Σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται πάνω από 10.000 ποικιλίες ντομάτας / φωτογραφία: iStock - Ideal Image

Ντομάτα, το χρυσό μήλο του καλοκαιριού

Έτσι ονομάζουν οι Ιταλοί την ντομάτα: pomodoro, από το pomo d’ oro, που σημαίνει χρυσό μήλο, καθώς οι πρώτες ντομάτες που έφτασαν στην Ευρώπη ήταν κίτρινες

Δεν μπορώ να φανταστώ τη μαγειρική μας και την ελληνική κουζίνα χωρίς τη ντομάτα, αφού έχει παρουσία σε τόσα πολλά πιάτα της, και κυρίως στα καλοκαιρινά μας μαγειρέματα. Μας ήρθε από τη Νότια Αμερική τον 16ο αιώνα, στην αρχή ως καλλωπιστικό φυτό και αργότερα καθιερώθηκε ως ένα από τα βασικά υλικά στην κουζίνα μας.

Οι ποικιλίες

Σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται πάνω από 10.000 ποικιλίες ντομάτας και δυστυχώς σπάνια βλέπουμε στην αγορά να αναγράφεται η ονομασία της εκάστοτε ποικιλίας. Οι νόστιμες ντόπιες ελληνικές είναι η Μπατάλα Βραυρώνας, μία από τις πιο παλιές ελληνικές, η Κερασοντομάτα Αχαΐας, η Σουρβίτικη Έβρου, το Μήλο της Κεφαλλονιάς, το Ντοματάκι Σαντορίνης, οι μεγάλες Κατσαρές Ντομάτες Καρδίτσας ή οι Χοντροκατσαρές Καλαμάτας, οι Καραμπόλες Μακεδονίας, οι ροζ Ψωμοντομάτες αλλά και οι πιο πρόσφατες Μαύρες Ντομάτες Κρήτης.

Και στα ντοματίνια αντίστοιχα έχουμε πολλές ποικιλίες σε δύο βασικά σχήματα, τα στρογγυλά cherry και τα στενόμακρα βελανίδια. Γενικά, καλλιεργούνται εκατοντάδες ποικιλίες και υβρίδια σε όλη την Ελλάδα, που εγκλιματίζονται πολύ γρήγορα και κάθε είδος αποκτά τα δικά του χαρακτηριστικά – γεύση, γλύκα, σπόρια και πάχος φλούδας.

ntomata3.jpg
φΟι ντομάτες που μεγαλώνουν κάτω από τον ήλιο έχουν αξεπέραστη γεύση / φωτογραφία: Shelley Pauls/Unsplash

Ποια ντομάτα είναι νόστιμη;

Αυτό που κάνει μια ντομάτα ξεχωριστή και νόστιμη είναι οι συνθήκες καλλιέργειάς της: το χώμα, το κλάδεμα, ο ρυθμός ποτίσματος και η ηλιοφάνεια. Ποια είναι η καλύτερη; Διαλέξτε σφιχτές ώριμες ντομάτες με ωραία σφριγηλή σάρκα και λαμπερή φλούδα και, αφού δοκιμάσετε αρκετές ποικιλίες, καταλήξτε στην αγαπημένη σας.

Ντομάτες και ντοματίνια έχουν την εποχή τους και αυτή είναι τώρα, το καλοκαίρι. Μπορεί να βρίσκουμε ντομάτες θερμοκηπίου όλο τον χρόνο, αλλά σίγουρα οι ντομάτες που μεγαλώνουν κάτω από τον ήλιο έχουν αξεπέραστη γεύση.

Πώς συντηρώ τις ντομάτες;

Η ιδανική θερμοκρασία συντήρησης είναι 12-14 βαθμοί, οπότε τις αφήνουμε σε σακούλα τροφίμων εκτός ψυγείου σε πολύ δροσερό σημείο ή στο ψυγείο στο συρτάρι με τα λαχανικά.

Διαβάστε εδώ 5 ξεχωριστές συνταγές με την ντομάτα σε πρωταγωνιστικό ρόλο 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο eatme Ιουλίου. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ