Ληστεία μαμούθ στην Καβάλα
Ληστεία μαμούθ στην Καβάλα/ΕΛΑΣ

Καβάλα: Πώς έγινε η ληστεία μαμούθ - Πού βρέθηκαν τα περισσότερα χρήματα

Τελευταία Ενημέρωση
Πώς έφτασε στους τρεις συλληφθέντες η Αστυνομία

Στην εξιχνίαση της υπόθεσης - θρίλερ με τη ληστεία των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ και τη «σκηνοθετημένη» απαγωγή ενός 5χρονου παιδιού στην Καβάλα προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ., η οποία την περασμένη Πέμπτη συνέλαβε τρία άτομα ως δράστες της υπόθεσης, σχεδόν ένα χρόνο μετά το περιστατικό, με τα πολλά τρωτά σημεία. 

Η ληστεία και η σκηνοθετημένη απαγωγή έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο στην Καβάλα, όταν καταγγέλθηκε ότι άτομα με μάσκες του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου είπαν σε πρώην διευθυντή εταιρείας σεκιούριτι ότι έχουν απαγάγει το παιδί του και θέλουν λύτρα να το απελευθερώσουν. Μέχρι στιγμής, η ΕΛ.ΑΣ. έχει εντοπίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του ποσού, το οποίο καταμετράται και εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό εντοπίστηκε στο οικόπεδο που βρίσκεται το συνεργείο αυτοκινήτων ενός από τους συλληφθέντες, στην είσοδο των Αμισιανών Καβάλας, ο οποίος φέρεται και ως εγκέφαλος της επιχείρησης, σε σπίτι που ανήκει πάλι σε συλληφθέντα, σε κρύπτες, φρεάτια, ακόμα και σε ηχεία. Συλληφθέντες φέρονται να είναι ο ιδιοκτήτης του συνεργείου αυτοκινήτων, ο γιος του και ο πρώην διευθυντής της εταιρείας σεκιούριτι από την οποία αρπάχθηκαν τα χρήματα. Οι δύο τελευταίοι φέρεται να είναι κουμπάροι. Κατά την ανάκριση, «έσπασαν» και υπέδειξαν στους αστυνομικούς πού βρίσκονται θαμμένα τα χρήματα. 

Πώς έφτασε στους τρεις η Αστυνομία

Σύμφωνα με το kavalanews.gr, η ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούσε τους υπόπτους εδώ και μήνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αστυνομικοί πήγαιναν ως πελάτες τα αυτοκίνητά τους για επισκευή στο συνεργείο του ενός. Εκεί, διαπίστωσαν ότι το στέλεχος της εταιρείας σεκιούριτι επισκεπτόταν συχνά την επιχείρηση, καθώς διατηρούσε πνευματική συγγενική σχέση με τον ιδιοκτήτη του συνεργείου. 

Εκτός από τους δύο βασικούς υπόπτους, τον ιδιοκτήτη του συνεργείου και το στέλεχος της εταιρείας σεκιούριτι, προσήχθησαν και αρκετοί στενοί συγγενείς τους και ανακρίθηκαν επί ώρες από τις Αρχές, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν πιθανούς συνεργάτες. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ. διεξήγαγε ταυτόχρονες έρευνες σε πολλά σημεία (σπίτια και ιδιοκτησίες φιλικών και συγγενικών προσώπων των δύο βασικών υπόπτων). 

Όπως σημείωσε, στη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγος Νικόλαος Μενεξίδης, «από την πρώτη στιγμή των ερευνών είχαν τεθεί δύο στόχοι. Πρώτος στόχος ήταν η ταυτοποίηση και η σύλληψη των δραστών που εμπλέκονται στην συγκεκριμένη υπόθεση και δεύτερος ο εντοπισμός του ιδιαίτερα μεγάλου χρηματικού ποσού που είχε αφαιρεθεί, οι οποίοι και επιτεύχθηκαν από την επίμονη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα».

«Αξιοποιώντας λοιπόν όλα τα στοιχεία που προέκυπταν κατά την πρόοδο της έρευνας, οι αστυνομικοί κατάφεραν να διαλευκάνουν την υπόθεση και να ταυτοποιήσουν τους τρεις δράστες που εμπλέκονται σε αυτή, ένας από τους οποίους είναι ο τότε διευθυντής του υποκαταστήματος της επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, από όπου είχε αφαιρεθεί το ιδιαίτερα μεγάλο χρηματικό ποσό. Στο τελικό στάδιο των ερευνών, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στο νομό Καβάλας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν οι τρεις δράστες, δυνάμει σχετικών Ενταλμάτων Σύλληψης του κ. Ανακριτή Καβάλας και εντοπίσθηκε το χρηματικό ποσό των (3.395.395) ευρώ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πού βρέθηκαν τα περισσότερα χρήματα

Στη διάρκεια των ανακρίσεων υπόπτων, η Αστυνομία έλαβε μια πολύ σημαντική πληροφορία για ένα φρεάτιο στο οποίο βρισκόταν ένας σάκος με χρήματα. Πράγματι, όταν έσκαψε η μπουλντόζα στο σημείο που υπέδειξε ο μάρτυρας, βρέθηκε μια τσάντα με χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ, η συνολική αξία των οποίων ανερχόταν σε 500.000 ευρώ. 

Τα περισσότερα χρήματα βρέθηκαν σε μια μεταλλική αποθήκη, ακριβώς πίσω από το σημείο όπου έσκαβε η μπουλντόζα. Τα χρήματα βρέθηκαν μοιρασμένα σε σάκους, τα οποία και κατάσχεσαν οι Αρχές. 

Ληστεία μαμούθ στην Καβάλα
Ληστεία μαμούθ στην Καβάλα

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η παρουσίαση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση και - συγκεκριμένα - το χρονικό αυτής, αναφέρει τα εξής: 

«Την 26-1-2019, ο 44χρονος δράστης κατήγγειλε στο Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας την ληστεία 4,2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, από τις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφάλειας στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, στο οποίο ήταν διευθυντής.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι την 25-1-2019 το βράδυ, κατά την είσοδό του στην οικία του, τον ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού δύο άτομα, τα οποία βρίσκονταν ήδη στο εσωτερικό του σπιτιού και φορούσαν λαστιχένιες μάσκες προσώπου. Ακολούθως, τον περιήγαγαν σε καθεστώς ομηρίας εντός της οικίας του, δένοντας του τα χέρια, ενώ παράλληλα αφαίρεσαν από την κατοχή του τις ηλεκτρονικές συσκευές και το πορτοφόλι του.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, κατά την παραμονή τους στο σπίτι, οι δράστες προφασίστηκαν ότι έχουν απαγάγει την ανήλικη κόρη του 44χρονου και τον απείλησαν ότι θα την βλάψουν, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να του αποσπάσουν τους κωδικούς εισόδου για τις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος της επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.

Στη συνέχεια, όπως ισχυρίστηκε ο 44χρονος, τις πρώτες πρωινές ώρες της 26-1-2019, τον εξανάγκασαν να τους μεταφέρει με το όχημα του στις παραπάνω εγκαταστάσεις, να παρακάμψει όλα τα συστήματα ασφαλείας και να εισέλθουν στο χώρο του χρηματοκιβωτίου, όπου φυλασσόταν το ιδιαίτερα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Ληστεία μαμούθ στην Καβάλα

Τέλος, οι δύο δράστες αφού διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση με το παραπάνω όχημα, αφήνοντας τον 44χρονο δεμένο σε καρέκλα στο γραφείου του.

Μετά την καταγγελία του περιστατικού, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας συνέλεξαν και αξιολόγησαν όλα τα στοιχεία που προέκυπταν, αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις φυσικές και τεχνικές μεθόδους της έρευνας.

Από την ολοκλήρωση της έρευνας διακριβώθηκε ότι ο 44χρονος διευθυντής, εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις του σχετικά με τις διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας του υποκαταστήματος, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασής του στους χώρους, ενεργώντας από κοινού με τους άλλους δύο δράστες, σχεδίασαν και υλοποίησαν την συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την 19 και 20-12-2019 στο νομό Καβάλας, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες, μία επιχείρηση και διάφορους υπαίθριους χώρους, όπου βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα μέσα σε φρεάτια, κούτες, ηχείο, αλλά και θαμμένα στο έδαφος, διάφορα χρηματικά ποσά, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στα (3.395.395) ευρώ.

Επιπλέον, ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα περίστροφο και ένα πιστόλι. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στις δικαστικές Αρχές». 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ