ΚΥΤ Μόριας Copyright: Eurokinissi

Ο κορονοϊός αδειάζει τα ελληνικά νησιά - Μειώθηκαν 5,3% οι πρόσφυγες-μετανάστες

Τελευταία Ενημέρωση
Παρά τις αυξημένες ροές του πρώτου τριμήνου, ο αριθμός των διαμενόντων είναι μικρότερος από το αντίστοιχο περσινό διάστημα - Μήνυμα Μηταράκη προς δημάρχους να υποδείξουν χώρους καραντίνας

Κατά 5,3% μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρά τις αυξημένες αφίξεις του συγκεκριμένου διαστήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος ο αριθμός των διαμενόντων στα ΚΥΤ μειώθηκε στα 36.387 άτομα, από 38.423 που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Επίσης, μειωμένος κατά 4,2% είναι και ο συνολικός αριθμός αυτών που διαμένουν σε ΚΥΤ, ξενοδοχεία και διαμερίσματα των νησιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 (40.139), σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους (41.899).

sykamnia.jpg

Για αναστροφή της τάσης συμφόρησης των νησιών του 2019 έκανε λόγο σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. «Από την πρώτη στιγμή τόνισα την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών μας. Σε συνδυασμό με την ισχυρή φύλαξη των συνόρων και την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και επιστροφών, αναστρέψαμε την τάση συμφόρησης των νησιών του 2019. Ξεκίνησε το 2020 με μείωση διαμενόντων στα ΚΥΤ κατά 5,3%. Θα συνεχίσουμε με πιο αυξημένους ρυθμούς την αποσυμφόρηση, παράλληλα με πολιτικές ουσιαστικής μείωσης των ροών», ανέφερε.

Όπως προκύπτει από τους αναλυτικούς πίνακες, η εικόνα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από νησί σε νησί: Η μείωση του αριθμού των διαμενόντων κυμαίνεται από 7,9% στη Σάμο και φτάνει ως και το 24,6% στην Κω. Αντίθετα, αυξήθηκε κατά 1,9% στη Λέσβο, όπου φιλοξενούνται οι μισοί από το σύνολο των μεταναστών στα πέντε νησιά

Πίνακας 1: Αριθμός διαμενόντων ανά ΚΥΤ

ΚΥΤ

Διαμένοντες

31/12/19

Διαμένοντες

31/03/20

Διαφορά

ΛΕΣΒΟΣ – ΜΟΡΙΑ

18.615

18.966

1,9%

ΧΙΟΣ – ΒΙΑΛ

5.782

5.313

- 8,1%

ΣΑΜΟΣ

7.765

7.154

-7,9%

ΚΩΣ

3.765

2.838

-24,6%

ΛΕΡΟΣ

2.496

2.116

-15,2%

 

ΣΥΝΟΛΟ ΚΥΤ

 

38.423

 

36.387

 

-5,3%

Πίνακας 2: Διαμένοντες σε ΚΥΤ, διαμερίσματα και ξενοδοχεία ανά νησί

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΩΝ ΣΕ ΚΥΤ- ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Διαμένοντες

31/12/19

Διαμένοντες

31/03/20

Διαφορά

ΛΕΣΒΟΣ

20.785

21.147

1,7%

ΧΙΟΣ

6.078

5.593

-8,0%

ΣΑΜΟΣ

8.064

7.505

-6,9%

ΚΩΣ

4.119

3.472

-15,7%

ΛΕΡΟΣ

2.757

2.330

-15.5%

ΛΟΙΠΑ ΝΗΣΙΑ

96

92

 

 

ΣΥΝΟΛΟ ΝΗΣΩΝ

 

41,899

 

40.139

 

-4.2%

Μήνυμα προς δημάρχους: «Αναλάβετε τις ευθύνες σας»

Από τις 29 Μαρτίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ενημέρωσε με επείγουσα επιστολή του τους επτά δημάρχους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Δήμοι Λέσβου, Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, Χίου Δυτικής Σάμου, Κω και Λέρου) για την αναστολή λειτουργίας, λόγω των επειγουσών συνθηκών δημόσιας υγείας, της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και για την ανάγκη να τεθούν σε απομόνωση όσοι εισέλθουν στην χώρα από την 1η Απριλίου 2020. Στην ίδια επιστολή ανέφερε ρητά την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει είτε προσωρινές δομές είτε την ενοικίαση ξενοδοχείων για διαμονή ευπαθών ομάδων, με την τελευταία να προτιμάται ως λύση και βάση συναίνεσης από τον ίδιο.

Στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής για την Πολιτική Ελευθερία, Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE), η Ευρωπαία Επίτροπος, κ. Ylva Johansson, υπογράμμισε ότι η ενοικίαση ξενοδοχειακών καταλυμάτων προκρίνεται ως λύση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

afixi.jpg

Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των Δήμων δεν έχει ανταποκριθεί. Η ηγεσία του υπουργείου τους κατηγορεί για υπεκφυγή και αντιμετώπιση του θέματος με ελαφρότητα.

Ενδεικτικά, οι απαντήσεις των επτά δήμων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου:

  • O Δήμος Χίου απέστειλε συγκεκριμένη πρόταση για ενοικίαση χώρου από ιδιώτη που πληρεί τις προδιαγραφές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στην απάντηση δεν προτείνεται κάποιο ξενοδοχείο.
  • Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, με απόφαση έκτακτου Δημοτικού συμβουλίου, δεν υποδεικνύει στο υπουργείο κανένα χώρο για υγειονομική απομόνωση των νέων αφίξεων. Ο Δήμαρχος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η δημοτική αρχή είναι αντίθετη και στην χρησιμοποίηση ξενοδοχείων ή καταλυμάτων και αντιπροτείνει τη μίσθωση πλοίου για την παραμονή των νεοεισερχόμενων σε απομόνωση.
  • Ο Δήμος Μυτιλήνης ανέφερε ότι θα συνεχίσει την επίβλεψη των μέτρων που προτείνονται από τον ΕΟΔΥ. Στην επιστολή του αναφέρει ότι θα εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος για την φιλοξενία τους, χωρίς να τον υποδεικνύει.
  • Ο Δήμος Δυτικής Σάμου, μετά από διαβούλευση του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στα διοικητικά του όρια. Αντ’ αυτού ζητείται η ναύλωση πλωτού χώρου (πλοίου) καραντίνας.
  • Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου δεν υποδεικνύεται κανένας χώρος ειδικής απομόνωσης, ενώ αντίθετα προτείνεται η ναύλωση θαλασσίου μέσου που θα πλέει ανάμεσα στα 5 νησιά και θα φιλοξενεί νεοαφιχθέντες αιτούντες ασύλου.
  • Ο Δήμος Κω ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί προσωρινός χώρος για τους νεοαφιχθέντες στη χώρα από 1η Μαρτίου και μετά, χωρίς να προτείνει άλλο χώρο. Και τονίζει ότι δε διαθέτει άλλο χώρο, απαντώντας, με αυτόν τον τρόπο, στο αίτημα του Υπουργού Μετανάστευσης για την ενοικίαση ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
  • Ο Δήμαρχος Λέρου, σε επιστολή του, καλεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υγειονομική προστασία του νησιού. Ωστόσο, δεν προτείνει κάποιο σχετικό χώρο.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ