μαθητές
(Eurokinissi)

Νέα κρούσματα ψώρας σε σχολεία στη Θεσσαλονίκη

Τελευταία Ενημέρωση
Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό ψώρας που εντοπίζεται σε σχολείο του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου μέσα σε τρεις μήνες


Νέα κρούσματα ψώρας εντοπίστηκαν σε μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, με αποτέλεσμα οι αρχές να βάλουν λουκέτο μέχρι την Παρασκευή σε τέσσερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες απολύμανσης. 
Να σημειωθεί ότι είναι το τρίτο περιστατικό εμφάνισης ψώρας σε σχολείο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου τους τελευταίους τρεις μήνες και το τέταρτο που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο περιστατικό είχε σημειωθεί πριν από μόλις μία εβδομάδα, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, πάλι στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου κρούσμα ψώρας εντοπίστηκε σε μαθητή του 2ου Γυμνασίου Κορδελιού, καθώς και σε έναν ακόμα του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κορδελιού.
Αμέσως δόθηκε εντολή από τη δημοτική αρχή να κλείσουν τα δύο σχολεία και να ξεκινήσουν εργασίες απολύμανσης, προκειμένου τα μικρόβια να μην αναπτυχθούν περαιτέρω και προσβάλουν και άλλους μαθητές. Μαζί με τα δύο παραπάνω σχολεία κλειστά μέχρι την Παρασκευή θα μείνουν και θα γίνουν και σε αυτά εργασίες απολύμανσης και το 2ο Λύκειο Κορδελιού, το οποίο συστεγάζεται με το 2ο Γυμνάσιο Κορδελιού, καθώς και το 13ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
«Έχουμε ήδη στείλει εγκυκλίους στα σχολεία, προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας για την ψώρα. Άμεσα θα προχωρήσω και σε σύσκεψη με τους δημάρχους, για να δούμε, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Πιστεύω ότι είναι καθαρά συμπτωματικό το γεγονός ότι εμφανίστηκαν πολλά κρούσματα ψώρας σε σχολεία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Κόπτσης.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, σημειώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το γεγονός, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.  Σε ό,τι αφορά τα απανωτά κρούσματα σε σχολεία του δήμου του, ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται καθαρά για τυχαίο γεγονός.
«Δεν υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα της περιοχής μας, ώστε να οφείλονται σε αυτό τα κρούσματα ψώρας. Άλλωστε, το μικρόβιο για την ψώρα δε υπάρχει στον αέρα, αλλά πάνω σε επιφάνειες. Τα απανωτά περιστατικά στο δήμο μας αποτελούν καθαρά τυχαία γεγονότα. Δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δε θα υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μανδαλιανός.
Τα προηγούμενα κρούσματα
Πριν από περίπου τρεις μήνες περιστατικά ψώρας εμφανίστηκαν και σε δύο μαθητές στην Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού. Ο ένας από αυτούς φοιτούσε στο Γυμνάσιο και ο άλλος στο Λύκειο της Επανομής. Οι μαθητές έμειναν στο σπίτι τους για δύο μέρες και στα σχολεία έγινε απολύμανση για προληπτικούς λόγους. Το περιστατικό έληξε, χωρίς να προσβληθεί από ψώρα κάποιος άλλος μαθητής των σχολείων.
Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο από ψώρα προσβλήθηκε και ένας μαθητής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Σε συνεργασία με το γιατρό εργασίας έγινε εφαρμογή ειδικής λοσιόν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζόμενους, ενώ στο κτίριο έγινε καθαρισμός και αποπαρασίτωση. Τότε πολλοί μαθητές είχαν εξεταστεί στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων της Θεσσαλονίκης, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο άλλο κρούσμα.

Εξάλλου, κρούσμα ψώρας εντοπίστηκε και πριν από μία εβδομάδα, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου,.σε δύο παιδάκια (ένα του Δημοτικού κι ένα του Νηπιαγωγείου), τα οποία ήταν αδελφάκια και φοιτούν σε σχολεία που στεγάζονται σε σχολικό συγκρότημα του Ευόσμου. Στο συγκεκριμένο συγκρότημα συστεγάζονται πέντε σχολεία, τρία Δημοτικά και δύο Νηπιαγωγεία (3ο, 5ο και 8ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου και 1ο και 2ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου). 
Μόλις έγιναν αντιληπτά τα κρούσματα ψώρας, ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, πήρε απόφαση να βάλει λουκέτο για τρεις μέρες στα τέσσερα από τα πέντε σχολεία (5ο και 8ο Δημοτικά και 1ο και 2ο Νηπιαγωγεία), προκειμένου να γίνουν εργασίες απολύμανσης, ενώ το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, το οποίο στεγάζεται στο ίδιο συγκρότημα αλλά σε άλλο χώρο, έκλεισε μόνο για μία ημέρα για απολύμανση.

Τι είναι η ψώρα
Η ψώρα είναι μεταδοτική παρασιτική νόσος του δέρματος από το άκαρι της ψώρας. Τα πιο συχνά συμπτώματά της είναι η έντονη φαγούρα και το κόκκινο εξάνθημα. Περιστασιακά μπορεί να είναι ορατές μικρές σήραγγες στο δέρμα. Στην πρώτη μόλυνση το προσβληθέν άτομο θα αναπτύξει συμπτώματα σε διάστημα μεταξύ δύο και έξι εβδομάδων, ενώ αν επαναμολυνθεί, τα συμπτώματα θα αναπτυχθούν μεταξύ 1-4 ημερών. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν στο μεγαλύτερο τμήμα του σώματος ή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι καρποί, ανάμεσα στα δάκτυλα ή στη γραμμή της μέσης. Το κεφάλι μπορεί να προσβληθεί, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως μόνο στα παιδιά. Η φαγούρα είναι εντονότερη το βράδυ. Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει λύση της συνέχειας του δέρματος και επιπλέον βακτηριακή λοίμωξη.   
Η ψώρα μεταδίδεται μετά από σχετικά παρατεταμένη άμεση επαφή του δέρματος με ένα μολυσμένο πρόσωπο (τουλάχιστον 10 λεπτά), όπως και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμη και αν το άτομο δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα. Περιβάλλοντα συνωστισμού, όπως σχολεία και φυλακές, αυξάνουν τον κίνδυνο διάδοσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ