copyright: Pixabay

Κοινά και διαφορές του κορονοϊού με SARS, Mers - Τα ευχάριστα νέα του Τσιόδρα

Τελευταία Ενημέρωση
Οι ελπίδες για τη δημιουργία εμβολίου και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις έγκυες

Ο κ. Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας παρουσίασε, μεταξύ άλλων, κάποια αισιόδοξα ευρήματα νέων ερευνών αναφορικά με την πιθανότητα δημιουργίας ενός εμβολίου, ενώ εξήγησε γιατί δεν υπήρξε μέχρι στιγμής εμβόλιο για τους κορονοϊούς SARS και MERS. Όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας «είναι απορίας άξιο, βέβαια ήταν πολύ λιγότερα τα κρούσματα, ότι όποια προσπάθεια έγινε δεν απέδωσε ένα ικανοποιητικό εμβόλιο. Παρόλα αυτά την Τρίτη, μια ομάδα στην Αμερική, έκανε μια προσπάθεια με πειραματόζωα, με ποντίκια, και βρήκε πολύ καλή κάλυψη έναντι θανατηφόρων δόσεων του ιο MERS».

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις επιδημίες του ιού SARS και ΜERS, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός SARS ήταν ο πρώτος της κατηγορίας, ο οποίος έκανε μια μεγάλη επιδημία – όχι πανδημία, με 8.000 περίπου κρούσματα και περίπου 800 θανάτους, κράτησε λίγο, περιορίστηκε με τα μέτρα δημόσιας υγείας και δεν μεταδιδόταν εύκολα. «Έγιναν κάποιες προσπάθειες για εμβόλιο, οι οποίες δεν απέδωσαν και έμεινε στα χαρτιά το εμβόλιο του SARS, μόνο σε ειδικά ερευνητικά πειραματικά εργαστήρια», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «ο ιός MERS, ο οποίος κυκλοφορούσε και κυκλοφορεί ακόμη και έχει ως επίκεντρο την Σαουδική Αραβία – παρεμπιπτόντως και οι δύο ιοί σχετίζονται με νυχτερίδες- ήταν ο έκτος σε σχέση με τους άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν και ήταν πιο θανατηφόρος από τον SARS – περίπου 2.500 κρούσματα και περίπου 36% θάνατοι».

«Ερευνητές έκαναν προσπάθειες για εμβόλιο και ακόμη δεν έχουν βγάλει άκρη, μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε η προσπάθεια των Αμερικανών ερευνητών, και η οποία λένε ότι ανοίγει το δρόμο για ένα επιτυχές εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό. Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και έχει ήδη ξεπεράσει το 1.300.000 κρούσματα, είναι μια τεράστια πανδημία και οι προσπάθειες είναι πολύ πιο εντατικές.

Οι επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές, την κοινωνία και την οικονομία είναι ανυπολόγιστες και θεωρώ ότι έχουμε μια  ελπίδα παραπάνω σε σχέση με τις προσπάθειες που γίνονται», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ τόνισε ότι σίγουρα θα αργήσει να γίνει εμπορικά διαθέσιμο ένα εμβόλιο, είναι μεγαλύτερη και υψηλότερη η πιθανότητα να έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο, παρά ένα επιτυχές εμβόλιο, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα.

Ενθαρρυντικά στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία για εγκύους

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία για εγκύους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας. Μια μελέτη με 43 έγκυες γυναίκες που διαγνώστηκαν με τον ιό στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι το 86% των συμμετεχόντων στη μελέτη παρουσίασε μια ήπια μορφή της νόσου. Βρέθηκαν δηλαδή αντίστοιχα ποσοστά ήπιας νόσου με τον γενικό πληθυσμό, σε αντίθεση με της επιδημίες SARS και γρίπης H1N1, που ήταν πολύ πιο επιβαρυντικές για τις έγκυες γυναίκες. Επίσης κανένα από τα μωρά στη μελέτη που ελέγχθηκαν δεν βρέθηκε μολυσμένο, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του υπουργείου Υγείας.

Sars (2003)

Στις 16 Νοεμβρίου του 2002, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας, εμφανίστηκε ο θανατηφόρος ιός της άτυπης πνευμονίας, γνωστός με τα αρχικά SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), ο οποίος εξαπλώθηκε σε είκοσι και πλέον χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας. Ωστόσο, μετά από έξι μήνες και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2003, η επιδημία τέθηκε υπό έλεγχο, αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Σημειώνεται ότι πάνω από 8.000 άτομα προσβλήθηκαν παγκοσμίως από τον SARS, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στα 774. Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ συγκέντρωσαν το 80% των κρουσμάτων.

sars.jpg
Πηγή: WHO

Mers (2012)

Ο ιός εκδηλώθηκε στη Μέση Ανατολή το 2012 και μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο 333 ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ περισσότεροι από 850 έχουν μολυνθεί. Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Ο κοροναϊός MERS-CoV απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012.

Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου.Σταδιακά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η διεθνής κοινότητα ανησυχούν όλο και περισσότερο για την εξάπλωση του ιού -κυρίως μέσω των αεροπορικών ταξιδιών- μεταξύ των ανθρώπων σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι με ποιον ακριβώς τρόπο ο ιός MERS μεταδίδεται στους ανθρώπους. Ο ιός έχει βρεθεί σε νυχτερίδες και καμήλες, από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε, μολύνοντας ανθρώπους, οι οποίοι ήλθαν σε επαφή με αυτά τα ζώα.

Σήμερα, δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τη νόσο. Ωστόσο, έχει γίνει εξέταση πάνω σε μια σειρά αντιικών φαρμάκων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά: εφόσον ένας άνθρωπος έρθει σε επαφή με καμήλες, πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να μην αγγίζουν άρρωστες καμήλες. Τα τρόφιμα που προέρχονται από τη καμήλα πρέπει να μαγειρεύονται καλά. Σε όσους έχουν μολυνθεί, πρέπει να δίνονται θεραπείες που βοηθούν στην άμβλυνση και ίαση των συμπτωμάτων.

mers.png
Πηγή: WHO

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται οι κορονοϊοί καθώς και συγκρίσεις ανάμεσα σε επιδημίες του παρελθόντος όπως ο SARS και ο MERS.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ