επεισόδια στον Άγνωστο Στρατιώτη (Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)

Ο ξένος Τύπος για το συλλαλητήριο: Ένωσε την Ελλάδα απέναντι στον Τσίπρα

Τελευταία Ενημέρωση
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε παρτίδα υψηλού ρίσκου αυτή την εβδομάδα στο Κοινοβούλιο

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα αυτή την Κυριακή, για να αποδοκιμάσουν τη συμφωνία για τη Μακεδονία (sic). Θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την έγκριση του ελληνικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Soir.

Με τα λόγια μιας 40χρονης διαδηλώτριας, η οποία μετέβη στην Αθήνα από τη Βόρεια Ελλάδα μαζί με τον άντρα της και τα τέσσερα παιδιά τους, προκειμένου – όπως ισχυρίζεται – «να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων και της πατρίδας τους, μια και οι πολιτικοί μοιάζουν ανίκανοι να το πράξουν» ξεκινά το δημοσίευμα, το οποίο σχολιάζει ότι για τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδηλωτές που ήταν παρόντες στο συλλαλητήριο η λέξη Μακεδονία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από τη γειτονική πΓΔΜ, μια και στα μάτια τους αυτή η ονομασία ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική περιοχή και σήμερα οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν πληγωμένο και προδομένοι.

Μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων είναι η σειρά των Ελλήνων βουλευτών να εκφραστούν, συνεχίζει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι αριθμητικά τίποτα δεν έχει ακόμα κερδηθεί, με τη συμφωνία να έχει στοιχίσει ήδη στον Αλέξη Τσίπρα την πλειοψηφία του και τον τελευταίο να παίζει για ακόμα μία φορά πόκερ, ζητώντας, μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής, την απόλυτη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, παρόλο που μία πλειοψηφία των παρόντων είναι αρκετή για την επικύρωση, ελπίζοντας με αυτή την πολιτική απόφαση να αποδείξουν ότι κατάφεραν να επιλύσουν τη διαμάχη με ευρύτερη συναίνεση, ενώ παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι για αυτόν η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες, καλώντας μέσω της εφημερίδας Αυγή τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να τη στηρίξουν.

Για το κατά πόσο θα κερδίσει το στοίχημά του, ο ανταποκριτής αναφέρει ότι, σύμφωνα με το περιβάλλον του, θα λάβει τη στήριξη κεντρώων βουλευτών, με τους διαδηλωτές να επιθυμούν να ασκήσουν πιέσεις ακριβώς σε αυτούς, ώστε να αλλάξουν την πρόθεσή τους, ενώ επιπλέον, σημειώνεται, η αντιπολίτευση ελπίζει να επωφεληθεί από το μακεδονικό ζήτημα, με τη ΝΔ να θεωρεί τη διευθέτηση εθνική υποχώρηση και τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει στο Κοινοβούλιο ότι «δε θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».  Στο συλλαλητήριο της Αθήνας, συνεχίζει ο συντάκτης, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής διένειμαν φυλλάδια με την ελληνική σημαία και τις λέξεις «Αντίσταση στην προδοσία», «η Μακεδονία είναι ελληνική», ενώ ακόμα και ορισμένοι καλλιτέχνες υπέγραφαν σχετικό αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να ακουστεί η λαϊκή βούληση. 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, καταλήγει το δημοσίευμα, το 70% των Ελλήνων είναι αντίθετοι με τη συμφωνία των Πρεσπών, γεγονός που εν μέρει οφείλεται, όπως εξηγεί η καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλεξάνδρα Κορωναίου, στην παγκοσμιοποίηση και στα πολλά χρόνια λιτότητας, τα οποία κατακερμάτισαν την κοινωνία και οδήγησαν τους Έλληνες στο να θεωρούν ότι η χώρα τους πουλήθηκε, όταν αισθάνονταν ότι το μόνο πράγμα στο οποίο μπορούσαν να στηριχθούν ήταν η ταυτότητά τους.          

LA LIBRE BELGIQUE

«Η ‘Μακεδονία’ κάνει τον δρόμο να βράζει»(Αγγελική Κουρούνη)

Βίαια επεισόδια στιγμάτισαν τη διαδήλωση των πολέμιων της συμφωνίας για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας (sic).

Στο χθεσινό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο συγκέντρωσε 100.000 διαδηλωτές, και στα συνθήματα (‘προδότες’, ‘πουλημένοι’) που επικρατούσαν αναφέρεται η ανταπόκριση της εφημερίδας, η οποία σημειώνει ότι στόχος των διαδηλωτών ήταν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει, ζητώντας δημοψήφισμα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, αντιτιθέμενοι στη χρήση της λέξης Μακεδονία από τη γειτονική χώρα, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε εδαφικές διεκδικήσεις από πλευράς της. Οι διοργανωτές, συνεχίζει το δημοσίευμα, κάνουν λόγο για 500.000 άτομα και κατηγορούν την αστυνομία για σκόπιμη παραποίηση των αριθμών ύστερα από κυβερνητική εντολή, ενώ πολλοί ήταν οι Έλληνες που μετακινήθηκαν από τις τέσσερις άκρες της χώρας, καθώς επίσης και από το εξωτερικό. Αυτό που ήθελαν να καταγγείλουν οι διαδηλωτές, υπογραμμίζεται, είναι ‘η υπέρτατη πράξη προδοσίας’, ενώ μέσα στο πλήθος ολόκληρες οικογένειες δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν, όταν η αστυνομία έριξε τα πρώτα δακρυγόνα. Εν συνεχεία, η αρθρογράφος παραθέτει τις απόψεις κάποιων εκ των διαδηλωτών, σχολιάζοντας ότι η βία των λεγομένων αντανακλά τη βία που επικρατεί στις συζητήσεις τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο όσο και στον δρόμο, ενώ επισημαίνεται ότι οι φιλελεύθεροι και σοσιαλιστές βουλευτές που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας απειλήθηκαν με θάνατο, με τον Αλέξη Τσίπρα ωστόσο, παρά τη ριζοσπαστικοποίηση των συνομιλιών, να δηλώνει βέβαιος ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

RTBF (AFP

«Επεισόδια σε διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στη νέα ονομασία της Μακεδονίας (sic

Σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και περίπου τριάντα νεαρών κουκουλοφόρων, οι οποίοι καταφέραν να διεισδύσουν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συμφωνία για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας (sic) και έριξαν βλήματα σε μία προσπάθεια να προκαλέσουν το κλείσιμο του Κοινοβουλίου, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν με τη ρίψη δακρυγόνων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διάσπαση των διαδηλωτών.

«Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της αλλαγής ονομασίας σε ‘Βόρεια Μακεδονία’»

Στο χτεσινό συλλαλητήριο για το Μακεδονικό αναφέρεται πρακτορειακή είδηση (πηγή: Belga) που φιλοξενεί η De Standaard υπό τον τίτλο «Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της αλλαγής ονομασίας σε ‘Βόρεια Μακεδονία’» - Σημειώνεται ειδικότερα ότι η συμφωνία των Πρεσπών, που βάζει τέλος σε μια μακρόχρονη διένεξη μεταξύ των δύο χωρών, έχει ήδη υποβληθεί στην ελληνική Βουλή, η οποία θα κληθεί να δώσει την συγκατάθεσή της αυτή την εβδομάδα, ενώ παράλληλα διογκώνεται το κύμα διαμαρτυρίας ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα όπου πολλοί κάτοικοι θεωρούν ότι η ονομασία «Μακεδονία» ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Αναφορά γίνεται εξάλλου στο χτεσινό συλλαλητήριο όπου έδωσαν το ‘παρών’ χιλιάδες κόσμου που διαμαρτύρονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ζητούν να γίνει δημοψήφισμα ώστε να εκφράσει τη βούλησή του για το επίμαχο θέμα ο ελληνικός λαός.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται τέλος και στη χρήση δακρυγόνων από την ελληνική αστυνομία προκειμένου να παρεμποδιστεί η είσοδος ομάδων  διαδηλωτών στους χώρους του ελληνικού Κοινοβουλίου, γεγονός που προκάλεσε την οργή των τελευταίων που απάντησαν πετώντας πέτρες και εκτοξεύοντας ύβρεις, με την Αστυνομία να θέτει πάντως γρήγορα υπό τον έλεγχό της την κατάσταση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ