Καφές: To Chemex στο μικροσκόπιο
To Chemex είναι ένα καμπυλόγραμμο σκεύος παρασκευής φίλτρου@Najib Kalil on Unsplash

Καφές: To Chemex στο μικροσκόπιο

Σχεδιασμένο από έναν Γερμανό χημικό, αυτό το σκεύος με τις γοητευτικές καμπύλες είναι σχετικά εύκολο στη χρήση και αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καφέ.

Με μια πρώτη ματιά μοιάζει με δοχείο που θα συναντούσε κάποιος σε ένα χημικό ή ιατρικό εργαστήριο. Μια νοικοκυρά θα το χρησιμοποιούσε κάλλιστα για ανθοδοχείο – η δική μου μητέρα ήδη το έχει κάνει. Το καμπυλόγραμμο Chemex, όμως, είναι ένα σκεύος παρασκευής καφέ φίλτρου –το προσωπικό μου αγαπημένο–, σχεδιασμένο από τον Γερμανό χημικό Dr. Peter Schlumbohm, το 1941. Είναι φτιαγμένο από μη πορώδες, πυρίμαχο γυαλί, έχει σχήμα κλεψύδρας κι ένα ξύλινο κολάρο, σαν λαβή, με δερμάτινο κορδονάκι.

preston-goff-1394434-unsplash.jpg
Είναι φτιαγμένο από μη πορώδες, πυρίμαχο γυαλί κι έχει σχήμα κλεψύδρας @Preston Goff on Usplash

Η διαδικασία που ακολουθούμε για να παρασκευάσουμε καφέ φίλτρου με το Chemex δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, αλλά απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο. Χρειαζόμαστε καταρχήν τα ειδικά σχεδιασμένα αποκλειστικά για αυτό το σκεύος φίλτρα, τα οποία τοποθετούνται στο μεγάλο στόμιό του. Αφού πρώτα βρέξουμε καλά το φίλτρο με ζεστό νερό –με αυτόν τον τρόπο ζεσταίνουμε ταυτόχρονα και το σκεύος–, βάζουμε 30 γραμμάρια χοντροαλεσμένου καφέ (για δύο κούπες) και ξεκινάμε την εκχείλιση του ζεστού νερού (σε θερμοκρασία περίπου 92°C). Στην αρχή ρίχνουμε γύρω στα 100 ml νερό, από τα 500 που απαιτούνται συνολικά. Μετά από ένα λεπτό συνεχίζουμε την εκχείλιση της υπόλοιπης ποσότητας του νερού σιγά-σιγά. Ο χρόνος που θα χρειαστούμε για να ετοιμάσουμε τον καφέ μας είναι γύρω στα τέσσερα με τεσσεράμισι λεπτά.

Γιατί όμως να επιλέξουμε το Chemex; Τι το διαφορετικό έχει; Το φίλτρο που χρησιμοποιούμε είναι κατά 20% ή 30% πιο βαρύ (δηλαδή αρκετά χοντρό) από τα συνηθισμένα, κι έτσι δεν επιτρέπει σε πολλά από τα έλαια του καφέ να περάσουν στην κούπα. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι ένα «καθαρό» φλιτζάνι χωρίς ιζήματα, σχεδόν διάφανο, που μοιάζει πολύ με τσάι. Οι τυχόν πικράδες που μπορεί να είχε ο καφές μειώνονται, ενώ τονίζονται περισσότερο τα αρώματα και οι γεύσεις του. Επίσης, λόγω της καθαρότητάς του, ο καφές μπορεί να αποθηκευτεί και να ζεσταθεί ξανά, χωρίς να χάσει μεγάλος μέρος από τη γεύση του, κάτι που δεν συνιστάται για τις άλλες μεθόδους παρασκευής καφέ φίλτρου. Τέλος, το Chemex ενδείκνυται ως μέθοδος παρασκευής παγωμένων καφέδων.

Αν, λοιπόν, είστε λάτρης του καφέ φίλτρου, το Chemex είναι ένα από τα σκεύη που θα πρέπει να έχετε στο ντουλάπι σας. Και για την αισθητική του –το μινιμαλιστικό design του είναι πολύ γοητευτικό– και επειδή είναι εύκολο στη χρήση και δίνει ένα πολύ αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα. Συμπεριλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή εκθεμάτων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και του Corning Museum of Glass, στη Νέα Υόρκη, αλλά και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Φιλαδέλφειας. Γιατί όχι και στη δική σας;

Από τoν Βασίλη Δημαρά

Πηγή: eatme Μαΐου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

00-cover-final_3.jpg
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ