Στο Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης συζητήθηκε τη Δευτέρα (13/5) η αγωγή που άσκησαν οι απόγονοι του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής για την υπόθεση αλλαγής του ονόματος της ομώνυμης οδού στη Θεσσαλονίκη σε οδό Αλβέρτου Ναρ.
Η αγωγή στρέφεται εναντίον μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 και αγωνιστών της Δημοκρατίας. Οι ενάγοντες κατηγορούν για «προσβολή μνήμης νεκρού», τον Αλέκο Γρίμπα, τον Σπύρο Σακέτα και τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, διεκδικώντας το συνολικό ποσό των 600.000 ευρώ, επ’ απειλή προσωπικής κράτησης. Σε τρεις μήνες αναμένεται να βγει η απόφαση.
Μιλώντας στο ethnos.gr το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σπύρος Σακέτας τόνισε ότι «η μνήμη είναι ζωντανή, η Ιστορία δεν δικάζεται». Από την πλευρά του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης υπογράμμισε ότι «σήμερα δικάζεται η Ιστορία της Θεσσαλονίκης».
Η αλλαγή ονόματος του δρόμου προωθήθηκε από δημοτικούς συμβούλους με δράση κατά της δικτατορίας και απογόνους αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, και ειδικά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.
Η αλλαγή έγινε με το επιχείρημα ότι ο Αθανάσιος Χρυσοχόου ήταν δωσίλογος, γεγονός που αμφισβητούν οι απόγονοι του συνταγματάρχη.
Έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967-1974.
ΣΧΟΛΙΑ
<% totalComments %> ΣχόλιαTο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.
Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.