Food & Drink|07.06.2023 07:40

Συμβουλές και tips - Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε κολοκυθάκια και ιδέες για να τα μαγειρέψουμε

Newsroom

Γίνονται ανυπέρβλητης νοστιμιάς πιάτο γεμιστά με αυγολέμονο μαγειρεμένα στην κατσαρόλα. Δίνουν νόστιμες σαλάτες, αχνιστά ή ψητά, με ελαιόλαδο και τα κατάλληλα μυρωδικά (δυόσμος, μάραθος, άνηθος και ο πάει-με-όλα μαϊντανός). Απογειώνουν γευστικά τις ομελέτες και τις πίτες, χαρίζοντας γλύκα και καλοδεχούμενη υγρασία στη γέμιση. Μαζί με τυριά γίνονται λαχταριστές vegetarian γεμίσεις για πίτσα και πεϊνιρλί. Ενώ τα λουλούδια τους, κολοκυθοανθοί ή κολοκυθολούλουδα, έχουν γράψει το δικό τους ξεχωριστό κεφάλαιο στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και εξακολουθούν να δίνουν εκλεκτά ορεκτικά σε όλη τη Μεσόγειο. Ο λόγος βέβαια για τα τρυφερά κολοκυθάκια που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι του καλοκαιριού.

Διαλέγοντας κολοκυθάκια ανάλογα με τη συνταγή

Αρχικά, όπως και αν σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε τα κολοκύθια, επιλέγουμε εκείνα με τη σφιχτή και σφριγηλή σάρκα. Κατά τα άλλα σε ό,τι αφορά τα πράσινα κολοκύθια, που είναι αυτά που καταναλώνουμε συχνότερα στην Ελλάδα: 

  • Τα μικρά και νεαρά κολοκυθάκια, που φρέσκα είναι και πολύ τραγανά, είναι ιδανικά για να τα απολαύσουμε ωμά, τριμμένα ή ψιλοκομμένα σε σαλάτα. Είναι επίσης αυτά που θα επιλέξουμε για βραστή ή σαλάτα στον ατμό.
  • Τα μεγαλύτερα κολοκύθια είναι κατάλληλα για φούρνο (μπριάμ, ψητά) και κατσαρόλα (με άλλα λαχανικά). ΄
  • Τα στρογγυλά κολοκυθάκια προτιμώνται για τα γεμιστά, καθώς εκτός από γλυκά είναι ευκολότερα στο άδειασμα-γέμισμα.
  • Αποφεύγουμε τα πολύ μεγάλα κολοκύθια που μπορεί να έχουν πολλούς σπόρους.

Συνταγή για ζυμαρικά με κολοκυθάκια και μπλε τυρί

Χορταστικά, ελαφριά, πεντανόστιμα. Δοκιμάστε να τα φτιάξετε με τη συνταγή που θα βρείτε πατώντας εδώ.


Συνταγή για σφουγγάτο Λέσβου με κολοκυθάκια

Από τις πολύ αγαπημένες λιχουδιές της κουζίνας της Λέσβου το σφουγγάτο με τα αυγά και τα κολοκυθάκια. Δείτε τη συνταγή του πατώντας εδώ.

Συνταγή για κολοκυθάκια με φέτα

Έχοξη στην απλότητά της ιδέα να μαγειρέψετε τα κολοκυθάκια σε ελαφρύ συνοδευτικό. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Συνταγή για πεϊνιρλί με κολοκυθάκια και τυριά

Είτε ως επικάλυψη σε πίτσα είτε απλωμένα στη ζύμη-βαρκούλα για χορταστικά πεϊνιρλί τα κολοκυθάκια κάνουν τη διαφορά στις vegetarian επιλογές. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

κολοκύθιαtipsσυνταγές