Food & Drink|25.12.2023 06:00

Γιορτινό τραπέζι από το ορεκτικό ως το επιδόρπιο - 10 διαλεχτές συνταγές

Newsroom

Αλμυρές και γλυκές γιορτινές συνταγές που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το πλούσιο αρχείο του ethnos.gr. Λαχταριστά ορεκτικά, γιορτινή σαλάτα, κυρίως πιάτα (χοιρινό, γαλοπούλα) ακόμη και γλυκίσματα που αναζήτησαν ξανά και ξανά οι φίλες και οι φίλοι του Έθνους για το χριστουγγενιάτικο τραπέζι.

Συνταγή για γιορτινή κρεατόπιτα

Μια από τις πιο εκλεκτές συνταγές του αρχείου του Έθνους και του ethnos.gr είναι αυτή η πίτα με την πλούσια γέμιση κιμά, σταφίδας, κάστανων, ξηρών καρπών που φλαμπάρεται με κονιάκ και σβήνεται με κρασί. Φτιάχνεται είτε με φύλλο κρούστας είτε με σφολιάτα. Βρείτε τη συνταγή της πατώντας εδώ. 

Συνταγή για εκπληκτική κις λορέν

Το γιορτινό κρασί γίνεται πιο απολαυστικό όταν συνοδεύεται από αυτό το απίθανο έδεσμα με την τραγανή βουτυρένια βάση και την πλούσια, αλμυρή γέμιση. Δείτε πώς θα φτιάξετε εξαιρετική κις λορέν πατώντας εδώ.

Συνταγή για αλλιώτικη τάρτα σπανάκι με κριμ κράκερ και κεφαλοτύρι

Παράξενη και αλλιώτικη αυτή η υπέροχη τάρτα, εντυπωσιάζει ως ιδέα αλλά μαι με τη γεύση της τους συνδαιτυμόνες του γιορτινού τραπεζιού. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ.

Συνταγή για σαλάτα χριστουγεννιάτικη με μοβ λάχανο και ρόδι

Δώστε χρώμα και γεύση στο τραπέζι της γιορτής με μια ξεχωριστή σαλάτα. Το κόκκινο λάχανο και το μήλο ταιριάζουν εξαιρετικά με τα κρεατικά και είναι από τα δύο βασικά συστατικά αυτής της πολύ ωραίας σαλάτας. Δείτε τη συνταγή της πατώντας εδώ.

Συνταγή για χριστουγεννιάτικο ψητό χοιρινό

Παραδοσιακά δεμένο με την ημέρα των Χριστουγέννων, το χοιρινό δίνει δυναμικό «παρών» στα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια της γιορτής. Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστείτε ένα κομμάτι κρέατος, όπως η χοιρινή κόντρα ή πανσέτα ή χοιρινό μπούτι. Το κρέας θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε μια μεγάλη φέτα (ζητήστε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει) για να μπορέσετε να απλώσετε τα υλικά της γέμισης και να το τυλίξετε ρολό. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Συνταγή για χοιρινό στο φούρνο με μέλι

Το χοιρινό είναι καλό να μείνει στη μαρινάδα του αποβραδίς. Το βάζετε στο ταψί, το νοστιμίζετε με ένα μείγμα μουστάρδας, μελιού, σόγιας σος και θυμαριού κι αφού ψηθεί, το περνάτε για λίγο από το γκριλ για να δημιουργηθεί μια λαχταριστή, τραγανή πέτσα. Δείτε τη συνταγή του πατώντας εδώ. 

Συνταγή για κλασική χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Την έχουμε συνδέσει με τα Χριστούγεννα. Η γαλοπούλα είναι η σταρ του γιορτινού τραπεζιού. Το μαρινάρισμα και ψήσιμό της απαιτούν χρόνο, βέβαια, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Εμφανίζεται ζουμερή, με τραγανή πετσούλα και την πεντανόστιμη σάλτσα της και κλέβει την παράσταση. Για να την ετοιμάσετε, ακολουθήστε τη συνταγή που θα βρείτε πατώντας εδώ.

Συνταγή για παστάκια Black Forest

Η τούρτα Μπλακ Φόρεστ (Black Forest) είναι φημισμένο διεθνώς γερμανικό γλυκό από παντεσπάνι σοκολάτας με πλούσια γέμιση σαντιγί και κερασιών. Συνήθως αποτελείται από παραπάνω από μία στρώσεις παντεσπανιού, ενώ το παραδοσιακό της γαρνίρισμα θέλει άφθονη χτυπημένη κρέμα, κεράσια κομπόστα, σε σιρόπι ή μαρασκίνο και τρίμμα σοκολάτας. Είναι από τα αγαπημένα γλυκά παγκοσμίως. Φτιάξτε τη σε μορφή από μικρά παστάκια, ό,τι πρέπει για κλείσιμο ενός πλουσιοπάροχου γεύματος. Δείτε τη συνταγή τους πατώντας εδώ.

Συνταγή για Mont Blanc

Το Mont Blanc είναι το απόλυτο χειμωνιάτικο γλυκό λόγω του βασικού του υλικού, του κάστανου. Από το 1500 έφτιαχναν το χειμώνα στην Ιταλία γλυκό πουρέ κάστανου και ήταν ένα από τα πιο αγαπητά γλυκά του χειμώνα. Από το 1900 και μετά, στο τεϊοποτείο Angelina στο Παρίσι, πήραν τη βασική συνταγή του πουρέ, τη συνδύασαν με μαρέγκες και σαντιγί και δημιούργησαν το περίφημο Mont Blanc με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Με τη συνταγή που θα βρείτε πατώντας εδώ μπορείτε να φτιάξετε 8 ατομικές τάρτες ή 1 μεγάλη

Συνταγή για σούπερ αρωματικά μάφιν με μέλι, μπαχάρια και βουτυρόκρεμα

Είναι ό,τι καλυτέρο μπορεί να ονειρευτεί κανείς για το τραπέζι και το brunch του γιορτινού πρωινού. Αυτά τα κεκάκια είναι σα να γεύεσαι τα ίδια τα Χριστούγεννα. Δείτε τη συνταγή τους πατώντας εδώ. 

Πρωτοχρονιάχοιρινόγαλοπούλαγιορτινό τραπέζιΧριστούγενναορεκτικά