Συνταγή για τάρτα τατέν με ντοματίνια και πιπεριές Φλωρίνης
Φωτο: Γιώργος Δρακόπουλος / Food stylist : Tina Webb

Συνταγή για τάρτα τατέν με ντοματίνια και πιπεριές Φλωρίνης

Φτιάχνουμε μια διαφορετική, αλμυρή tarte tatin, ντυμμένη στα... κόκκινα, κεντημένη με κάπαρη, ελιές και φρέσκο θυμάρι.

Χρόνος: 1 ώρα

Μέτρια

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

800 γρ. πομοντόρια, χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια τους και κομμένα στη μέση

2 πιπεριές Φλωρίνης (ή έτοιμες, ψημένες πιπεριές Φλωρίνης από βάζο)

400 γρ. έτοιμη σφολιάτα

5 φέτες κίτρινη μοτσαρέλα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

25 γρ. ζάχαρη

30 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι

3 κ.σ. κάππαρη ή μαύρες ελιές

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ψήνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης σε προθερμασμένο, στους 200°C, φούρνο. Τις βγάζουμε, τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη. Μετά από 5 λεπτά ανοίγουμε το μπολ, αφαιρούμε τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε λωρίδες.

Κόβουμε από τη σφολιάτα έναν δίσκο διαμέτρου 32 εκ. και τον τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και τις ντομάτες, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, και τα αφήνουμε να «μαραθούν» για 3 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη ένα τηγάνι 28 εκ., που μπαίνει και στον φούρνο, προσθέτουμε το βούτυρο και το βαλσαμικό ξίδι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δημιουργηθεί μια ξανθιά καραμέλα. Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και απλώνουμε πάνω στην καραμέλα τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά τους προς τα πάνω, έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και σε 2-3 λεπτά το αποσύρουμε και πάλι κι αφήνουμε τις ντομάτες να κρυώσουν καλά. Απλώνουμε από πάνω τις ψιλοκομμένες πιπεριές, έτσι ώστε να καλύψουμε όλα τα κενά, και στρώνουμε πάνω τους τις φέτες της μοτσαρέλας. Καλύπτουμε με το φύλλο της σφολιάτας, σπρώχνοντας τις άκρες του, περιμετρικά προς το τοίχωμα του τηγανιού. Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια του φύλλου σε αρκετά σημεία. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 5 λεπτά, την καλύπτουμε με ένα μεγαλύτερο πιάτο, το γέρνουμε προσεκτικά, στραγγίζουμε και κρατάμε χωριστά τα υγρά που ενδέχεται να βγάλει. Αναποδογυρίζουμε την τάρτα, την περιχύνουμε με τα υγρά που συγκεντρώσαμε και σκορπίζουμε στην επιφάνεια της την κάππαρη ή τις ελιές και λίγο φρέσκο θυμαριού. Σερβίρουμε, συνοδεύοντάς την με κρέμα τυριού.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

cover-final_1.jpg
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ