Μηταφίδης: Σήμερα δικάζεται η Ιστορία της Θεσσαλονίκης
Συζητήθηκε τη Δευτέρα η αγωγή απογόνων του Χρυσοχόου. Σε τρεις μήνες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση- Τι δήλωσε στο ethnos.gr o Σπύρος Σακέτας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋

Στο Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης συζητήθηκε τη Δευτέρα (13/5) η αγωγή που άσκησαν οι απόγονοι του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής για την υπόθεση αλλαγής του ονόματος της ομώνυμης οδού στη Θεσσαλονίκη σε οδό Αλβέρτου Ναρ.
Η αγωγή στρέφεται εναντίον μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 και αγωνιστών της Δημοκρατίας. Οι ενάγοντες κατηγορούν για «προσβολή μνήμης νεκρού», τον Αλέκο Γρίμπα, τον Σπύρο Σακέτα και τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, διεκδικώντας το συνολικό ποσό των 600.000 ευρώ, επ’ απειλή προσωπικής κράτησης. Σε τρεις μήνες αναμένεται να βγει η απόφαση.
Μιλώντας στο ethnos.gr το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σπύρος Σακέτας τόνισε ότι «η μνήμη είναι ζωντανή, η Ιστορία δεν δικάζεται». Από την πλευρά του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης υπογράμμισε ότι «σήμερα δικάζεται η Ιστορία της Θεσσαλονίκης».
Η αλλαγή ονόματος του δρόμου προωθήθηκε από δημοτικούς συμβούλους με δράση κατά της δικτατορίας και απογόνους αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, και ειδικά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.
Η αλλαγή έγινε με το επιχείρημα ότι ο Αθανάσιος Χρυσοχόου ήταν δωσίλογος, γεγονός που αμφισβητούν οι απόγονοι του συνταγματάρχη.
Έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967-1974.
Συναγερμός για τo «cuckooing»: Η πρακτική που ανησυχεί τις Αρχές - «Ήμουν φυλακισμένος στο ίδιο μου το σπίτι»
Τρομακτικό περιστατικό στον Κηφισό: Δίκυκλο γλιτώνει από πινακίδα που ξήλωσε γερανός φορτηγού
Απίστευτο σκηνικό: Έκλεψαν την Εθνική Αγγλίας όσο προετοιμαζόταν για το πρώτο παιχνίδι του Μουντιάλ
Ο νέος πολιτικός χάρτης: Η άνοδος Τσίπρα και Καρυστιανού στη σκιά της δυσπιστίας των ψηφοφόρων και ο Αντώνης Σαμαράς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



