόν ότι τα αναγκαία κεφάλαια για την διάσωση και επανεκκίνηση της Χαλυβουργικής υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια διοχετεύονται με κάθε είδους μεθόδευση στη σύζυγο του πατέρα μας Ευανθία Παπαγιαννοπούλου. Εξίσου σημαντικά ποσά παραμένουν δεσμευμένα σε λογαριασμούς της αλλοδαπής, εξαιτίας του παράνομου διορισμού της σε σειρά εταιρειών συνιδιοκτησίας μας», σημειώνουν με έντονο τρόπο οι αδελφοί Αγγελόπουλοι. 

Στις 21 Δεκεμβρίου 2018 ήρθε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, που υπογράφει ο ίδιος και στην οποία ο επιχειρηματίας αναφέρει πως το μόνο που ενδιαφέρει τα παιδιά του είναι «πώς θα βάλουν χέρι στην περιουσία».  Επιπλέον, ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνει ότι όσα αναφέρουν οι γιοι του για τη σύζυγό του είναι ψεύδη και εκ του πονηρού. 

Φάκελος «Χαλυβουργική» 

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις του 2015, ο τζίρος της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 16,8 εκατ. ευρώ ενώ τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια ήταν 408 εκατομμύρια. ευρώ εκ των οποίων 71 εκατομμύρια ήταν ληξιπρόθεσμα. Σε αυτά προστίθενται ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 31,8 εκατ. ευρώ από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες η ΔΕΗ προσχώρησε σε άρση της εκπροσώπησης, ενώ θα ακολουθήσουν νομικές ενέργειες για την ανάκτηση των οφειλών.

Χαλυβουργική

Το παραπάνω οδήγησε τη ΔΕΗ στις 17 Δεκεμβρίου να «κατεβάσει διακόπτες» στην ηλεκτροδότηση της ιστορικής επιχείρησης με αποτέλεσμα η Χαλυβουργική να βάζει λουκέτο έπειτα από 80 χρόνια παρουσίας, στη διάρκεια των οποίων ανέλαβε μερικά από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας (Ολυμπία οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65), το Μετρό Αθηνών, Ολυμπιακά Έργα, κ.ά.). Επιπλέον, οι 170 εναπομείνατες εργαζόμενοι της εταιρείας, που βρίσκονταν σε εργασιακό καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, περνούν στα αζήτητα.

Η γυναίκα που φέρεται να διχάζει την Αυτοκρατορία

Η Γέλη Παπαγιαννοπούλου, σύζυγος του Κ. Αγγελόπουλου, την οποία κατηγορούν οι υιοί του επιχειρηματία για κατασπατάληση της οικογενειακής περιουσίας, κατάγεται από την Πάτρα και είναι γόνος μιας από τις ισχυρότερες οικονομικά οικογένειες στην Ελλάδα. Ιδρύτρια της «Επιστροφής», μιας οργάνωσης που είχε ως αντικείμενο την απεξάρτηση τοξικομανών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ίδιων και των οικογενειών τους. Σε αυτή την πρωτοβουλία, την είχε στηρίξει ιδιαίτερα ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και η ίδια το δήλωνε ανοιχτά τότε. «Ο Κωνσταντίνος μάς στηρίζει σταθερά. Ήταν αυτός ουσιαστικά που με "έσπρωξε" στη δημιουργία της "Επιστροφής". Δίχως αυτόν δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι», έχει τονίσει. 

Ο γάμος της με τον επιχειρηματία ήταν ο δεύτερος και για τους δύο. Από τον πρώτο της γάμο έχει αποκτήσει μια κόρη. Το ζευγάρι επισημοποίησε τη σχέση του στις 9 Ιουνίου 2002 στο Λιμποβίσι Αρκαδίας. Στο πρώτο σπίτι των Κολοκοτρωναίων, το οποίο και είχε ανοικοδομήσει ο πατέρας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, Παναγιώτης, πραγματοποιήθηκε το μυστήριο χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρου και με την παρουσία πολλών διάσημων και μη καλεσμένων. 

Γέλη Παπαγιαννοπούλου

Μεταξύ άλλων, το παρών στην τελετή έδωσαν ο Μιχάλης Σάλλας, πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και ο Πρόδρομος και η Λένα Εμφιετζόγλου, ο στενός συνεργάτης ζωής του αείμνηστου Παναγιώτη,  κ. Παναγιώτης Τζαβέλλας. Εκεί ήταν και ο τότε νομάρχης Αρκαδίας κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος που συνόδευσε την πρώην υπουργό Βάσω Παπανδρέου, ο πρώην νομάρχης Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάτος με την ωραία του οικογένεια, ο τότε αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Ζάχος Χατζηφωτίο, ο κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος με τη σύζυγό του, ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο δημοφιλής Διονύσης Σαββόπουλος.

Στο γάμο παρόντες ήταν και οι δύο γιοι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, Παναγιώτης και Γιώργος, με τον πατέρα τους να δηλώνει συγκινημένος για την παρουσία τους αυτή: «Σαν σπουδαία παιδιά που είναι, γιατί έχουν σπουδαία μάνα, ήρθαν να παρασταθούν στη χαρά μας». Ήταν τότε που τίποτα δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν λίγα χρόνια μετά...

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ