MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Τουρκία: Αυτές είναι οι 5 προτεραιότητες στην εξωτερική της πολιτική - Ανάμεσά τους και η ΕλλάδαΞανά «καταπέλτης» η Εισαγγελέας στη δίκη του Άλκη: «Ήταν οπλισμένοι λες και πήγαιναν σε εμπόλεμη ζώνη» - Ο ρόλος του κάθε κατηγορούμενουΘεσσαλονίκη: «Γέφυρα ζωής» από αστυνομικούς για να φτάσει 10χρονη στο νοσοκομείοΜητσοτάκης: Fake news της αντιπολίτευσης για το ΕΣΥ – Μονόδρομος η αυτοδυναμία για τις απαραίτητες αλλαγές στη χώρα«Ήμουν για 8 μέρες κλινικά νεκρή», λέει η εθελόντρια που τη τσίμπησε οχιά στη Θεσσαλονίκη
Homepage |   Food & Drink   |   10.09.2019 14:00
Newsroom
Newsroom
Τι είναι αυτό που το λένε αγαύη; Αυτό το μπαρ που άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι έχει βάλει σκοπό να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με δύο αποστάγματα ενός μαγικού φυτού της ερήμου.

Barro Negro: Η νέα tequileria-mezcaleria της Αθήνας

επόμενο άρθροnext-article

Το Μεξικό, μεταξύ άλλων, μπορεί να υπερηφανεύεται για δύο ερωτεύσιμα –κατά την άποψή μου– αποστάγματα, την τεκίλα και τo μεσκάλ, που φτιάχνονται αμφότερα από το φυτό που ακούει στο όνομα αγαύη και φύεται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Όμως, τόσο η πιο ραφινάτη τεκίλα όσο και το πιο τραχύ, αλλά επίσης γοητευτικό, μεσκάλ στη χώρα μας παραμένουν παρεξηγημένα, ίσως γιατί πολλοί είτε τα έχουν γνωρίσει με λάθος τρόπο είτε δεν τα έχουν διερευνήσει αρκετά. Την εσφαλμένη αυτή αντίληψη ήρθε να αλλάξει το Barro Negro, ένα καινούργιο μπαρ που δείχνει ξεκάθαρα τη μεγάλη του αγάπη για τα εν λόγω spirits.

 

Η αλήθεια είναι ότι μετά το κλείσιμο του Dos Agaves, ενός ιδιαίτερα αγαπημένου αθηναϊκού μπαρ που λάτρευε την τεκίλα, η έλλειψη ενός μέρους όπου τα αποστάγματα της αγαύης θα έβρισκαν χώρο έκφρασης ήταν εμφανής. Μέχρι που εμφανίστηκε ο «Μαύρος πηλός», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το Barro Negro, η tequileria-mezcaleria που oραματίστηκαν και πριν από λίγο καιρό δημιούργησαν στο κέντρο της πόλης ο Θάνος Ξύκης, ο Στέλιος Παπαδόπουλος, global ambassador της Jose Cuervo, και ο Γιώργος Καβακλής, αποτυπώνοντας έτσι την εκτίμηση και τον θαυμασμό τους για την κουλτούρα του Μεξικού.

barro_2.jpg

Στον χώρο όπου βρισκόταν μέχρι πρόσφατα το Β2, κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος, οι τρεις φίλοι έστησαν ένα σκηνικό που δεν θυμίζει σε τίποτα ό,τι περνάει από το μυαλό μας, αυτόματα σχεδόν, όταν σκεφτόμαστε κάποιο μεξικάνικο μαγαζί. Δεν θα δείτε ούτε Frida Kahlo, ούτε πολλά χρώματα, ούτε τοιχογραφίες που παραπέμπουν στην περίφημη Dia de los muertos («Ημέρα των Νεκρών») και που τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να γιορτάζεται και στην Αθήνα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το Barro Negro δεν θυμίζει σε τίποτα Μεξικό. Ίσα-ίσα. Ντυμένο σε γήινους τόνους, με μια τζαμαρία που σηκώνεται και ενώνει τη σάλα με τον εξωτερικό χώρο και με ένα πλακόστρωτο πάτωμα, δημιουργεί την αίσθηση μιας παραδοσιακής hacienda κάπου στην Γκουανταλαχάρα (η πόλη της τεκίλας) ή στην Οαξάκα. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν η μπάρα και η σιδερένια βιτρίνα που φιλοξενεί στα ράφια της 120 ετικέτες τεκίλας και μεσκάλ, με μερικές από αυτές να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε ελληνικό έδαφος.

barro_11.jpg

Φυσικά, αυτό που επιβάλλεται να δοκιμάσετε είναι ένα Paloma. Και λέω «επιβάλλεται», γιατί το Barro Negro είναι η πρώτη Paloma Embassy by Three Cents. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι εδώ θα απολαύσετε το ροζ cocktail με την pink grapefruit soda της Three Cents – της ίδιας εταιρείας είναι όλα τα αναψυκτικά που χρησιμοποιούνται στα ποτά. Tο απολαυστικό TNT (Tequila and Tonic) έχει γλυκό προφίλ, με το tonic water, τα αρώματα του μάνγκο και του χαμομηλιού να «ηρεμούν» τον δυναμικό χαρακτήρα της τεκίλας. Κάτι αντίστοιχο έχουν κάνει και στο Cantarito, που σερβίρεται σε ένα όμορφο πήλινο ποτήρι (μαύρο, σε απόλυτη συμφωνία με το όνομα του μπαρ): το cordial από εσπεριδοειδή μαζί με την grapefruit soda μετριάζουν την επιθετικότητα του αποστάγματος και το αποτέλεσμα είναι ελαφρύ και ευκολόπιοτο.

barro_4.jpg

Ένα ακόμη cocktail που θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε είναι η Fizzy Tequila Colada, μια παραλλαγή της Piña Colada στην οποία έχουν προσθέσει φυσαλίδες (με τη μέθοδο της ανθράκωσης). Έγινε αμέσως το αγαπημένο μου. Με τα μεθυστικά, σχεδόν εθιστικά αρώματα της καρύδας και του ανανά, μοιάζει να έχει εγκλωβίσει το καλοκαίρι σε ένα μπουκάλι και σε κάθε γουλιά να το απελευθερώνει. Του ίδιου επιπέδου είναι και το Los 3 Grandes, ένα διαφορετικό, sour Negroni, με μεσκάλ, Campari και Antica Formula σε ισομερείς αναλογίες. Το μαγειρεύουν μαζί με ανανά πριν το «χτυπήσουν» για να δημιουργηθεί ο βελούδινος αφρός, προσθέτουν λίγο γκρέιπφρουτ και στο τέλος τρίβουν από πάνω λίγο μοσχοκάρυδο. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό και ελαφρώς όξινο ποτό με ωραία αρώματα. Τέλος, ενδιαφέρον έχει και το El Sur, στο οποίο έχουν συνδυάσει το μεσκάλ με λικέρ μαστίχας Skinos εμποτισμένο με θυμάρι, cordial από ανανά και μερικές σταγόνες bitter από μπαχάρι, ενώ, για να το ολοκληρώσουν, προσθέτουν Prosecco.

Το Barro Negro θα έλεγα ότι είναι ένα καλό σχολείο για όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την τεκίλα και το μεσκάλ. Είναι όμως ταυτόχρονα και μια σύγχρονη εκδοχή ενός μεξικάνικου μπαρ που σε λίγο καιρό, πέρα από ποτά, θα σερβίρει και φαγητό, με σαφή, φυσικά, προσανατολισμό στην κουζίνα του Μεξικού.

Παπαρρηγοπούλου 15, Αθήνα, τηλ. 2100107618

 

Τεκίλα ή μεσκάλ; Ποια η διαφορά;

Μπορεί να έχουν την ίδια βάση, όμως τα δύο αυτά αποστάγματα διαφέρουν αρκετά. Η παραγωγή της τεκίλας ελέγχεται αυστηρά και βάσει νόμου για την παρασκευή της χρησιμοποιείται μόνο μπλε αγαύη. Αντίθετα, για την παρασκευή του μεσκάλ, που βασίζεται σε αρχαίες μεθόδους, αξιοποιούνται περισσότερες από 30 ποικιλίες του κακτοειδούς φυτού. Καθώς ο έλεγχος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, τα πράγματα ενίοτε εξαρτώνται από τις... διαθέσεις της Μαγιαχουέλ – της θεότητας της γονιμότητας και της αγαύης. Αυτό όμως εξηγεί και τον πολύπλοκο χαρακτήρα του συγκεκριμένου spirit, την πληθώρα των αρωμάτων και γεύσεων που μπορεί να έχει. Ακόμα μία σημαντική διαφορά έγκειται στο ψήσιμο της piña, της «καρδιάς» της αγαύης. Για το μεσκάλ χρησιμοποιείται συνήθως ο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος με υπόγεια φωτιά σε χωμάτινους φούρνους, που του χαρίζει τον χαρακτηριστικό καπνιστό χαρακτήρα, ενώ για την τεκίλα η διαδικασία αυτή γίνεται σε κλιβάνους.

Aπό τον Βασίλη Δημαρά

Πηγή: eatme Σεπτεμβρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

cover10.jpg
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • κοκτέιλ
  • μπαρ
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 09.06.2023 07:45
Εξοικονομώ 2023: Ανοίγουν οι αιτήσεις - Δικαιούχοι, κριτήρια και επιδότηση - Οδηγός
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 09.06.2023 08:19
Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Σπάνε όλα τα κοντέρ οι αιτήσεις - Πώς θα γίνει η επιλογή
MENSHOUSE
«Εντάξει, πιστεύετε ότι ο κ. Πνευματικός εννοούσε όσα είπε;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
11-05-2023 07:50
Τα μούσμουλα μας ωφελούν - Γνωρίστε τις διατροφικές αρετές τους
02
07.06.2023 07:40
Συμβουλές και tips - Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε κολοκυθάκια και ιδέες για να τα μαγειρέψουμε
03
18.05.2023 07:33
Ντολμαδάκια - Πώς διαλέγουμε αμπελόφυλλα και πώς τα τυλίγουμε για να μην ανοίξουν
04
16.01.2023 10:00
Μπρόκολο – Πώς πλένεται σωστά και τι μπορείτε να φτιάξετε μαζί του
05
28.01.2020 20:56
Αθήνα: 10 θρυλικές ταβέρνες, τυλιγμένες με ιστορίες και μύθους χρόνων

POPULAR VIDEOS

Δημοσκόπηση της MRB για το OPEN: Αυτοδυναμία ΝΔ και επτακομματική βουλή
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 09.06.2023 13:37
Δημοσκόπηση της MRB για το OPEN: Αυτοδυναμία ΝΔ και επτακομματική βουλή
Μεσημεριανό δελτίο 09/06/2023
Μεσημεριανό... | 09.06.2023 14:08
Μεσημεριανό δελτίο 09/06/2023
H πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN μετά τις εκλογές – 1ο μέρος
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 19:45
H πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN μετά τις εκλογές – 1ο μέρος
Δημοσκόπηση MRB: Πρόθεση ψήφου βουλευτικών εκλογών
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 21:16
Δημοσκόπηση MRB: Πρόθεση ψήφου βουλευτικών εκλογών
Αποπομπή Πνευματικού από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 09.06.2023 13:24
Αποπομπή Πνευματικού από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ