Ο Γιάννης Λαγός κατά την απολογία του (eurokinissi)

Γιάννης Λαγός: Καμιά εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη - Φτιάχνουμε άλλον φορέα

Τελευταία Ενημέρωση
Ο Γιάννης Λαγός ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται καμία κατηγορία, είπε ότι δεν ανήκει στη Χρυσή Αυγή και θα δημιουργηθεί άλλος φορέας, ενώ πρόσθεσε ότι ήθελε και «αριστερούς πατριώτες»

Φανερά εκνευρισμένος κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προκειμένου να απολογηθεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

«Οι πράξεις που μου αποδίδονται είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα. Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Ο ρόλος μου εδώ είναι μόνο για να ακουστεί η φωνή μου. Μετά από έξι χρόνια δεν μας δόθηκε ποτέ το δικαίωμα για δυο λεπτά να απαντήσω για όσα με κατηγορούν. Στις ανακρίτριες, όταν απολογήθηκα, δεν μου υπέβαλαν παρά μια ερώτηση στο τέλος. Συμπεριφέρθηκαν σαν να μας μισούσαν. Ελεγαν ότι είμαι ηθικός αυτουργός για το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας Φύσσα. Ο Γεωργουλέας δεν με ρώτησε γι' αυτό και το γυρίσαμε στο ιδεολογικό, στα μπλουζάκια και στις αρβύλες. Το όλο σκηνικό ήταν η δημιουργία εντυπώσεων» ανέφερε στην έναρξη της απολογίας του.

Μάλιστα, καταφέρθηκε κατά των ανακριτών της υπόθεσης, λέγοντας: «Μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Το βίντεο Μπαλτάκου, το ηχητικό Σαμαρά και όλα αυτά στοιχειοθετούν το ότι έχουμε διωχθεί. Έχει γίνει συρραφή μηνυμάτων, έτσι μπορεί οποιοσδήποτε να παρουσιαστεί ως εγκληματίας. Δεν έδωσα ποτέ καμία εντολή για καμία εγκληματική ενεργεί, ενώ από την αρχή ζήτησα την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου».

Κληθείς να απαντήσει πώς μπήκε στη Χρυσή Αυγή, τόνισε: «Μπήκα το 1999 στη Χρυσή Αυγή. Το 2012 βγήκα βουλευτής για πρώτη φορά. Ήμουν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής από το 2006 περίπου. Δεν είχαν συγκεκριμένα καθήκοντα, γιατί η Χρυσή Αυγή είχε λίγους υποστηρικτές και όλοι τα κάναμε όλα για να κρατήσουμε ζωντανό το κόμμα. Από το 2005 ήμουν υπεύθυνος της Τοπικής Πειραιά. Υπήρξα μέλος του Πειθαρχικού, νομίζω, γύρω στο 2012.

Για το αν είχε μέλη η Χ.Α., είπε: Δεν είχε μέλη. Προσπαθούσαμε να εντάξουμε άτομα, αλλά ήθελε μια διαδικασία δύο ετών για να τους αξιολογήσουμε. Ξαφνικά, εκεί που είμαστε κάποιες λίγες χιλιάδες, βρεθήκαμε με 500.000 και είχαμε αιτήματα να ανοίξουμε τοπικές παντού. Έπρεπε να γίνει προσεκτικά για να ελέγξουμε τι ήταν όλοι αυτοί. Όλοι αυτοί που ακούμε είχαν έρθει στην Χρυσή Αυγή λίγους μήνες πριν. Είχαμε πολλούς υποστηρικτές και λίγα μέλη. Δεν υπήρχε τυπικό μέλος, μόνο άτυπο, και ήταν όσοι είχαν ενεργή παρουσία.

Όσον αφορά στη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή σήμερα, επεσήμανε: «Εχω αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή και ετοιμάζουμε νέο φορέα. Έκαναν λάθος πολιτικές κινήσεις. Εγώ θεωρούσα ότι πρέπει να γίνει ένα άνοιγμα σε ομάδες ανθρώπων που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε, αλλά νοιάζονταν για την πατρίδα. Ακόμη και αριστερός να ήταν κάποιος. Έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, αλλά διαφωνούσαμε. Δεν έγινε αποδεκτό αυτό που πρότεινα.

Επίσης, δεν συμφώνησα με τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της δίκης. Η συμπεριφορά του δικαστηρίου στους μάρτυρές μας, στη διαδικασία ολόκληρη, εκεί διαφώνησα. Δημιουργήθηκε ένα πέπλο μυστηρίου για τους Χρυσαυγίτες, δεν υπήρχε δημοσιότητα. Έπρεπε τότε με τον Φύσσα να γίνουν μηνύσεις για ψευδομαρτυρίες. Κατέθεταν μάρτυρες προστατευόμενοι και ακουγόταν από το μικρόφωνο να τους μιλάει κάποιος. Αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να τα αφήσουμε. Εκεί διαφώνησα.

Για τη σχέση του με τον Πατέλη πρόσθεσε: «Γνωριστήκαμε με τον Πατέλη λίγο πριν τις εκλογές του 2012 για να ανοίξει μια τοπική στη Νίκαια. Είχαμε κάνει ανοιχτές εκδηλώσεις με 4.000 ανθρώπους χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. Ο Πατέλης μού έδινε την εντύπωση ενός εξαιρετικού παιδιού που βοηθούσε συνανθρώπους του».

Για τον Ρουπακιά ξεκαθάρισε πως: «Τον είχα δει στην τοπική αλλά δεν τον ήξερα».

Για την ενημέρωση της δολοφονίας Φύσσα, τόνισε: «Με πήρε μετά τα μεσάνυχτα ο Πατέλης να μου πει ότι υπάρχει συμβάν και κάποιος από τη Χρυσή Αυγή έχει προσαχθεί. Δεν μου είπε ούτε το άτομο, ούτε το λόγο. Το αρχικό τηλεφώνημα ήταν ότι συνελήφθη για ασήμαντο λόγο και να βοηθήσουμε την επόμενη μέρα με δικηγόρο. Μετά από λίγο με ξαναπήρε και μου είπε ότι άκουσε για μαχαίρωμα και στο τρίτο τηλεφώνημα μου είπε «μαχαίρωσε ο Ρουπακιας άνθρωπο, ο οποίος κινδυνεύει να πεθάνει». Δεν μου είπε ποιος τον ενημέρωσε τον Πατέλη. Δεν μου μίλησε για αλλά άτομα, ήταν τόσο τραγικό το συμβάν. Κάποιος από την τοπική της Νίκαιας είχε κάνει δολοφονία. Στην αρχή διάβαζα για οπαδικό διαπληκτισμό και την επόμενη ημέρα διάβαζα και έβλεπα στις τηλεοράσεις. Την ίδια νύχτα όταν έμαθα για δολοφονία τι να έκανα; Δεν ασχολήθηκα περισσότερο, αφού κάποιος σκότωσε, τι μπορούσα να κάνω».

Για τα τηλέφωνα τη νύχτα μετά τη δολοφονία, επεσήμανε: «Δέχτηκα και αλλά τηλεφωνήματα για άσχετα. Τον αριθμό μου τον είχαν οι πάντες. Μετά τις 12.10 εκείνη τη νύχτα όλα τα τηλέφωνα αφορούσαν στην ανθρωποκτονία, είχαν παγώσει όλα. Στα τηλέφωνα προσπαθούσα να δω τι έχει συμβεί, ποιος είναι αυτός, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν περιμέναμε να συμβεί κατά τέτοιο».

Για τα τηλέφωνα πριν το συμβάν: «Υπήρχαν κλήσεις στις 9:00 το βράδυ και μετά 11:50. Στις 12:10 με ενημέρωσε. Το προηγούμενο τηλεφώνημα είχε να κάνει για πράγματα σημαντικά και δράσεις της Χ.Α. Είχα κανονίσει ομιλία και το απόγευμα εκείνο ενημερώθηκα από τον Μιχαλολιάκο ότι θα μιλήσει και εκείνος. Αυτό άλλαζε τα πράγματα και είχαμε και μια διανομή τροφίμων που ετοιμάζαμε».

Για την επικοινωνία με τον Μιχαλολιάκο είπε: «Μιλήσαμε στη μία το βράδυ. Με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενη ημέρας επειδή ήμουν υπεύθυνος ασφαλείας του. Με πήρε, δεν το σήκωσα με όσα γινόταν και τον πήρα αργότερα, αλλά δεν τον ενημέρωσα, γιατί ακόμα δεν ήξερα πολλά. Την επόμενη ημέρα το πρωί που πήγα στο σπίτι του Μιχαλολιάκου. Ήταν ήδη ενήμερος. Επρεπε να μάθω τι είχε συμβεί για να ενημερώσω. Όταν βρεθήκαμε από κοντά, ήταν σε γνώση του θέματος. Το έπαιζαν όλα τα ΜΜΕ».

Για την επικοινωνία που είχε την επομένη με τον Πατέλη, τόνισε: «Μάθαμε ότι μπαίνανε σε σπίτια. Επικοινώνησα με τον Πατέλη φυσικά και από κινητό και από τα γραφεία της Μεσογείων. Δεν ξέρω ποιος έκανε τις κλήσεις στο σπίτι του Πατέλη στις δέκα το πρωί της επόμενης ημέρας από τα γραφεία της Μεσογείων. Μπορεί να μιλούσε και ο ίδιος ο Πατέλης αν δούλευε εκείνη την ημέρα. Νομίζω, όταν πήγα, τον είδα εκεί, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Δεν ήταν μια συνηθισμένη ημέρα».

Για τον κατηγορούμενο Δήμου, είπε: «Ρώτησα για πολλούς, όχι μόνο για τον Δήμου. Είπα να μιλήσουμε με όλα τα άτομα, να εξηγήσουμε ότι δεν υπάρχει σχέση δική μας. Είχα πει στον Τσακανίκα να μιλήσει με τον κόσμο, να εξηγήσει ότι δεν υπάρχει λόγος διάλυσης. Δεν ξέρω τι είπε στον Δήμου. Αυτό είναι πρόβλημα του Τσακανίκα (σ.σ.: ανάφερε σχετικά με τις καταγγελίες Δήμου για απειλές από Τσακανίκα).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ