Ποντιακή διατροφή: Αλεύρι, ζυμάρι και ψωμί – Οι Πόντιες νοικοκυρές έκαναν νόστιμα… θαύματα από το τίποτα
Γράφει η Θωμαΐς Κιζιρίδου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Η λέξη διατροφή εκπέμπει μια ιερότητα, μιας και προτρέπει τον άνθρωπο να θρέψει τον Δία, το θείο, που έχει μέσα του. Να δώσει ορθή ενέργεια με την τροφή, σε όλες τις αρετές που του έδωσε ο Δημιουργός, από τις πρώτες ώρες που του φύσηξε την πνοή της ζωής. Στην Ελλάδα ζει το μεγαλύτερο πληθυσμιακά τμήμα του ποντιακού ελληνισμού.
Αποτελείται από τους Έλληνες του Πόντου που εκπατρίστηκαν και κατέφυγαν στο ελληνικό κράτος την περίοδο 1918-1924 και τις νεότερες γενιές. Η μετανάστευση από τα σοβιετικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Μετά από τη δεκαετία αυτή η μεταναστευτική ροή από την πρώην Σοβιετική Ένωση προς την Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές σε χρονική διάρκεια διακοπές, αλλά και μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, από τα οποία τα σημαντικότερα είναι τα κύματα του 1939, του 1965 και από το κύμα της δεκαετίας του 1990.
Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr
Ισχυροί σεισμοί με διαφορά 1 λεπτού στο Ιόνιο: Τα πρώτα στοιχεία - Αισθητοί και στην Αττική
Καραμανλής για Τέμπη: Φέρτε μου ένα χαρτί που να λέει ότι θα γινόταν δυστύχημα - Είμαι στη διάθεση των Αρχών
Δημήτρης Κόκοτας: Σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική - «Μούδιαζε το χέρι του και είχε τάση για εμετό»
Διεστραμμένες φόνισσες των στρατοπέδων συγκέντρωσης: Η Νυφίτσα και η Μισητή Ελίζαμπεθ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr