Πώς να φτιάξετε σπιτική λαγάνα βήμα-βήμα
Φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου / Επιμέλεια φωτογράφισης: Στέλιος Πενταρβάνης

Πώς να φτιάξετε σπιτική λαγάνα βήμα-βήμα

Αντί να πάτε στον φούρνο και να την αγοράσετε, ετοιμάστε τη δική σας

Το πεπλατυσμένο ψωμί-σύμβολο της Καθαράς Δευτέρας φτιάχνεται πολύ εύκολα, δεν κινδυνεύει να αποτύχει και το αποτέλεσμα θα σας κάνει περήφανους. Έχετε κατά νου ότι όσο πιο ψυχρό είναι το περιβάλλον, τόσο περισσότερο αργεί να φουσκώσει η ζύμη της λαγάνας κι ότι το αργό φούσκωμα δίνει και καλύτερη γεύση. Μπορείτε να αφήσετε το σκεπασμένο μπολ με τη ζύμη όλη τη νύχτα στο ψυγείο και να συνεχίσετε την επόμενη μέρα, αν όμως βιάζεστε, θα το τοποθετήσετε σε θερμαινόμενο χώρο ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Το ψήσιμο θα σας πάρει περίπου 25 λεπτά. 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. κίτρινο αλεύρι για ζύμωμα + 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αναμεμειγμένα
  • 400 ml. νερό χλιαρό
  • 7 γρ. ξερή μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1,5 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ταχίνι ρευστό
  • 2 κ.σ. νερό με 1 κ.σ. πετιμέζι (προαιρετικά)
  • 60 γρ. σουσάμι, για το πασπάλισμα της λαγάνας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  1. Σε ένα μικρό μπολ ετοιμάζουμε προζύμι, ανακατεύοντας σε 1 φλιτζάνι νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι από το αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για περίπου 5-10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.
  2. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε τα αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε το φουσκωμένο προζύμι και το νερό και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το ταχίνι και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακιά και ελαστική, που μόλις θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας την μορφοποιούμε σε μια μπάλα, την οποία μεταφέρουμε στη συνέχεια σε αλευρωμένο ή λαδωμένο μπολ. Την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και βάζουμε μέσα το ταψί όπου θα ψήσουμε τις λαγάνες και στη σχάρα ένα δοχείο με νερό. Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Στρώνουμε τον πάτο του ταψιού με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι της ζύμης. Το πατάμε και ανοίγουμε με τα χέρια την πρώτη λαγάνα. Η ζύμη δεν πρέπει να ξεπερνάει σε ύψος το 0,5 εκατοστό. Ψεκάζουμε την επιφάνεια με νερό ή με αραιωμένο πετιμέζι, την πασπαλίζουμε με σουσάμι και με τα δάχτυλά μας την πιέζουμε ώστε να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικές λακκούβες. Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τη δεύτερη λαγάνα. Αφήνουμε τις λαγάνες να ξεκουραστούν και να ξαναφουσκώσουν, υπολογίζοντας ότι στον φούρνο θα φουσκώσουν κι άλλο.
  4. Διορθώνουμε, αν χρειάζεται, τις λακκούβες, ψεκάζουμε πάλι τις λαγάνες με νερό ή αραιωμένο πετιμέζι και τις μεταφέρουμε με τη λαδόκολλα στο καυτό ταψί. Τις φουρνίζουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν. Καλό είναι στα πέντε πρώτα λεπτά του ψησίματος να ανοίξουμε τον φούρνο και να ψεκάσουμε με νερό. Αυτό το ψέκασμα βοηθάει και στη δημιουργία κόρας.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ