(Copyright: Eurokinissi)

Μεταναστευτικό: «Μάχη» κυβέρνησης-δήμων για τις δομές - Πού φτιάχνουν νέες

Τελευταία Ενημέρωση
Πού σχεδιάζει η κυβέρνηση να δημιουργήσει νέες δομές φιλοξενίας - Σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Εμπρός αδιέξοδο και πίσω ζυμώσεις. Εννιά ώρες κράτησαν χθες Πέμπτη οι αλλεπάλληλες συσκέψεις, στις οποίες υπουργοί που εμπλέκονται με το Προσφυγικό Μεταναστευτικό αντιμετώπισαν βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους περιοχών, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή τους για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας ή την επέκταση εκείνων που ήδη υπάρχουν.

Η εικόνα που έβγαζαν οι εξερχόμενοι από τη σύσκεψη δεν οδηγούσε σε σαφές συμπέρασμα, καθώς άλλοι δήμαρχοι δήλωναν αντίθετοι με τις δομές φιλοξενίας και άλλοι δήλωναν έτοιμοι να συζητήσουν λύσεις. Παράλληλα, οι κυβερνητικοί βουλευτές παρέπεμπαν στις μελλοντικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και οι αξιωματούχοι, όπως ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, επέμενε αποχωρώντας ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Είχε προηγηθεί άλλη μία μέρα πολύωρων συσκέψεων με κυβερνητικούς βουλευτές από διάφορους νομούς, στους οποίους παρουσιάστηκαν τα κυβερνητικά σχέδια από τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας αρμόδιο για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό Αλκιβιάδη Στεφανή, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, και τους γενικούς γραμματείς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου Πάτροκλο Γεωργιάδη, και Υποδοχής Εμμανουήλ Λογοθέτη.

Στο σχέδιο αυτό που παρουσιάστηκε στους παράγοντες από τις Περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κρήτης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ως στόχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ακουστεί και σε προηγούμενες φάσεις:

  • Καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών-προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και σταδιακή αποσυμφόρησή τους.
  • Διασφάλιση των συνόρων της χώρας (πρόσληψη συνοριοφυλάκων, ενίσχυση των μέσων επιτήρησης, εξέταση επέκτασης του φράχτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, μικτές περιπολίες, αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τους διακινητές)
  • Ενεργή συμμετοχή της ΕΕ με διεθνοποίηση του προβλήματος
  • Αλλαγή κουλτούρας-προσέγγισης του προβλήματος από την ελληνική κοινωνία
  • Διάκριση μεταξύ μεταναστών-προσφύγων

Στο κομβικό σημείο των νέων δομών φιλοξενίας, πάντως, έγιναν γνωστοί ορισμένοι σχεδιασμοί για περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία (Αμφιλοχία), Αρτα, Ηλεία (Πύργος), Λάρισα (Κυψελοχώρι), Φθιώτιδα (Μαυρομανδήλα), Ρέθυμνο (Αρμένοι) και Ηράκλειο (Τυμπάκι).

Από τη δική τους πλευρά, οι εκπρόσωποι από τα νησιά του Αιγαίου, που ταλαιπωρούνται από τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών εδώ και πέντε χρόνια, αντέδρασαν, καθώς άκουσαν ότι, μέχρι να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση, θα πρέπει να επεκταθούν οι υπάρχουσες δομές και να δημιουργηθεί νέα στην Αντισσα Λέσβου.

Ηδη από την προηγούμενη ημέρα οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος είχαν δηλώσει πως η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, και ζητούν οπωσδήποτε οικονομικές ενισχύσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, γιατί στερούνται ακόμη και των απαραίτητων απορριμματοφόρων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση του διαλόγου που είχε μέσω Skype με τους υπουργούς ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. Ο κ. Βέρρος παρέθεσε τις ιδιαιτερότητες που αποκλείουν τη δημιουργία δομής φιλοξενίας 5.000-7.000 ατόμων κοντά στην Αντισσα, λέγοντας ότι, εκτός από τη μαζική αντίδραση των κατοίκων, μια τέτοια εξέλιξη θα ακύρωνε κάθε σχεδιασμό για την ανάπτυξη με δημιουργία νέου λιμανιού και πεντάστερου ξενοδοχείου που σχεδιάζεται δίπλα στο Γεωπάρκο (Απολιθωμένο δάσος) προστατευόμενο από την Unesco.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Και τι προτείνετε;

Ακούστε, κύριοι, η Λέσβος ξέρετε καλά ότι έχει πληγεί. Εμείς εδώ, η Δυτική Λέσβος, η βόρεια Λέσβος ουσιαστικά, είμαστε το τουριστικό κομμάτι του νησιού. Το 2015 εμείς καταστραφήκαμε. Κυριολεκτικά!  Χάσαμε όλον τον κόσμο. Και από τη στιγμή που ξεκίνησαν ξανά οι ροές, έχουμε συνεχείς ακυρώσεις. Δεν μπορώ να περάσω αυτό το πράγμα!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Και τι προτείνετε, ξανά ρωτάμε; 

Κύριοι Υπουργοί, εγώ δεν ασκώ μεταναστευτική πολιτική. Σας απαντώ επί της πρότασης για την Άντισσα και σας λέω ότι αντικειμενικά δεν γίνεται να προχωρήσει. Δεν μπορείτε να κάνετε δομή σε Γεωπάρκο!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Εχετε αντιπρόταση;

Δεν έχω αντιπρόταση! Ακούω τη δική σας πρόταση και σας λέω και ως μηχανικός ότι δεν θα μπορέσετε να το κάνετε! Μην ξεχνάτε ότι είστε και 70 χλμ. από το πλησιέστερο νοσοκομείο. Θέλετε μιάμιση ώρα για να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο με το υφιστάμενο δίκτυο. 

Μία δομή μπορεί να υπάρξει στη Λέσβο και η άποψή μου ότι, εφόσον η Μόρια υπάρχει και λειτουργεί, αν τη φτιάξετε σωστά θα τελειώσει η ιστορία. Να κλείσουν όλες οι υπόλοιπες δομές και να βοηθήσουμε και εμείς όπου μπορούμε. Μην ξεχνάτε, εξάλλου, ότι φέτος στη Συκαμιά μόνο βγήκαν 13.000 άνθρωποι που σημαίνει 13.000 σωσίβια και πάνω από 300 βάρκες. Που τις μαζέψαμε εμείς με τις υπηρεσίες μας και τα δεδομένα λειτουργικά μας προβλήματα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Βέρρο.

Ακολούθησαν συζητήσεις με αυτοδιοικητικούς από την Κεντρική Μακεδονία, όπου ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι στην περιοχή λειτουργούν ήδη εννέα δομές οι οποίες καλύπτουν την πσοσοστιαία συμμετοχή της για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ως προς το αν ζητούνται νέες δομές, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, όπως έκανε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Αργότερα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ζητά τη δημιουργία δομής μαζικής φιλοξενίας κοντά στην Αρτα, και αυτό προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη.

Το σχέδιο για νέα δομή στην Αιτωλοακαρνανία επιβεβαίωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, λέγοντας ότι πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις και να είναι εκτός αστικών ιστών.

«Αντιδράσεις θα προκύψουν όταν δεν θα υπάρξει ορθή διαχείριση. Νομίζω ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα έχει αρχή, μέση και τέλος, για να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ.Καραγκούνης χωρίς να παραλείψει να ρίξει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, αμέσως μετά σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πύργου Ηλείας και πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος, αποκάλυψε πως μέσα στη σύσκεψη εκδηλώθηκε σφοδρή αντίδραση από τον δήμαρχο Αμφιλοχίας για το πού τοποθετείται η νέα αυτή δομή στην Αιτωλοακαρνανία.

«Απόλυτη αποτυχία» χαρακτήρισε τη σύσκεψη ο κ. Αντωνακόπουλος, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις, ακόμη και δημοψήφισμα στον Πύργο. Είπε ότι διαφώνησαν όλοι οι δήμαρχοι, φιλοκυβερνητικοί και μη, ενώ άφησε αιχμές, λέγοντας ότι επιλέγονται χώροι που ανήκουν σε ιδιώτες. Μίλησε ειδικά για τον χώρο του παλαιού εργοστασίου «Αιγαίον», κοντά στην πόλη, που ανήκει σε κάποιον εφοπλιστή, και στον οποίο η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει καταυλισμό για 1.500 άτομα, ενώ ο δήμος προτείνει το παλιό νοσοκομείο, όπου άνετα μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη φιλοξενία 80 μονογονεϊκών οικογενειών, όπως κάνει η Μητρόπολη Πύργου.

«Δεν λύνεται το πρόβλημα δημιουργώντας αποθήκες ψυχών» τόνισε ο δήμαρχος Πύργου, ενώ μίλησε για «Αλκατράζ», αφού σε 4 στρέμματα θα στριμωχτούν 1.500 άτομα. «Μπορούν να κρατηθούν ήρεμοι τόσοι άνθρωποι; Η κυβέρνηση έκανε σχεδιασμό ερήμην της κοινωνίας. "Ναι" στη φιλοξενία, "όχι" στις δομές» κατέληξε ο κ. Αντωνακόπουλος, αφού έβαλε στην κουβέντα και τους 5.000 μετανάστες που δουλεύουν στην περιοχή (π.χ. Μανωλάδα).

Ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος έσπευσε να τονίσει ότι η περιοχή του έχει σηκώσει και με το παραπάνω το βάρος που της αναλογεί, θύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για ισοκατανομή και παρέπεμψε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το αν θα δημιουργηθεί νέα δομή στο Κυψελοχώρι.

Ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης ανέφερε ότι ο Νομός Λάρισας δεν σηκώνει άλλη δομή, καθώς υπάρχει ήδη το Κουτσόχερο, ενώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε σε συνεργάτες του ότι είναι δύσκολο να τηρηθεί η ποσόστωση του 1% επί του πληθυσμού κάθε περιφέρειας εάν δεν έχει καταλήξει η επιλογή των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν.

Προτάσεις για δημιουργία δύο καταυλισμών στους Αρμένους Ρεθύμνου και το Τυμπάκι Φαιστού κατέθεσε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους από την Κρήτη. «Ζητούμε να συνεχιστεί το πετυχημένο μοντέλο με την διαμονή προσφύγων σε ενοικιαζόμενα σπίτια» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης λέγοντας ότι έτσι φιλοξενούνται ήδη 900 άτομα που ενσωματώθηκαν ομαλά και χωρίς προβλήματα. Εκτίμησε ότι η πρόταση για την Φαιστό δεν θα προχωρήσει και πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για άλλες δομές αρκεί να τηρούνται προϋποθέσεις ασφαλείας, να μη γειτνιάζουν με οικισμούς και να μην προκύπτει δυσφήμηση για τον τουρισμό.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Στεφανής πήρε πίσω την πρόταση για δημιουργία δομής 1000 ατόμων στους Αρμένους, μέσα σε εγκαταλελειμμένη έκταση 10 στρεμμάτων και δίπλα σε χωριό 100 κατοίκων όπως και εκείνη για δομή 500 ατόμων στη Φαιστό. «Εγινε πραγματικός διάλογος, διατυπώθηκαν επιχειρήματα και δεν δόθηκαν τελεσίγραφα από την κυβέρνηση» είπε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας: «Η Κρήτη ποτέ δεν απεμπόλησε τις ευθύνες της στο μεταναστευτικό, αντιλαμβάνεται και την συσσώρευση στα νησιά και εθνικούς λόγους που επιβάλλον την αποφόρτιση. Ομως δεν πρέπει να δημιουργούνται προβλήματα σε άλλες περιοχές. Να συνεχίσουμε το μοντέλο με τα ενοικιαζόμενα σπίτια, αλλιώς να πάμε σε μικρότερες δομές διασκορπισμένες σε όλη την Κρήτη» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Ο αντιδήμαρχος Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης διατύπωσε απόλυτη αντίθεση στην δημιουργία δομής σε παλιό στρατόπεδο, στη διασταύρωση προς Κόκκινο Πύργο. «Ευτυχώς ο υπουργός κατάλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό» είπε ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας και εκείνος τους μελλοντικούς πρόσφυγες με τους 3.000 μετανάστες οι οποίοι ήδη υπάρχουν στην περιοχή των 6.000 κατοίκων και προκαλούν συχνά προβλήματα, όπως ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αντισταθμιστικά συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για περιοχές που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς διαπραγματεύσεις για επίλυση διαφόρων θεμάτων που χρονίζουν και θα μπορούσαν τώρα να λυθούν λόγω Προσφυγικού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ