Το πράσινο γιαπωνέζικο τσάι matcha
Οι Γιαπωνέζοι έχουν ειδικό δοσομετρητή από μπαμπού που παίρνει ακριβώς τα 2 γραμμάρια και ένα πινέλο από μπαμπού για να διαλυθεί η πούδρα στο νερό/Ideal Image

Το πράσινο γιαπωνέζικο τσάι matcha

Μια γνωριμία με το ξεχωριστό τσάι με την έντονη, βοτανική γεύση που από τη Χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου ταξίδεύει σε όλο τον κόσμο.

Το matcha είναι ένα ξεχωριστό και σπάνιο τσάι, αφού παράγεται σε ελάχιστες ποσότητες (σχεδόν στο 0,002% της παγκόσμια παραγωγής). Πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κίνα, όπου το έπιναν σαν φάρμακο. Γιαπωνέζοι βουδιστές μοναχοί το καλλιέργησαν συστηματικά και έτσι το matcha έγινε καθημερινή συνήθεια των Γιαπωνέζων.

Το φυτό που μας δίνει τα φύλλα για το matcha καλλιεργείται σε σκιά. Τα φύλλα αποκτούν ένα πολύ έντονο πράσινο χρώμα λόγω της αυξημένης χλωροφύλλης. Μόνο οι κορυφές με τα πολύ τρυφερά φύλλα συλλέγονται με τα χέρια, περνάνε πολύ γρήγορα από ατμό για να κρατήσουν τα θρεπτικά τους συστατικά και τη γεύση τους και μετά πολτοποιούνται σε γρανιτένιους μύλους μέχρι να γίνουν μια πολύ λεπτή πούδρα. Χρειάζεται σχεδόν 1 ώρα για να παραχθούν 30 γραμμάρια πούδρας matcha. Γι’ αυτό και η τιμή του είναι υψηλή.

Το τσάι με αυτή την επεξεργασία διατηρεί όλες τις βιταμίνες και τις αντιοξειδωτικές ουσίες, το λαμπερό χρώμα και τη γεύση του που έχει νύξεις από φρεσκοκομμένα χόρτα και γρασίδι.

matcha_9.jpg
Το matcha χρησιμοποιείταi στη ζαχαροπλαστική σε όλο τον κόσμο: σε γλάσο για ντόνατς και τούρτες, σε κρέμες/Ιdeal Image

Για να φτιάξετε σωστά τσάι matcha

Βάλτε 2 γρ. πούδρα (λιγότερο από μισό κουταλάκι γλυκού) σε ένα φλιτζάνι, ρίξτε 2-3 κουταλιές ζεστό νερό (στους 80ο C ) και ανακατέψτε για να διαλυθεί η πούδρα. Μετά συμπληρώστε άλλα 50 ml και το τσάι matcha είναι έτοιμο.

Ginger lime matcha

Προσθέστε στη βασική συνταγή 1 κουταλάκι χυμό τζίντζερ (τρίψτε το τζίντζερ στο λεπτό μέρος του τρίφτη) και 1 κουταλάκι χυμό λάιμ. Ρίξτε αρκετά παγάκια, κρύο νερό και 1 κλωναράκι φρέσκο δυόσμο.

Matcha latte

Ετοιμάστε το τσάι matcha σύμφωνα με τη βασική συνταγή. Προσθέστε λίγη ζάχαρη ή στέβια ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Φτιάξτε αφρόγαλα με φυτικό γάλα (κατά προτίμηση καρύδας) και ρίξτε το στο τσάι matcha.

matchalatte.jpg
Mε το ιδιαίτερο αυτό τσάι μπορεί κανείς να φτιάξει ένα διαφορετικο latte/Ideal Image

Πηγή: eatme Οκτωβρίου. Το eatme κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ