αγρότες
Φωτογραφία αρχείου (Eurokinissi)

Αγρότες: Στήνουν νέα µπλόκα

Τελευταία Ενημέρωση
Μπλόκα µε τρακτέρ από τον Έβρο µέχρι την Κρήτη είναι ο στόχος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΑΣΥ), που ολοκληρώνει την ερχόµενη εβδοµάδα τις ενηµερωτικές συσκέψεις ανά περιφέρεια και καλεί τους αγρότες για κάθοδο στους δρόµους τη ∆ευτέρα 28 Ιανουαρίου

Τα προηγούµενα χρόνια οι αγροτικές κινητοποιήσεις είχαν το εξής χαρακτηριστικό στοιχείο: οι αγρότες ήταν πολυδιασπασµένοι σε µέτωπα και συνιστώσες, αλλά έκαναν κοινή κάθοδο και έστηναν την ίδια µέρα µπλόκα στους δρόµους. Φέτος απρόθυµοι εµφανίζονται τόσο οι «γαλάζιοι» του Θεσσαλικού Κάµπου όσο και τα µέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, που έστηναν µεγάλα µπλόκα στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των Κερδυλλίων, στον µεθοριακό σταθµό Εξοχής ∆ράµας, στον κόµβο αεροδροµίου Θεσσαλονίκης, στο Κάστρο Βοιωτίας κ.ά.

Πολλοί αγρότες εκτιµούν ότι τα µπλόκα στους δρόµους είναι παρωχηµένη µορφή κινητοποίησης, όπως και τα συλλαλητήρια σε µεγάλες πόλεις, και αναζητούν νέες µορφές αγώνα.

«Όλοι µαζί συντεταγµένα»

«Θα κατεβούµε όλοι µαζί συντεταγµένα και στόχος είναι να στηθεί ένα µεγάλο και ισχυρό µπλόκο ανά νοµό. Η επιβίωσή µας καθοδηγεί αυτόν τον αγώνα, και τα αιτήµατά µας αφορούν τη µείωση του κόστους παραγωγού και την αύξηση του εισοδήµατός µας. Εχουµε συγκεκριµένες προτάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονοµίας» δήλωσε στον «Αγρότη» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης. 

Τη ∆ευτέρα το απόγευµα οι πρόεδροι των συνεταιρισµών της Ηµαθίας και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων θα συναντηθούν σε ξενοδοχείο της Βέροιας και θα αποφασίσουν το σηµείο καθόδου, αν και παραδοσιακά οι αγρότες του νοµού βγάζουν τα τρακτέρ στον κόµβο της Κουλούρας. Ολες τις προηγούµενες µέρες έγιναν συσκέψεις αγροτών σε πόλεις και χωριά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, ενώ αύριο γίνεται συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών από την Ηπειρο, την Πελοπόννησο και τη ∆υτική Στερεά στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου. Η «πρόβα τζενεράλε» που έγινε στις 17 ∆εκεµβρίου, όταν για µια εβδοµάδα τα τρακτέρ της Καρδίτσας είχαν «στρατοπεδεύσει» τον κόµβο ∆έλτα, στον Ε65, εκτιµήθηκε ως ικανοποιητική και τα µέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων δίνουν αυτήν τη φορά πανελλαδικό χαρακτήρα στην κινητοποίησή τους.  «Το τρακτέρ είναι δύναµη. Οι κυβερνώντες φοβούνται το οργανωµένο αγροτικό κίνηµα. Απέναντί µας έχουµε την εκάστοτε κυβέρνηση, τους εµπόρους, τους εκκοκκιστές, τους βιοµήχανους. Γιατί δέχτηκε επίθεση το αγροτικό κίνηµα από το 2016 και µετά; Γιατί εκείνος ο αγώνας πίεσε και έφερε αποτελέσµατα. Μέσα από την πάλη, την ενότητα, τον πανελλαδικά συντονισµένο αγώνα, µπορούµε να έχουµε αποτελέσµατα» δήλωσε από τις Σέρρες ο Ρίζος Μαρού-
δας, επικεφαλής της Ενωτικής Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. 

Τα αιτήµατα

Στο Επιµελητήριο Σερρών έγινε τις προηγούµενες µέρες σύσκεψη στελεχών της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία και εκεί ορίστηκε η 28η Ιανουαρίου ως η έναρξη των κινητοποιήσεων. Τα βασικά αιτήµατα των αγροτών είναι η αναπλήρωση του χαµένου εισοδήµατος, η µείωση του κόστους παραγωγής, η καθιέρωση του αφορολόγητου πετρελαίου, η µείωση της τιµής του ρεύµατος για αγροτική χρήση κατά 50%, η κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά µέσα, εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιµα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, η αύξηση στα 12.000 ευρώ του ακατάσχετου χρηµατικού ορίου για τους µικροµεσαίους αγρότες, η µη περικοπή στις επιδοτήσεις, αλλά και να σταµατήσουν τα αγροτοδικεία, να πάψει δηλαδή η ποινικοποίηση του αγώνα των αγροτών. Μέσα στην εβδοµάδα θα γίνουν γνωστά και τα σηµεία όπου θα στηθούν µπλόκα. Για τη Λάρισα εξετάζεται ο κόµβος του Πλατύκαµπου, αν οι αγρότες της Καρδίτσας βγουν στον κόµβο του Παλαµά ή τον κόµβο της Νίκαιας, εφόσον κινηθούν από κοινού µε τους αγρότες της Καρδίτσας.

Οι αγρότες των Σερρών αποφάσισαν να στήσουν µπλόκο στο µεθοριακό σταθµό του Προµαχώνα και ανάλογα µε τη συµµετοχή θα κλείνουν εκ περιτροπής τη διάβαση προς τη Βουλγαρία. «Ο αγώνας δεν είναι µόνο των αγροτών και κτηνοτρόφων. Καλούµε όλους τους συναδέλφους, αλλά και όλες τις επαγγελµατικές και κοινωνικές οµάδες, να ενώσουν τη φωνή τους µαζί µας. Η ισχύς εν τη ενώσει» αναφέρεται σε ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής του µπλόκου του Προµαχώνα 

Κινητοποιήσεις και στα Χανιά

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες και στα Χανιά, µε το πρώτο συλλαλητήριο για το 2019 να γίνεται στις 28 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στην πλατεία ∆ηµοτικής Αγοράς. Σε συνεδρίαση του ∆Σ της Ενωτικής Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων συµφωνήθηκε η συµµετοχή στις κινητοποιήσεις που έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα, µε αιτήµατα -µεταξύ άλλων- «εγγυηµένες τιµές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδηµα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αµεση πληρωµή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους». Οι αγρότες ζητούν «φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες. Μείωση του κόστους παραγωγής µε αφορολόγητο πετρέλαιο, µείωση της τιµής του αγροτικού ρεύµατος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά µέσα, εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιµα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών». Ο πρόεδρος της «Ενωτικής Οµοσπονδίας» Μ. Σταυριανουδάκης επισηµαίνει το θέµα της δακοκτονίας, τονίζοντας πως «χάθηκε το 50% της παραγωγής, ίσως και παραπάνω». Στη συνέχεια τόνισε πως «είναι αδικία οι αγρότες που παράγουµε ποιοτικά προϊόντα να µην µπορούµε να ζήσουµε αξιοπρεπώς». Ο οργανωτικός γραµµατέας της «Ενωτικής Οµοσπονδίας» Γιώργος Πατεράκης τόνισε πως «η αυγή του 2019 βρίσκει τους µικροµεσαίους αγρότες µε τα ίδια και χειρότερα προβλήµατα µε την περσινή χρονιά. Οι τιµές των προϊόντων είναι εξευτελιστικές, υπάρχουν τεράστια προβλήµατα µε

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ