Συνταγή: Φανουρόπιτα παραδοσιακή με 9 υλικά
Φανουρόπιτα (Instagram boxhill777)

Συνταγή: Φανουρόπιτα παραδοσιακή με 9 υλικά

Τελευταία Ενημέρωση
Στις 27 Αυγούστου, ημέρα που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες και να τις μοιράζουν με την ευχή να «φανερωθεί» αυτό που ζητούν

Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Στη σύγχρονη εποχή, οι φανουρόπιτα μοιράζεται για να φανερώσει ο Άγιος ό,τι επιθυμεί και έχει «μελετήσει». Η δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9.

Η συνταγή για τη φανουρόπιτα που ακολουθεί είναι η παραδοσιακή Μικρασιάτικη συνταγή με 9 υλικά.

fanouripita_9_ylika.jpg
Φανουρόπιτα (Instagram)

Υλικά:

  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 3 (περίπου) κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
  • 1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
  • 1/2 κούπα σταφίδα ξανθή
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
  • 3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Παραλλαγή: Μπορείτε να παραλείψετε τη σόδα και να προσθέσετε βανίλια σε σκόνη ή μερικές σταγόνες νερό (για τα δάκρυα της Παναγίας).

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. (Σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μίξερ). Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα. Ανακατεύουμε/ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας. 

Σε λαδωμένο ταψάκι νούμερο 28 απλώνουμε το μείγμα. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο για 40-60 λεπτά. Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε σε κομμάτια μονού αριθμού. Αφαιρώντας δύο υλικά η πίτα γίνεται πιο απλή, αλλά το ίδιο νόστιμη.

ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ