Κατακραυγή για το χαρακτηρισμό «Ρώσος» προς τον Ιβάν Σαββίδη

Τελευταία Ενημέρωση
Για τεράστια προσβολή σε βάρος του συνόλου του ποντιακού ελληνισμού έκαναν λόγο εκπρόσωποι συλλόγων παλιννοστούντων και άλλων κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης

Την αγανάκτησή τους για την τεράστια προσβολή, όπως τη χαρακτήρισαν, προς ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό, με το χαρακτηρισμό «Ρώσος» προς τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, εξέφρασαν εκπρόσωποι παλιννοστούντων και άλλων κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Παλιννοστούντων Ελλήνων Ποντίων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης «Η Δύναμη της Ενότητας».

Στην εκδήλωση τονίστηκε ακόμα ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές και δηλώσεις φέρνουν μόνο εθνικό διχασμό και υπογραμμίστηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν ομαδικές αγωγές από συλλόγους και απλούς πολίτες ποντιακής και μη καταγωγής για τον προσβλητικό χαρακτηρισμό από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του συλλόγου «Η Δύναμη της Ενότητας», Ταμίλα Ελευθεριάδου, τόνισε ότι οι επανειλημμένες προσβολές προς το πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη αποτελούν προσβολή για όλους τους Ποντίους, παλιννοστούντες και μη. «Δυστυχώς, κάποιος ή κάποιοι στη χώρα μας παίζουν συστηματικά το χαρτί του εθνικού διχασμού, του διαχωρισμού σε ημέτερους και ξένους. Είμαστε μία οικογένεια, ένας λαός. Είμαστε Έλληνες», τόνισε η κ. Ελευθεριάδου. 

Η ίδια σημείωσε ότι ο διαχωρισμός των πολτιών της Ελλάδας σε ημέτερους και ξένους αποτελεί ξεκάθαρα ρατσισμό. «Καλώ όλους τους Έλληνες να αντισταθούν με σθένος σε αυτήν την προβοκάτσια και τη συκοφαντία και όλοι μαζί να εκφράσουμε την κατακραυγή μας. Ρατσισμός και Ελλάδα αποτελούν έννοιες ασυμβίβαστες», είπε η κ. Ελευθεριάδου.

«Στη Ρωσία κρατήσαμε την εθνικότητα των Ελλήνων και μας έλεγαν Έλληνες ή Γραικούς. Εδώ γίναμε ξαφνικά Ρωσοπόντιοι και ακόμα χειρότερα Ρώσοι. Είναι ντροπή για ολόκληρη την οικογένεια του Ολυμπιακού να γίνονται τέτοιες δηλώσεις. Μαζευτήκαμε εδώ να πούμε ότι είμαστε Τραντέλενες», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Ζελίλοφ, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων «Η Επιστροφή».
«Υπερασπίζομαι τη καταγωγή μου»

Για το θέμα πήρε θέση και ο αντιπρόεδρος του Περιφερεικού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδοίας και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, τόνισε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση οφείλεται στο ότι θέλει να υπερασπιστεί την ποντιακή του καταγωγή.

«Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η χώρα μας έχει ανάγκη από έναν ενωτικό λόγο, ιδίως από άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα ή σημαντικές θέσεις στη δημόσια ζωή. Ένας τέτοιος χώρος είναι και το ποδόσφαιρο. Είναι διαχρονική η συνεισφορά του ποντιακού ελληνισμού στην ελληνική ιστορία. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να είναι περήφανος για την καταγωγή του και ταυτόχρονα οφείλει να σέβεται και την καταγωγή του άλλου. Αυτός είναι ο ορισμός της Δημοκρατίας. Είμαι αναγκασμένος να καλέσω αυτούς  που χρησιμοποιούν ή χρησιμοποίησαν το χαρακτηρισμό Ρώσος, να ζητήσουν δημόσια συγνώμη, να ανακαλέσουν τη φράση κι να αφήσουν να πορευόμαστε στον αθλητισμό ειρηνικά και στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας», τόνισε ο κ. Λαμτζίδης.

Για μαθητές του από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που έχουν στην ψυχή τους άσβεστη την ελληνική φλόγα, έκανε λόγο ο Στέργιος Παπαδόπουλος, διευθυντής του 6ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Ελευθερίου - Κορδελιού. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αδελφοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια μεταξύ 28 σχολείων από την Κεντρική Μακεδονία και άλλων 14 από την περιοχή του Κρασνοντάρ της Ρωσίας, όπου κατοικούν χιλιάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής. Όπως είπε, το πρόγραμμα, αλλά κυρίως η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε κρατικά σχολεία της Ρωσίας, υλοποιούνται μετά από ενέργειες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης. «Είναι κρίμα το ποδόσφαιρο να διχάζει. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Πόντιοι, είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. 

«Πρέπει να γίνουν μηνύσεις»

Για επανειλημμένη προβοκάτσια σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη έκανε λόγο ο Κυριάκος Ιορδανίδης, εκπρόσωπος των παλιννοστουντων.«Είναι μεγάλη προσβολή για έναν άνθρωπο από την ιστορική Σάντα, για έναν Έλληνα ευεργέτη, αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Απέναντι σε αυτόν τον  άνθρωπο που έχει δημιουργήσει τόσες θέσεις εργασίας, που άνοιξε το δρόμο για να λειτουργήσει και πάλι η Παναγία Σουμελά στον Πόντο, που κατάφερε να διδάσκονται η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός στα κρατικά σχολεία της Ρωσίας, είναι εξαιρετικά ρατσιστική αυτή η συμπεριφορά. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μηνύσεις πολλοί πολίτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας», υποστήριξε ο κ. Ιορδανίδης.
«Χωρίς πρόσφυγες δε θα υπήρχε η Μακεδονία»

Στην τεράστια συμβολή των Ποντίων και των υπολοίπων προσφύγων στο να διατηρηθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας αναφέρθηκε ο πρώην βουλευτής και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, σημειώνοντας ότι ένοιωσε τεράστια συγκίνηση από τη υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Έλληνες στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, όταν επισκέφθηκε την περιοχή το 2006. «Και να μην υπήρχε Ιβάν Σαββίδης, θα έπρεπε να τον ανακαλύψουμε», σημείωσε ο κ. Ψωμιάδης.

Για άγνοια ακόμα και της ιστορίας του συλλόγου του Ολυμπιακού, που αποτελεί μία ομάδα που έχει τις ρίζες της στον προσφυγικό ελληνισμό, έκανε λόγο αναφερόμενος στο Βαγέλη Μαρινάκη, ο πρώην πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κοτσαηλίδης. «Τι θα πει στους πρόσφυγες παππούδες ο κ. Μαρινάκης που αγάπησαν τον Ολυμπιακό; Δυστυχώς, δε γνωρίζει την ελληνική ιστορία. Είναι τιμή, δόξα και χαρά μας που δραστηριοποιείται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας ένας άνθρωπος που προσφέρει στον πολιτισμό, στα γράμματα, στο ποδόσφαιρο, χωρίς να ζητήσει τίποτα από εμάς.

Χαιρόμαστε για αυτόν τον άνθρωπο, για τον Ιβάν Σαββίδη, που βοήθησε και βοηθάει. Ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει ανάγκη από υποστήριξη, έχει αναγκη από την αλήθεια. Ο κ. Μαρινακης ας απολογηθεί στον παλιό σέντερ μπακ του Ολυμπιακού, τον Κοτρίδη, που ήταν Πόντιος», είπε ο κ. Κοτσαηλίδης.

Τέλος, ο εκπρόσωπος των παλιννοστούντων, Κώστας Αβραμίδης, σημείωσε ότι εδώ και τριάντα χρόνια υποφέρει από ρατσιστικές συμπεριφορές. «Σήμερα υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο. Ότι είμαστε Έλληνες. Όλοι αποκαλούν τον Ιβάν Σαββίδη στη Ρωσία Έλληνα. Μόνο εδώ τον αποκαλούν Ρώσο», τόνισε ο κ. Αβραμίδης.

«Προσβάλλουν όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό»

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε. Αναλυτικά αναφέρεται: «Διαβάζοντας την χθεσινή ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του Προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομάδας του ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη αναρωτηθήκαμε εάν η εκπαίδευση και η μόρφωση στην Πατρίδα μας έχει κάποια "κενά". Προφανώς έχει, διότι κάποιοι δεν έμαθαν καλά την Ιστορία του τόπου τους, της Πατρίδας τους, τους αγώνες που έδωσαν ‘’οι ξένοι’’ οι Έλληνες του εξωτερικού.

Η εθνική αφύπνιση των Ελλήνων της Διασποράς, των ομογενών και των απόδημων ελλήνων ήταν οι κύριοι φορείς του επαναστατικού πνεύματος κατά των Οθωμανών το 1821. Οι Λόγιοι και οι απόδημοι και εξόριστοι Διανοούμενοι, οι πάροικοι στις χώρες του εξωτερικού, ήταν αυτοί που προετοίμασαν το έδαφος για την ελληνική επανάσταση. Οι Εθνικοί Ευεργέτες της Ελλάδας μας ήταν οι περισσότεροι, είτε γεννημένοι είτε μεγαλωμένοι στο Εξωτερικό. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες και εκατοντάδες ίσως.

Ο Ελληνισμός του Πόντου υπήρξε για χιλιάδες χρόνια, ασχέτως της απόστασης του από την κεντρική ελλάδα διαρκής και ζωντανός μέχρι που τα χέρια των Τούρκων-Οθωμανών σταμάτησαν την άνθισή του σκοτώνοντας 353.000 χιλιάδες ανθρώπους, 353.000 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου. Διότι Ελληνες ήταν και αυτοί στον Πόντο και αυτοί στην Μικρά Ασία και αυτοί στην Καππαδοκία και αυτοί στην Ανατολική Θράκη και αυτοί στην Βόρεια Ήπειρο. Δεν μπορεί κανείς λοιπόν να αμφισβητήσει την ελληνικότητα αυτών των ανθρώπων που υπέστησαν διωγμούς, υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο γιατί ήταν "ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ". Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να χρησιμοποιεί ρατσιστικές εκφράσεις του τύπου «Αφήνετε έναν Ρώσο ν’ αλλοιώνει τους όρους του παιχνιδιού» αναφερόμενος σαφώς στο πρόσωπο του Προέδρου του ΠΑΟΚ κ Ιβαν Σαββίδη.

Ο κ. Σαββίδης είναι ένας Έλληνας Πατριώτης, ένας Έλληνας της διασποράς και ένας Έλληνας με Ποντιακή καταγωγή που στηρίζει χρόνια τον Ποντιακό Ελληνισμό και όχι μόνο. Συντασσόμαστε απόλυτα με αυτό που ανέφερε σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero 107,4 της Θεσσαλονίκης, η κ.Σαχινίδου δηλώνοντας ότι: Δε θα ανεχτούμε ως οργανωμένος Ποντιακός χώρος να αποκαλούν τον Ιβάν Σαββίδη "Ρώσο", γιατί στο πρόσωπο του προσβάλλουν όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι τέτοιου είδους εκφράσεις προσβάλλουν τον Ποντιακό Ελληνισμό Παγκοσμίως. Διότι κ Πρόεδρε της ΠΑΕ Ολυμπιακού, υπάρχουν Πόντιοι που γεννήθηκαν και ζούνε σήμερα στην Αυστραλία, στην Αμερική, στον Καναδά, θα τους αρνηθείτε εσείς, με τέτοιους χαρακτηρισμούς, την Ελληνικότητά τους, την Ποντιακή καταγωγή τους; Αυτοί οι Ελληνες κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να μην χαθεί η Ελληνικότητα τους να μην χαθούν τα ήθη και τα έθιμα τους. Δημιουργούν και ιδρύουν σωματεία, κοινότητες, κτίζουν εκκλησίες και σχολεία. Και εσείς θα τα μηδενίσετε όλα αυτά με τέτοιους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς;

Οι Έλληνες του εξωτερικού ήταν και είναι οι στυλοβάτες και υποστηρικτές της Εθνικής μας ταυτότητας. Εμείς οι Πόντιοι υποφέραμε, πονέσαμε, κλάψαμε νεκρούς αλλά ποτέ δεν σκύψαμε το κεφάλι. Είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας, είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό μας. Διασκορπιστήκαμε για να γλυτώσουμε από το μαχαίρι σε όλα τα μέρη του κόσμου. Είμαστε περήφανοι διότι παρότι ζήσαμε την ρατσιστική επίθεση από τον γηγενή πληθυσμό της κυρίας τότε Ελάδας, όταν ξεριζωθήκαμε από τα χώματα τα Ποντιακά και τα χώματα της Μικράς Ασίας, εμείς διαπρέψαμε. Διαπρέψαμε εμείς οι "Τουρκόσποροι" εμείς οι "Απιστοι". Προσφέραμε στην Ελλάδα μας. Προσφέραμε στα χωριά και στις πόλεις που εγκατασταθήκαμε.

Hμασταν νοικοκυραίοι και παραμείναμε νοικοκυραίοι. Ακούσαμε πολλές φορές τα απαξιωτικά και προσβλητικά σχόλια αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε ποτέ να διαπρέψουμε, να γίνουν τα παιδιά μας επιστήμονες, καθηγητές, πολιτικοί, γιατροί. κ Πρόεδρε της ΠΑΕ Ολυμπιακού η χθεσινή σας δήλωση θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι ήταν «ατυχής» και δεν έγινε σκοπίμως για να απαξιωθεί ένας άνθρωπος Ποντιακής καταγωγής μα πάνω από όλα Ελληνας. Ο κ. Ιβαν Σαββίδης έχει προσφέρει και προσφέρει συνεχώς στην Πατρίδα του με κάθε δυνατό τρόπο. Εμείς θα θέλαμε να τον εντάξουμε στους ζώντες Εθνικούς μας Ευεργέτες και πιστεύουμε ότι μαζί μας θα συμφωνήσουν όχι μόνο οι πανταχού Έλληνες του Πόντου αλλά όλοι οι Ελληνες».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ