copyright: Pixabay

Αντικαπνιστικός νόμος: «Σπάνε» τα τηλέφωνα στο 1142 - Ψάχνουν λύση τα μαγαζιά

Τελευταία Ενημέρωση
Στην κάμερα του Open Tv μιλούν επιχειρηματίες που χάνουν χρήματα και προσπαθούν να βρουν λύση – Έγιναν viral οι πατέντες καπνιστών – «Άναψε» το 1142 για τις καταγγελίες

Το μέσα-έξω φαίνεται να έχει φέρει ο αντικαπνιστικός νόμος σε καφετέριες και μπαρ, αφού πελάτες βγαίνουν έξω για να καπνίσουν, ενώ οι καταστηματάρχες ανησυχούν ότι θα μειωθεί ο τζίρος τους. Βέβαια, δεν λείπουν και εκείνοι οι οποίοι, με αρκετό χιούμορ, σπεύδουν να επινοήσουν διαφόρων ειδών πατέντες, προκειμένου να μην αλλάξουν συνήθειες.

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ξεκίνησε, αλλά οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Στο άκουσμα των νέων μέτρων, οι καταστηματάρχες προσπαθούν να βρουν λύσεις, αφού ο τζίρος τους έχει αρχίσει να πέφτει. Ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή του Open Tv, «Ώρα Ελλάδος 7», υποστήριξε ότι με συλλογική προσπάθεια ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ υποστήριξε πως «ο νόμος είναι για όλους». Στη Βόρεια Ελλάδα έγιναν viral οι προσπάθειες κάποιων καπνιστών να βρουν τρόπους για να μπορέσουν να καπνίσουν σε καφετέριες και μπαρ, χωρίς να χρειαστεί να βγουν έξω.

Πρώτο πρόστιμο στη Λαμία

Το πρώτο πρόστιμο για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου έπεσε και στη Λαμία. Το μεσημέρι της Τετάρτης, έπειτα από τηλεφωνική καταγγελία που έγινε στο τετραψήφιο νούμερο, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας και αστυνομικοί έπιασαν «επ’ αυτοφώρω» πελάτη καφετέριας να καπνίζει. Ο πελάτης πλήρωσε... ακριβά τον καφέ του, καθώς του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ το ποσό του προστίμου που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης της καφετέριας ανέρχεται σε 500 ευρώ, σύμφωνα με το lamiareport.gr. Τα πρώτα μικτά κλιμάκια, που ελέγχουν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, έχουν βγει πλέον στους δρόμους για να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους.

Αυτά είναι τα πρόστιμα

Τσουχτερά προβλέπονται τα πρόστιμα για όσους παραβαίνουν τον αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού οι παραβάτες θα καλούνται να καταβάλλουν από 100 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΎΑ, το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ αυξάνεται σε 100 ευρώ και ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους χώρους οι οποίοι έχουν υγειονομικό ενδιαφέρον, στους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μεταφοράς, τους σταθμούς των μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας, καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, παραμένει το πρόστιμο των 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή τον προϊστάμενο, εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ.

Σε σχέση με την κατηγορία των κέντρων επιφάνειας άνω των 100 τ.μ.,  το προστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή, οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας. Αναφορικά με τα νυχτερινά καταστήματα διασκέδασης και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ., τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Επίσης, ο νόμος δεν χαρίζεται σε όσους καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους μαζεύονται ανήλικοι, όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κ.λπ., αφού το πρόστιμο ανέρχεται στα 200 ευρώ. Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι αρχίζει καμπάνια ενημέρωσης εντός της εβδομάδας, καθώς και την ενεργοποίηση του τηλεφωνικού αριθμού 1142 για επώνυμες καταγγελίες αναφορικά με περιστατικά παραβίασης του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά παραβιάσεις - Πρόστιμα

Κλειστοί χώροι με παρουσία ανήλικων όπως παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, σχολεία: 200 ευρώ πρόστιμο για τον καπνιστή

Χώροι άθλησης και άσκησης ανηλίκων όπως παιδότοποι, παιδικές χαρές, γήπεδα: 500 ευρώ πρόστιμο στον καπνιστή 

Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της των παραβιάσεων  διαπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο

Ι.Χ. αυτοκίνητα παντός είδους και μέσα μεταφοράς στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών 1500 ευρώ για τον καπνιστή επιβαίνοντα ή οδηγό. 3.000 ευρώ για τον καπνιστή οδηγό οχήματος δημόσιας χρήσης και αφαίρεση της άδειας για ένα μήνα.

Κλειστοί χώροι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας. Πρόστιμο 100 ευρώ στον καπνιστή και 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

Κλειστοί χώροι εργασίας. Πρόστιμο 100 ευρώ στον καπνιστή. 500 ευρώ πρόστιμο στον υπεύθυνο διαχείρισης.

Κλειστοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρόστιμο στον καπνιστή 100 ευρώ. Πρόστιμο υπεύθυνου διαχείρισης για κάτω των 100 τμ.

  • 1η φορά 500 ευρώ
  • 2η φορά 1.000 ευρώ
  • 3η φορά 2.000 ευρώ
  • 4η φορά 4.000 ευρώ
  • 5η φορά 8.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας

Για άνω των 100 τμ.

  • 1η φορά 2.000 ευρώ
  • 2η φορά 4.000 ευρώ
  • 3η φορά 6.000 ευρώ
  • 4η φορά 8.000
  • 5η φορά 10.000 ευρώ και ανάκληση άδειας

Ο 1142, πήρε φωτιά!

Πριν καλά καλά λειτουργήσει ο τετραψήφιος αριθμός 1142 για καταγγελίες για το τσιγάρο σε δημόσιους χώρους, και ήδη δέχεται δεκάδες κλήσεις. Ειδικότερα το «1142» δέχτηκε χθες, Τρίτη 19 Νοεμβρίου την πρώτη ημέρα της επίσης εφαρμογής του νόμου, 235 κλήσεις, συνολικά.

Αναλυτικά:

58 καταγγελίες

22 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος

66 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο

58 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν

14 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο

17 Άλλο.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του OPEN:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ