Μαγειρεύουμε αβρωνιές με κρεμμυδάκια στιφάδο
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, / Food stylist: Tina Webb

Μαγειρεύουμε αβρωνιές με κρεμμυδάκια στιφάδο

Τελευταία Ενημέρωση
Μια διαφορετική ιδέα για το πασχαλινό τραπέζι - ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας μας δίνει τη συνταγή.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτό το πιάτο παίζουν οι αβρωνιές, τις οποίες βρίσκουμε στις υπαίθριες αγορές, σε εξειδικευμένα μανάβικα και στις λαϊκές. Η εποχή της αβρωνιάς διαρκεί λίγο. Αρχίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου και, ανάλογα με τον καιρό, τραβάει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Οι αβρωνιές ή βρυωνιές ή και οβριές (Tamus communis), με τη χαρακτηριστική πικρή τους γεύση, προσομοιάζουν γευστικά μόνο με τα άγρια σπαράγγια ή αγρέλια (Asparagus acutifolius L.), τα οποία, επειδή φύονται και σε μεγαλύτερο υψόμετρο, μπορεί να τα μαζεύουν και μέχρι τον Απρίλιο ή και τον Μάιο. Οποιαδήποτε άλλη εποχή, τα αντικαθιστούμε με καλλιεργημένα σπαράγγια.

Αβρωνιές με κρεμμυδάκια στιφάδο

Χρόνος: 30 λεπτά

Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

600 γρ. αβρωνιές (ή 600 γρ. άγρια σπαράγγια)

600 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, αλατοπιπερωμένα

200 ml ελαιόλαδο

 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 δαφνόφυλλο

 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

3-4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί

αλάτι

πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τις αβρωνιές. Τα ζεματάμε, ξεχωριστά, σε άφθονο, βραστό κι αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, τα αλατοπιπερωμένα κρεμμύδια για στιφάδο για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μελώνουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και το δαφνόφυλλο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η ντομάτα και να μελώσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τις αβρωνιές, αρτύζουμε με προσοχή για να μη διαλυθούν και μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το ξίδι. Ανακατεύουμε, κουνώντας οριζοντίως την κατσαρόλα για να πάει παντού, συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Το φαγητό αυτό τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύο.

Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, Βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάππα 

Food stylist: Tina Webb, Bοηθός food stylist: Ματίνα Πετρουτσά

Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

eatme_exof_6_small_1.jpg

 

ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ