Κριτική: Μπουκαδούρα στη Χαλκιδική
φωτό: Popaganda

Κριτική: Μπουκαδούρα στη Χαλκιδική

Είναι ένα εστιατόριο-ταβέρνα εμβληματικό για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Κερδίζει τον τίτλο αυτό τόσο με τη βαθιά νοστιμιά των πιάτων όσο και με τη γενικότερη γοητεία της ατμόσφαιρας!

Αυθεντικό αγροτόσπιτο ενός αιώνα χτισμένο στην άκρη του βράχου, πάνω από τη θάλασσα, με σήμα-κατατεθέν ένα πεύκο μόνο του, φυτεμένο σχεδόν στον αέρα πια, καθώς τα κύματα έχουν σκάψει τον βράχο και έχουν αποκαλύψει τις ρίζες του. Το φύτεψε πριν από πολλές δεκαετίες ένας εργάτης που έφυγε για την Αυστραλία «για να τον θυμούνται»… και όντως το πέτυχε. Τα κατάλευκα τραπεζομάντιλα, τα φρέσκα λουλούδια, το σέρβις, όλο φροντίδα και περιποίηση, δίνουν τον τόνο. Είναι όμως τα πεντανόστιμα πιάτα που ετοιμάζουν στην κουζίνα η κυρία Γιώτα Κουφαδάκη και η Βεργίνα, η ανιψιά της, που χαρίζουν στην Μπουκαδούρα τη μοναδικότητά της.

Από το κατσικίσιο τυρί που φτιάχνει η ίδια και το συνοδεύει με εκπληκτική μαρμελάδα από αγουρέλαιο (κάνει πραγματικά φανταστικές μαρμελάδες) και την  πεντανόστιμη σαλάτα με τα πολύχρωμα ντοματάκια, που ακτινοβολεί φρεσκάδα και ελληνικό καλοκαίρι, μέχρι τους γεμιστούς, τραγανούς κολοκυθοανθούς και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, τα ορεκτικά διαθέτουν μια απροσποίητη γοητεία που συναρπάζει. Καθώς προχωράμε στα ζεστά πιάτα, η γοητεία παραμένει, το ίδιο και η κορυφαία ποιότητα των υλικών, και η γεύση «βαθαίνει».

Αυτό το μοσχαράκι με τα μικροσκοπικά κολοκυθάκια θα μπορούσε να εικονογραφήσει το κεφάλαιο «Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα του Καλοκαιριού» σε ένα βιβλίο, η κατσικομακαρονάδα με το χοντρό μακαρόνι έχει ρουστίκ νοστιμιά αλλά και αρτιότητα στην εκτέλεση, το παραδοσιακό ψίμμα (το πασχαλιάτικο κατσίκι της περιοχής με ρύζι και μυρωδικά) είναι έξοχο και ο κλασικός μουσακάς με τη λεπτή μπεσαμέλ από τους καλύτερους που έχω δοκιμάσει ποτέ. Και στο τέλος προσπαθήστε να κρατήσετε λίγο χώρο για το ραβανί, πιστέψτε με, αξίζει.

Η Μπουκαδούρα είναι το ιδανικό μέρος για να συνειδητοποιήσει κανείς την τέχνη της απλότητας της ελληνικής κουζίνας. Εξαιρετικά, ολόφρεσκα υλικά μαγειρεμένα με γνώση, αγάπη και μεράκι. Καθαρές γεύσεις, πληθωρικότητα, αυθεντική γοητεία. Θα ήταν ευχής έργον να είχε η Ελλάδα πολλές ακόμη τέτοιες ταβέρνες!

Βαθμός: 7/10

Τηλέφωνο: 6944547239

Διεύθυνση: Ακτή Ελιάς, Νικήτη, Χαλκιδική

Ανοιχτά: Μάρτιο-Οκτώβριο, καθημερινά, μεσημέρι - βράδυ Τιμή/άτομο: €25-40

* Οι τιμές υπολογίζονται κατ' άτομο με πρώτο, κύριο πιάτο και γλυκό συν κουβέρ, νερό αλλά και μισό μπουκάλι κρασί ή μια μπίρα ανάλογα με το στιλ του εστιατορίου. Κάνουμε δηλαδή μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε το πραγματικό κόστος ενός γεύματος.

Η κλίμακα της βαθμολογίας

0-3 Κακό, 3,5-4 Μέτριο, 4,5 Αποδεκτό, 5-5,5 Ικανοποιητικό, 6-6,5 Καλό, 7-8 Πολύ καλό, 8,5-9 Εξαιρετικό, 9,5-10 Άριστο

Από τον Πάνο Δεληγιάννη

Πηγή: eatme Σεπτεμβρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

cover10.jpg
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ