copyright: Pixabay, APimages

Κοροναϊός: Έκτακτες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα και τις «στενές επαφές»

Τελευταία Ενημέρωση
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας μας μετά τη ραγδαία εξάπλωση του ιού μέσα σε μόλις μία ημέρα

Ο κοροναϊός «δείχνει» τα δόντια του και στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας έχει σημάνει συναγερμός. Το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως «ο νέος κοροναϊός είναι μία γρίπη στη συμπεριφορά της και στον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στην κοινότητα, είμαστε σε επιφυλακή και λαμβάνουμε μέτρα».

Αναφορικά με την στρατηγική του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, (ΕΟΔΥ), είπε ότι έχει εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων). «Τη στρατηγική του ΕΟΔΥ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενέκριναν ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες, ειδικά προσκεκλημένοι από το ευρωπαϊκό CDC για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται μαζί μας».

Τις ημέρες που έγινε το ερώτημα για τον συγκεκριμένο πολίτη, (τον 66χρονο, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το πρώτο κρούσμα της εκδρομής στου Αγίους Τόπους), «ο ταξιδιώτης, όπως και η ομάδα του, δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά, γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που είχε τοπική μετάδοση της νόσου. Ταυτόχρονα με εμάς, χθες, χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται στις αντίστοιχες λίστες ελέγχου». Πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία, είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι στον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, των χωρών και περιοχών που θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2, περιλαμβάνονται η Κίνα, το Χονγκ-Κονγκ, το Ιράν, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη , η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Ανέφερε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου από το νέο κοροναϊό, είναι υψηλός, ιδιαίτερα σε άτομα που επιστρέφουν από χώρες στις οποίες υπάρχει μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Επανέλαβε ότι τα κύρια μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε αυτή την έξαρση της νόσου που έρχεται, αφορούν στα μέτρα υγιεινής των χεριών, της κάλυψης του βήχα, της κάλυψης του φτερνίσματος, της απομόνωσής μας στο σπίτι όταν εμφανίζουμε συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας, ώστε να μη μεταδοθεί περαιτέρω ο ιός στους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο: στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με τα χρόνια προβλήματα υγείας. Άρα, οι άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες οι οποίες έχουν κρούσματα, σε χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη διάδοση στον πληθυσμό και αυτές οι χώρες όλο και αυξάνονται.

Ορισμός κρούσματος

Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά, τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ, και - όπως τονίζει ο Οργανισμός - καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός του κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Ύποπτο κρούσμα

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή.

Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή

Ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2

Πιθανό κρούσμα

Ασθενής που έχει χαρακτηριστεί "ύποπτο κρούσμα" και έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο, ή θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κοροναϊών, και όχι ειδικά τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2».

Στενή επαφή

Ως "στενή επαφή" ορίζεται:

* Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19

* Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)

* Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19

* Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά

* Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά

* Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας

* Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)

Τα νέα μέτρα του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοίνωσε νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας για Ηλεία, Αχαϊα και Ζάκυνθο. 

Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Αναστέλλονται οι εκδρομές σε όλες τις πληττόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας. 
  • Οι αθλητικοί αγώνες κεκλεισμένων των θυρών στις τρεις πληττόμενες περιοχές. 
  • Στις οργανωμένες εκδρομές του εξωτερικού παρατείνονται τα μέτρα μέχρι και μετά τις 13 Μαρτίου. 

O κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας υποστήριξε πως «ο ταξιδιώτης από τους Αγίους Τόπους και το Ισραήλ δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά. Ο ιός είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσει τα σύνορα και διαδίδεται με ήπια συμπτωματολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, θέλοντας να εξηγήσει ότι ο ιός διαδόθηκε, κάτι που είναι πολύ εύκολο να γίνει.

14 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο

Στο μεταξύ η αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα είναι ραγδαία, καθώς μέσα σε μόλις μία ημέρα τα κρούσματα από 31 αυξήθηκαν σε 45. Το πιο πρόσφατο εντοπίστηκε στη Δάφνη, όπως ενημέρωσε ο δήμος της περιοχής. Πρόκειται για την κηδεμόνα μαθητή που φοιτά στο 9ο δημοτικό σχολείο, το οποίο αποφάσισε να κλείσει προσωρινά μέχρι να γίνει η απολύμανσή του, κάτι που είχε ζητήσει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου

Η ανακοίνωση του δήμου Δάφνης

«Πριν από λίγη ώρα ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες αρχές ότι το ύποπτο κρούσμα κηδεμόνα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, είναι θετικό. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου ατόμου για τυχόν άλλα κρούσματα. Ο Δήμος έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ήδη έχει ξεκινήσει η απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών μονάδων.

Για προληπτικούς λόγους και για την προστασία της πιο ευάλωτης κοινωνικής ομάδας συμπολιτών μας, αποφασίζουμε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ του Δήμου μας από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και θα ακολουθήσουν νεώτερες οδηγίες και ανακοινώσεις όταν προκύψουν νέα στοιχεία».

Διασωληνώθηκε ο 66χρονος - Θετικός στον ιό και πυροσβέστης

To ένατο κρούσμα του κοροναϊού - ο 66χρονος από την Αμαλιάδα-, που ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους διασωληνώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, στο νοσοκομείο του Ρίου, ενώ η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή.

Μάλιστα και η σύζυγός του βρέθηκε θετική στον κοροναϊό. Στο μεταξύ τα 31 από τα 45 περιστατικά είχαν έρθει σε επαφή τουλάχιστον με 400 άτομα. Από αυτά έχουν ιχνηλατηθεί τα 100 καθώς έχουν δώσει δείγμα, προκειμένου να ελεγχθούν για το εάν είναι φορείς του ιού ή όχι.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας πυροσβέστης, ο οποίος έχει βρεθεί θετικός στον κοροναϊό και φαίνεται ότι η επαφή του με συναδέλφους του έχει θέσει αρκετούς εξ αυτών σε μία ιδιότυπη καραντίνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, η ίδια πληροφορία υπάρχει για δύο ακόμα ενστόλους ενώ το απόγευμα της Παρασκευής έφτασε στο νοσοκομείο Πατρών μία γυναίκα, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, η οποία αρχικά μετέβη στον «Άγιο Ανδρέα». Μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν μεταβεί στο νοσοκομείο τουλάχιστον 32 άτομα για να εξεταστούν.

Όπως ανέφερε στο Open TV ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Παπαδημητρίου, στη Ζάκυνθο έχουν μπει σε ισχύ τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για δύο ακόμα εβδομάδες. Ωστόσο όπως είπε ο δημοσιογράφος, αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι δεν έχει απολυμάνει τα σχολεία.

Παράλληλα υπήρξε μία εισαγγελική παρέμβαση όσον αφορά ένα γκρουπ που επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα από τους Αγίους Τόπους. Μάλιστα εισαγγελέας ζητάει τον έλεγχο του γκρουπ τόσο στο αροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος όσο και στο αντίστοιχο των Ιωαννίνων.

Σε καραντίνα κι άλλο γκρουπ Ελλήνων που ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα 

Παράλληλα σε εγρήγορση βρίσκονται και οι αρχές στα Ιωάννινα καθώς τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να φτάσει άλλο ένα γκρουπ εκδρομέων από τους Αγίους Τόπους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV πρόκειται για 51 άτομα από το ΚΑΠΗ Ανατολής, οι οποίοι διέκοψαν την εκδρομή τους στους Αγίους Τόπους κατά τρεις μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιστρέψουν στη χώρα μας τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου. Όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ επικοινώνησε με τον ελληνικό προξενείο για να γίνουν όλες οι ενέργειες και να μεταφερθούν από την Βηθλεεμ στην Ιερουσαλήμ οι προσκυνητές και το πρωί του Σαββάτου να φτάσουν στα Ιωάννινα.

Ωστόσο υπάρχει μία ανησυχία καθώς οι οδηγίες που έχουν είναι αν σε περίπτωση που τις επόμενες ώρες κάποιος εκ των ταξιδιωτών εμφανίσει τα συμπτώματα θα πρέπει να μείνει εκεί. Επίσης εάν κατά τη διάρκεια της πτήσης κάποιος από τους ασθενείς εμφανίσει συμπτώματα θα μείνει στην Αθήνα και τέλος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους με το λεωφορείο στα Ιωάννινα θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και εάν χρειαστεί το λεωφορείο θα οδηγηθεί σε κάποιο νοσοκομείο όπου θα παραλάβουν οι ειδικοί όποιον εμφανίζει συμπτώματα. 

Κεραμέως: Αναπροσαρμογή ωραρίου και μαθημάτων για τα κλειστά σχολεία

Στο κεντρικό δελτίο του OPEN και τη Νίκη Λυμπεράκη μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με θέμα την εξάπλωση του κοροναϊού. «Δεν έχω εισήγηση για κλείσιμο όλων των σχολείων», τόνισε η κυρία Κεραμέως, ξεκαθαρίζοντας ότι κάθε φορά ο ΕΟΔΥ ενημερώνει το υπουργείο Παιδείας για την εξάπλωση του ιού. Μάλιστα, σημείωσε ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τα σχολεία που είναι κλειστά.

«Εξετάζουμε μία σειρά μέτρων, όπως είναι η αναπροσαρμογή ωραρίου και μαθημάτων για τα κλειστά σχολεία. Εχουμε εξετάσει τα πάντα Δεν προβλέπεται επιμήκυνση του σχολικού έτους», διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας στο ερώτημα τι θα γίνει εάν αυξηθούν τα κρούσματα και υπάρξει πρόβλημα με τις πανελλήνιες. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ