Food & Drink|08.03.2023 07:35

Φαρφάλε(ς) ή «φιογκάκια»; Συνταγές για να τα απολαύσετε όπως και αν τα λέτε

Newsroom

Το όνομά τους σημαίνει «πεταλούδες» και το χρωστούν στο ιδιαίτερο σχήμα τους που κάνει τα ζυμαρικά αυτά να μοιάζουν …φτερωτά. Στην Ελλάδα τα farfalle εκτός από «φαρφάλες» συχνά αναφέρονται ως «φιογκάκια» γιατί εκτός από πεταλουδίτσες θυμίζουν και μικρούς φιόγκους, εικόνα που χρωστούν στον τρόπο που παρασκευάζονται.

Πώς φτιάχνονται οι φαρφάλες

Πρόκειται για φύλλο ζύμης ζυμαρικών που κόβεται σε τετραγωνάκια τα οποία στη συνέχεια τσιμπιούνται στη μέση με αποτέλεσμα να σχηματίζεται εκεί ένα είδος «κόμπου», μια συσσώρευση ζύμης στο κέντρο τους δηλαδή, που του δίνει μεγαλύτερο πάχος από τις άκρες. Αυτή η διαφοροποίηση στην υφή με τις πτυχώσεις και τα λακκάκια που δημιουργούνται κάνει τις «φαρφάλες» να συγκρατούν τέλεια τις πλούσιες τυρένιες ή κόκκινες σάλτσες στην επιφάνειά τους είτε πρόκειται για ζεστά πιάτα και ογκρατέν, τα λατρεμένα των παιδιών, είτε για κρύες σαλάτες ζυμαρικών.

Σαλάτα με φαρφάλες, ντοματίνια και σάλτσα βασιλικού

Υλικά: 400 γρ. φαρφάλες, 300 γρ. ραντίτσιο, 10 ντοματίνια μικρά, 1 ματσάκι από φύλλα βασιλικού, λίγο κουκουνάρι, ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη, 5 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι

Εκτέλεση: Βράζουμε τις φαρφάλες σε αλατισμένο νερό. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε στο μούλτι τα φύλλα βασιλικού, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα, 3-4 κουταλιές λάδι και το αλάτι και τα χτυπάμε καλά. Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ελαιόλαδο. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το πλυμένο ραντίτσιο και τις φαρφάλες. Ρίχνουμε το πέστο στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα ντοματάκια κομμένα στη μέση και προαιρετικά λίγο ελαιόλαδο και λίγη παρμεζάνα από πάνω.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Συνταγή για φαρφάλες σαλάτα με κολοκυθάκια και μανούρι

Μία ακόμη εκδοχή για ανοιξιάτικη σαλάτα ζυμαρικών με βάση τις φαρφάλες όπου πρωταγωνιστούν τα κολοκυθάκια, το ανθότυρο και οι νπιπεριές Φλωρίνης. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ.

Συνταγή για φαρφάλες ογκρατέν με σπανάκι και κίτρινα τυριά

Ζεστό πιάτο χωρίς κρέας ή αλλαντικά που αγαπούν μεγάλοι και μικροί. Δείτε πώς θα φτιάξετε φαρφάλες ογκρατέν με σπανάκι και τυριά πατώντας εδώ.

Συνταγή για φαρφάλες με κοτόπουλο και λευκή σάλτσα

Αν αναζητείτε ένα χορταστικό πιάτο για το γεύμα ή το δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, πατήστε εδώ για τη συνταγή του

κοτόπουλοτυριάσπιτικές συνταγέςζυμαρικάσπανάκι