Έρευνα για Θεσσαλονίκη: Στα «ύψη» η εγκληματικότητα, περιπολίες από πολίτες

Τελευταία Ενημέρωση
Συμμορίες Ελλήνων και αλλοδαπών σπέρνουν τον τρόμο - Κάτοικοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν από μόνοι τους σε πεζές περιπολίες

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το αίσθημα ανασφάλειας των Θεσσαλονικέων, με τα σοβαρά κρούσματα εγκληματικότητας να διαδέχονται το ένα το άλλο και την αστυνομία να είναι απούσα από τους δρόμους, λόγω της υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό και της τεράστιας έλλειψης οχημάτων.

Κυρίως στη δυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και σε ημιαστικούς δήμους γύρω από αυτό οι ένοπλες ληστείες, οι κλοπές, οι διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα και οι επιθέσεις σε περαστικούς αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ένοπλη ληστεία σε κατάστημα ψιλικών στην οδό Μοναστηρίου, που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν ένοπλοι ληστές πυροβόλησαν στο ψαχνό τον ιδιοκτήτη, το γιο του κι έναν υπάλληλο της επιχείρησης. Επίσης, συμμορίες Βουλγάρων σκορπούν τον τρόμο τις νύχτες σε οικισμούς του Δήμου Λαγκαδά, αφού εισβάλλουν σε σπίτια και καταστήματα και πριν ξημερώσει επιστρέφουν με τη λεία τους στην πατρίδα τους.

Μιλώντας στο ethnos.gr δήμαρχοι, εξέφρασαν φόβους ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα άμεσα να θρηνήσουμε θύματα, αφού αγανακτισμένοι κάτοικοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε πεζές περιπολίες, για να αστυνομεύσουν μόνοι τους τις περιοχές τους και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, αλλά και τα ζωές των δικών τους ανθρώπων.

Παράλληλα, ο εμπορικός σύλλογος του Δήμου Λαγκαδά ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρόσληψη εταιρίας σεκιούριτι, οι οποίοι θα περιπολούν τις νύχτες στην περιοχή, αφού βλέπουν τα καταστήματά τους να γίνονται καθημερινά στόχος εγκληματικών στοιχείων.

Ένα περιπολικό στη δυτική Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με δημάρχους η έλλειψη αστυνόμευσης είναι ολοφάνερη στη δυτική Θεσσαλονίκη, γεγονός που έχει διαπιστώσει και το εκμεταλλεύεται κάθε είδους εγκληματικό στοιχείο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο ethnos.gr, για ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη, μία περιοχή περίπου 350.000 κατοίκων, υπάρχει μόνο ένα περιπολικό, το οποίο εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να παρέχει αστυνόμευση. Σημειώνουν ακόμα ότι τα λίγα αστυνομικά τμήματα που υπάρχουν, είναι υπερβολικά υποστελεχωμένα, με τους αστυνομικούς να επαρκούν ουσιαστικά μόνο για τη διεκπεραίωση εσωτερικών υποθέσεων.

«Η κατάσταση είναι τραγική και φοβάμαι ότι άμεσα θα θρηνήσουμε θύματα. Ουσιαστικά δε γίνονται περιπολίες, αφού τις νύχτες υπάρχει διαθέσιμο μόνο ένα περιπολικό για ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη και αυτό είναι ασυντήρητο. Σημειώνονται συνεχώς ένοπλες ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές. Εγκληματικά στοιχεία μπαίνουν συνέχεια ανενόχλητοι στα σπίτια πολιτών από περβάζια, σωλήνες φυσικού αερίου και από όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς.

Κρούσματα εγκληματικότητας σημειώνονται ακόμα και μέρα μεσημέρι. Η ηγεσία της αστυνομίας μας είπε ότι με τη συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων θα απελευθερωθούν δεκάδες αστυνομικοί από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα βγουν στους δρόμους, αλλά τελικά τα λιγοστά αστυνομικά τμήματα αποδεκατίστηκαν. Αυτό το βλέπουν τα εγκληματικά στοιχεία και κυριολεκτικά κάνουν… πάρτι», σημείωσε στο ethnos.gr o δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πολίτης, που να μην αισθάνεται έντονα το αίσθημα ανασφάλειας. «Όλοι οι πολίτες είναι από υποψιασμένοι έως ανήσυχοι. Υπάρχει μόνο ένα περιπολικό για όλα τα αστυνομικά τμήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης, μίας περιοχής περίπου 350.000 κατοίκων. Έχουμε καθημερινά επιθέσεις σε πεζούς, για να κλέψουν χρήματα, κλοπές εντός αστικών λεωφορείων, διαρρήξεις αυτοκινήτων, καταστημάτων και σπιτιών, ένοπλες ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών ακόμα και σε κεντρικά σημεία. Τελικά η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων δεν έγινε για καλύτερη αστυνόμευση, αλλά μόνο για εξοικονόμηση πόρων», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Συμμορίες Βουλγάρων σπέρνουν τον τρόμο

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ημιαστικούς δήμους γύρω από τη Θεσσαλονίκη, όπου οι κάτοικοι πλέον γίνονται μάρτυρες καθημερινών κρουσμάτων εγκληματικότητας και ζουν με τον τρόμο που σπέρνουν συμμορίες. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Δήμος Λαγκαδά, όπου, σύμφωνα με το δήμαρχο, Γιάννη Καραγιάννη, λόγω της έλλειψης αστυνόμευσης, της εγγύτητας με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και της ύπαρξης πολλών κεντρικών αξόνων, φτάνουν συμμορίες Βουλγάρων, λυμαίνονται την περιοχή και επιστρέφουν στη χώρα τους ανενόχλητοι με τη λεία τους. 

«Το κακό έχει παραγίνει και η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Ιδίως το τελευταίο 20ήμερο έχουμε συνεχείς κλοπές ακόμα και σε απόσταση μόλις εκατό μέτρων από την κεντρική πλατεία της έδρας του δήμου μας. Σε έκταση 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων και σε συνολικά 47 οικισμούς περιπολεί μόνο ένα όχημα της αστυνομίας. Τα αστυνομικά τμήματα στην περιοχή μας έγιναν από πέντε τρία και αυτά είναι υποστελεχωμένα. Δεν έρχονται ποτέ στην περιοχή μας άντρες της ομάδας Δίας. Υπάρχει τεράστια ανασφάλεια, αγωνία και φόβος στους πολίτες, ενώ ο εμπορικός σύλλογος ετοιμάζεται να προσλάβει σεκιούριτι. Έρχονται τις νύχτες συμμορίες Βουλγάρων, προχωρούν σε διάφορες εγκληματικές ενέργειες και μετά φεύγουν στο εξωτερικό», υποστήριξε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Μόλις ένα αστυνομικό τμήμα κι ένας υποστελεχωμένος αστυνομικός σταθμός υπάρχουν πλέον στο Δήμο Δέλτα, μία περιοχή που περιλαμβάνει το ΤΕΙ και τη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης και συνολικά εννέα οικισμούς. Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνονται πολύ συχνά κρούσματα εγκληματικότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αφαίρεση πριν από λίγες μέρες χρηματοκιβωτίου από την κεντρική οικονομική υπηρεσία του δήμου.

«Δεν μπορεί να γίνει αστυνόμευση στην περιοχή μας, αφού η αστυνομία διαθέτει μόνο ένα όχημα και αυτό αποτελεί δωρεά του δήμου. Ο κάτοικοι αισθάνονται έντονα ανασφαλείς κι έχουμε συνεχή παράπονα και αντιδράσεις. Αν κάποια στιγμή φτάσουν στα όρια της αντοχής τους και βγουν στους δρόμους, η δημοτική αρχή θα είναι μαζί τους», σημείωσε ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ