Τα μέλη της Επαναστατικής Αυτοάμυνας οδηγούνται στα δικαστήρια (Copyright: Eurokinissi)

«Επαναστατική Αυτοάμυνα»: Η αποκαλυπτική κατάθεση του 45χρονου

Τελευταία Ενημέρωση
Στη δικογραφία της Αντιτρομοκρατικής περιγράφονται όλα όσα είπε στην κατάθεσή του

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχημάτισε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για τις συλλήψεις τρομοκρατών και τον εντοπισμό κρησφύγετου με όπλα στο Χολαργό. Πρόκειται για την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία ξεδιπλώθηκε μετά από τον τραυματισμό 46χρονου, κατά τη διάρκεια ληστείας σε κατάστημα Opap Play στο Χολαργό.

Από το αίμα που βρέθηκε στο σημείο ταυτοποιήθηκε το γενετικό υλικό του 46χρονου, ο οποίος φέρεται από τις Αρχές ως πρωταγωνιστικό μέλος της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας». Στην κατάθεσή του ο 45χρονος κατηγορούμενος, Διονύσης Μπάκας, ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου βρέθηκε ο οπλισμός, περιέγραψε πως ξεκίνησαν όλα:

«Στην ίδια οδό με το σπίτι μου βρίσκεται κατάστημα τυχερών παιχνιδιών Opap Play. Στο συγκεκριμένο κατάστημα γνωρίζω ότι έγινε ένοπλη ληστεία, βραδινές ώρες της 21-10-2019. Σχετικά με το ως άνω συμβάν έχω να σας αναφέρω ότι δύο με τρεις ημέρες πριν από τη διάπραξη της ληστείας, με κάλεσε με απόκρυψη ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης και με ρώτησε αν θα μπορούσε να έρθει σπίτι μου σε περίπτωση που με χρειαστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, χωρίς να μου αναφέρει το λόγο που ήθελε να έρθει, ούτε κάποιο συγκεκριμένο συμβάν. Εγώ του απάντησα ότι μπορεί να έρθει, χωρίς να τον ρωτήσω κάτι παραπάνω εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Τον Δημήτρη τον γνωρίζω, χωρίς να μπορώ να πω ότι έχω στενές φιλικές σχέσεις μαζί του. Ειδικότερα γνωριζόμαστε από καταλήψεις σε σχολεία, στις οποίες είχαμε συμμετάσχει μαζί κατά το έτος 1991, χωρίς ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε βρεθεί πολλές φορές, καθώς αυτός χανόταν συχνά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Την πρώτη φορά που αραίωσαν οι επαφές μας, είχε χαθεί πολλά χρόνια και επικοινώνησε μαζί μου ξανά κατά την χρονική περίοδο μεταξύ των ετών 2002 και 2005, όταν μου είχε ζητήσει να μείνει σπίτι μου για περίπου 10 μέρες, πράγμα και το οποίο έγινε, χωρίς ωστόσο να μου αναφέρει το λόγο που ήθελε να μείνει σπίτι μου».

Το βράδυ της ληστείας

Στη συνέχεια, ο 45χρονος Διονύσης Μπάκας περιγράφει όλα όσα έγιναν το βράδυ της ληστείας, στις 21 Οκτωβρίου, σε κατάστημα Opap Play στο Χολαργό:

«Περί την 23.00 της 21-10-2019 και ενώ βρισκόμουν στην οικία μου, χτύπησε το κουδούνι μου, ο Ευάγγελος Σταθόπουλος, ο οποίος είναι γνωστός και φίλος του Χατζηβασιλειάδη και μου είπε ότι πρέπει να κατέβω γιατί υπάρχει πρόβλημα και έχει χτυπηθεί ο Δημήτρης. Επιπλέον μου ανέφερε ότι πρέπει να πάρω το αυτοκίνητό μου και να πάω να τους βρω στην οδό Τήνου, που είναι κοντά στο σπίτι μου. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιώ είναι ιδιοκτησίας μου. Μετά την ενημέρωση που είχα από τον Σταθόπουλο και χωρίς να ξέρω ακόμα τι έχει συμβεί, κατέβηκα από το σπίτι μου και πράγματι με το αυτοκίνητό μου πήγα στην οδό Τήνου. Εκεί ανέμεναν στο πεζοδρόμιο ο Σταθόπουλος που είχε προλάβει να επιστρέψει και ο Χατζηβασιλειάδης, ο οποίος είχε εμφανώς τραυματιστεί στο αριστερό του πόδι και κούτσαινε. Εγώ με τον Βαγγέλη τον βάλαμε μέσα στο αυτοκίνητο και πήγαμε απευθείας σπίτι μου, όπου πάρκαρα στην πυλωτή και ανεβήκαμε όλοι μαζί στην οικία μου».

Περίθαλψη κατ’ οίκον

Στο σπίτι της οδού 17ης Νοεμβρίου στο Χολαργό έγινε προσπάθεια να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον 46χρονο, ο οποίος αιμορραγούσε μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα Καλάσνικοφ που εκπυρσοκρότησε κατά λάθος:

«Έστρωσα στο πάτωμα του σαλονιού κάποιες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών και μεγάλες πετσέτες, για να κάτσει πάνω ο Δημήτρης. Μετά από λίγο, ο Βαγγέλης έφυγε από το σπίτι πιθανότατα με ταξί, καθώς δεν είχε άλλο μεταφορικό μέσο στο σημείο, προκειμένου να αναζητήσει φάρμακα, καθώς και συνδρομή για παροχή βοήθειας στον Δημήτρη (…) Επιστρέφοντας ο Βαγγέλης στην οικία μου έφερε μαζί του και μία σακούλα με φάρμακα, ενώ επιπρόσθετα ανέφερε σε μένα και τον Δημήτρη ότι έχει έρθει μαζί του και μία φίλη του, με το αυτοκίνητό της και είχε σταθμεύσει πλησίον του σπιτιού μου. Τα φάρμακα που έφερε ο Βαγγέλης, τα έδωσε ο ίδιος στον Δημήτρη, ενώ περιποιήθηκε το τραύμα με γάζα και μία σκόνη που δεν ξέρω τι ήταν. Αφού περιποιήθηκε το τραύμα του Δημήτρη, ο Βαγγέλης κατέβηκε κάτω και μετά από λίγο επέστρεψε στην οικία μου μαζί με τη γνωστή του. Από τη συμπεριφορά της κατάλαβα ότι μάλλον δεν είχε σχέση με τη ληστεία και την είχε καλέσει ο Βαγγέλης για να βοηθήσει με τον τραυματισμό. Στο σπίτι μου παραμείναμε και οι τέσσερις περίπου μισή ώρα και κατά το διάστημα αυτό η φίλη του Βαγγέλη μιλούσε με αυτόν, για την ανάγκη να μεταφερθεί ο Δημήτρης σε νοσοκομείο».

Η μεταφορά όπλων

Κατόπιν, περιγράφεται η μεταφορά σακιδίων στο σπίτι του Χολαργού από διαμέρισμα στην Κυψέλη, το οποίο μετά την εξέλιξη με τον τραυματισμό του 46χρονου, δεν θεωρούνταν «καθαρό»:

«Αμέσως μετά την αποχώρηση της γυναίκας και του Χατζηβασιλειάδη, εγώ με τον Σταθόπουλο μπήκαμε στο αυτοκίνητό μου, καθώς μου ζήτησε να πάμε σε ένα σπίτι στο κέντρο για να μεταφέρουμε κάποια πράγματα από εκεί στο σπίτι μου. Δεν μου εξήγησε συγκεκριμένα τι αντικείμενα ήταν αυτά που θα έπρεπε να μεταφέρουμε. Με την καθοδήγηση του Βαγγέλη εντέλει φτάσαμε στην οδό Σκοπέλου , όπου πάρκαρα το αυτοκίνητό μου έμπροσθεν γκαραζόπορτας σχολείου. Στη συνέχεια κινηθήκαμε πεζοί με τον Βαγγέλη και αφού κατεβήκαμε πολλά σκαλιά που υπάρχουν στο σημείο, καταλήξαμε στην πολυκατοικία επί της οδού Σκοπέλου. Με κλειδιά που είχε ο Βαγγέλης στην κατοχή του, ανοίξαμε την είσοδο της πολυκατοικίας και πήγαμε στον πέμπτο ή στον έκτο όροφο αυτής, όπου πάλι με κλειδιά που είχε ο Βαγγέλης μπήκαμε σε μία γκαρσονιέρα. Από τη γκαρσονιέρα αυτή, εγώ μαζί με τον Βαγγέλη μεταφέραμε περίπου πέντε με έξι μεγάλα σακίδια που ήταν κλειστά και μερικά εξ αυτών ήταν ιδιαίτερα βαριά, καθώς και τέσσερις με πέντε μεγάλες μαύρες πλαστικές σακούλες, που ήταν δεμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην φαίνεται το περιεχόμενό τους.

Τα σακίδια και τις σακούλες τα μεταφέραμε όλα στο αυτοκίνητο πραγματοποιώντας δύο με τρεις διαδρομές (…) Αφού αφήσαμε τα  πράγματα στο δωμάτιο, ο Βαγγέλης μου άφησε και τα κλειδιά που χρησιμοποίησε για να εισέλθουμε στην οδό Σκοπέλου και μου είπε να περιμένω επικοινωνία με σκοπό να φύγουν τα πράγματα από το σπίτι, χωρίς να μου προσδιορίσει τον τρόπο και το χρόνο που θα γινόταν αυτό και ακολούθως αποχώρησε από το σπίτι μου, πιθανότατα με ταξί.

Αρνούνται τις κατηγορίες

Ο 45χρονος Διονύσης Μπάκας, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του, κρίθηκε προφυλακιστέος. Το ίδιο και ο 41χρονος Βαγγέλης Σταθόπουλος, ο οποίος στην απολογία του στον Ανακριτή υποστήριξε ότι δεν πήρε μέρος στη ληστεία στο Χολαργό και ότι δεν έχει σχέση με την «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Το μόνο που παραδέχτηκε είναι ότι θέλησε να βοηθήσει τον Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη στην περίθαλψή του. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί γενετικό υλικό του Σταθόπουλου στο κατάστημα του Opap Play που έγινε στόχος στο Χολαργό. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ