Πώς καθαρίζουμε τις φρέσκιες αγκινάρες
Διαλέξτε τις πιο βαριές, σφιχτές και ζωηρόχρωμες που θα βρείτε στο μανάβη και οπλιστείτε με ένα κοφτερό μαχαίρι, μια λεκάνη ή ένα μεγάλο μπολ με νερό κι ένα δυο-λεμόνια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Με το που βλέπεις αγκινάρες στους πάγκους των λαϊκών και στα καφάσια των μανάβικων ξέρεις ότι έχει μπει η άνοιξη. Κι ότι έχει έρθει η ώρα για πολλά, βαθιάς νοστιμιάς πιάτα με πρωταγωνιστή το γευστικό και πολύ θρεπτικό πράσινο λαχανικό: αγκινάρες αλά πολίτα και αγκιναροκούκια, αγκινάρες στο κατσικάκι φρικασέ ή σε ένα κοτόπουλο κατσαρόλας με αυγολέμονο, γεμιστές με κιμά ή με ρύζι και λαχανικά, αλλά και στις σαλάτες, στα ριζότο, σε μια μακαρονάδα, σε μια ομελέτα...
Πριν όμως οι αγκινάρες πάρουν το δρόμο για το φούρνο ή την κατσαρόλα πρέπει να τις καθαρίσουμε από την «πανοπλία» τους. Παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω και θέλει σύστημα, όμως, τα αγκαθωτά «λουλούδια» με την τρυφερή καρδιά σε ανταμείβουν και με το παραπάνω. Θα χρειαστούμε ένα κοφτερό μαχαίρι και μια λεκανίτσα με νερό, στο οποίο θα στύψουμε ένα-δυο λεμόνια. Τις λεμονόκουπες θα τις κρατήσουμε. Θα βοηθήσουν στο να μη μαυρίσουν ούτε οι αγγινάρες ούτε τα χέρια μας, αν και μπορούμε πάντα να φορέσουμε γάντια.
Το πρώτο που κάνουμε είναι να κόψουμε με το μαχαίρι το κοτσάνι περίπου 2-3 εκατοστά από το σημείο όπου ενώνεται με το λουλούδι και να αφαιρέσουμε τα μικρά εξωτερικά φύλλα της βάσης. Μετά τοποθετούμε την αγκινάρα πλάγια στο ξύλο κοπής και κόβουμε κάθετα την κωνική κορυφή (περίπου το επάνω 1/3 των φύλλων). Την ξεφλουδίζουμε με το χέρι ή με το μαχαίρι αφαιρώντας τα χοντρά εξωτερικά πέταλα, μέχρι να φτάσουμε στα πιο τρυφερά και πιο ανοιχτόχρωμα εσωτερικά.
Στη συνέχεια κρατάμε σταθερά την κούπα και με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρούμε το μαλλιαρό εσωτερικό, το χνούδι. Καθαρίζουμε και το κοτσάνι με το μαχαίρι ή με το εργαλείο με το οποίο ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τρίβουμε την αγκινάρα με μια λεμονόκουπα και τη βάζουμε στο νερό. Με τον ίδιο τρόπο καθαρίζουμε και τις υπόλοιπες. Καλό είναι να τις μαγειρέψουμε αμέσως γιατί ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Το λεμόνι τις προστατεύει από την οξείδωση για ένα μικρό διάστημα μόνο. Δεν τη σταματάει.
Το Ισραήλ απαγόρευσε στον ΟΗΕ να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα - «Μας φτάνουν τα καύσιμα για μία ημέρα»
Θεσσαλονίκη: Δώρα ζωής από 33χρονο που έχασε τη μάχη για τη ζωή στο νοσοκομείο Παπανικολάου
Πώς γίνεται να έχετε ενέργεια κάθε πρωί χωρίς καφέ; Αυτοί είναι οι 5+1 τρόποι
Έφυγε απ' τη ζωή ο δημοσιογράφος Νίκος Τζαντζαράς - Το «αντίο» του ΠΑΟΚ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr