Πώς να βάψετε πασχαλινά αβγά
Έτοιμα για το τσούγκρισμα! (Eurokinissi)

Πώς να βάψετε πασχαλινά αβγά

Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, με συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα

Πάσχα δίχως κόκκινα αβγά δεν γίνεται! Το χρώμα πρέπει να 'ναι κόκκινο, όπως το αίμα του Χριστού, λένε οι γιαγιάδες μας.

Πότε βάφονται τα αβγά; Πάντα τη Μεγάλη («κόκκινη») Πέμπτη, σε μία από τις πιο πένθιμες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και πάντα -κατά βάση- με κόκκινο χρώμα, το οποίο συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού.

Πώς βάφονται; Διαβάστε τον πιο εύκολο τρόπο που υπάρχει, στα παρακάτω βήματα…

Βήμα πρώτο: Προετοιμασία

Καλό είναι να επιλέξουμε  φρέσκα αβγά και λευκού χρώματος, χωρίς ραβδώσεις. Ελέγχουμε τη συσκευασία της βαφής για να δούμε σε πόσα αβγά αντιστοιχεί το κάθε φακελάκι.

Βγάζουμε τα αβγά από το ψυγείο μερικές ώρες πριν από το βάψιμο για να έχουν αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Είναι απαραίτητο να τα πλύνουμε πολύ καλά για να απομακρύνουμε σκόνη και ουσίες, που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση της βαφής.

Βήμα δεύτερο: Βράσιμο

Το καλύτερο είναι να βουτήξουμε τα αβγά σε χλιαρό και όχι καυτό νερό, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να ραγίσουν ή να σπάσουν. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά μόνα τους, χωρίς τη βαφή. Μόλις τα αβγά βράσουν, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μία πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Στη συνέχεια τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη βαφή και το νερό και ακολουθούμε  τις οδηγίες που θα βρούμε στη συσκευασία της βαφής, που επιλέξαμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα ένα ένα τα αβγά με μία κουτάλα. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και να σκεπάζει τα αβγά, που θα είναι όσα χωράει ο πάτος της κατσαρόλας. Αφήνουμε τα αβγά να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για όσο χρόνο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας της βαφής.

Βήμα τρίτο: Στέγνωμα και γυάλισμα

Βγάζουμε προσεκτικά, ένα ένα, τα κόκκινα πλέον αβγά χρησιμοποιώντας μία τρυπητή μεταλλική κουτάλα. Τα τοποθετούμε σε μία λεία επιφάνεια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε καλύτερα με λίγο ελαιόλαδο που θα βάλουμε σε χαρτί κουζίνας ή σε ένα πανί αντί να αγοράσουμε τυποποιημένα προϊόντα γυαλίσματος. Λαδάκι χρησιμοποιούσαν και οι γιαγιάδες μας και το αποτέλεσμα ήταν τέλειο.

Tip: Τα πασχαλινά κόκκινα (ή ό,τι άλλο χρώμα έχετε επιλέξει γιατί πλέον στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα χρώματα) αβγά είναι έτοιμα. Μπορείτε να τα αφήσετε εκτός ψυγείου για 5-6 ημέρες το πολύ.

ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ