Food & Drink|15.03.2022 09:00

Happy snacking - Συνταγές για γουακαμόλε, χούμους, αγιολί και άλλα αγαπημένα ντιπ

Χριστίνα Τσαμουρά

Σαλτσούλες και ντιπ, τα λατρεμένα της παρέας. Τα πάνε θαυμάσια με φρεσκοκομμένα λαχανικά (αγγούρι, καρότο, ντοματίνια κ.λπ.), αγαπούν τα παξιμαδάκια, τα κριτσίνια, το φρυγανισμένο ψωμί και τις πιτούλες και μας κρατούν καλή συντροφιά τα βραδάκια με το ποτό μας. Τέσσερις συνταγές για ατέλειωτες βουτιές στη γεύση επιλεγμένες από το icookgreek.com.

Συνταγή για γουακαμόλε (Ντιπ με αβοκάντο)

Υλικά: 2 ώριμα αβοκάντο • 1 κρεμμύδι ξερό ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα • ο χυμός και το ξύσμα 1 λεμονιού • 2 κουταλάκια του γλυκού κόλιαντρο φρέσκο, ψιλοκομμένο • μισή κόκκινη πιπερίτσα • 80 γρ. ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Κόβετε τα αβοκάντο στη μέση, τα καθαρίζετε από κουκούτσια και φλούδες, τα ξανακόβετε σε κομμάτια και τα ρίχνετε στο μπλέντερ. Τους προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τα κρεμμύδια, την πιπερίτσα και το κόλιαντρο και πολτοποιείτε τα υλικά. Παραλλάσσοντας τη βασική συνταγή, αν θέλετε, προσθέτετε και ροκφόρ που ταιριάζει πολύ με το αβοκάντο.

Με τι κρασί; Το ντιπ αυτό θα τα πάει περίφημα με ένα λευκό κρασί, αρωματικό και δροσερό. Δοκιμάστε ένα Sauvignon Blanc. Δε θα πει όχι και σε μία Μαργαρίτα.

Συνταγή για χούμους (Ρεβιθοσαλάτα με ταχίνι)

Υλικά: 600 γρ. ρεβίθια βρασμένα, 80 γρ. κουκουνάρι, 1/2 φλιτζάνι ταχίνι, 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο, 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες, ο χυμός από 2-3 λεμόνια, 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι όσο θέλετε, πιτούλες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Καβουρντίζετε το κουκουνάρι ελαφρά σε αντικολλητικό τηγάνι. Πολτοποιείτε τα ρεβίθια στο γουδί ή το μπλέντερ. Χτυπάτε το ταχίνι με 2 κουταλιές της σούπας νερό. Προσθέτετε τον πουρέ των ρεβιθιών και τα 2/3 από το καβουρντισμένο κουκουνάρι, το σκόρδο, το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, αλατοπιπερώνετε και χτυπάτε για 3’ ακόμα. Προσθέτετε κατόπιν στο μείγμα το ταχίνι και σιγά σιγά το λάδι και το αλάτι, ανακατεύοντας διαρκώς. Στο τέλος ρίχνετε το χυμό λεμονιού και δουλεύετε καλά. Σερβίρετε το χούμους σε μπολ με λίγο ελαιόλαδο, το κουκουνάρι που κρατήσατε, πάπρικα και με τις αραβικές πίτες.

Με τι κρασί; Απαλή και κρεμώδης η υφή του, γήινη κι επίμονη η γεύση. Τα κρεμμύδια και το σκορδάκι μετατρέπουν το μεσανατολίτικο αυτό μεζεδάκι σε έναν απαιτητικό παρτενέρ. Αν το μενού περιλαμβάνει πολλά μεζεδάκια, συνδυάστε το χούμους με τσίπουρο. Αν πάλι πρόκειται για πρώτο ορεκτικό, τότε μπορείτε να το σερβίρετε μαζί με ένα λευκό κρασί, όπως μια σύγχρονη, ποιοτική ρετσίνα ή έναν ροδίτη.

Συνταγή για αγιολί (Ντιπ σκορδάτης μαγιονέζας)

Υλικά: 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 200 γρ. μαγιονέζα,  1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο, χυμό από ½ λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες, μεζεδάκια σε κουρκούτι ή πανέ, τσιπς, αλλά και λαχανικά ωμά ή βραστά

Με τι κρασί; Λευκά κρασιά από Ασύρτικο και Chardonnay είναι μια καλή ιδέα.

Συνταγή για ντιπ με ψητές πιπεριές Φλωρίνης και πιπεράτη φέτα

Υλικά: 3 πιπεριές ψητές Φλωρίνης • 100 γρ. ανθότυρο • 150 γρ. φέτα πιπεράτη • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο • για το σερβίρισμα κρακεράκια, πιτούλες, κριτσίνια και ελιές

Εκτέλεση: Στραγγίζετε πολύ καλά τις πιπεριές από το λάδι τους και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Σε ένα μπολ ρίχνετε το ανθότυρο κομματιασμένο με πιρούνι, τη φέτα, επίσης κομματιασμένη και τον πολτό από τις πιπεριές και τα χτυπάτε με πιρούνι μέχρι να ανακατευθούν. Στο τέλος ρίχνετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε πάλι με το πιρούνι. Σερβίρετε το ντιπ στο κέντρο και γύρω-γύρω βάζετε τα κρακεράκια και τις ελιές.

Με τι ποτό; Το ντιπ αυτό αγαπάει το τσίπουρο.

σάλτσαρεβίθιασνακαβοκάντοπιπεριέςντιπ