Ελλάδα|09.01.2022 14:05

Μετάλλαξη Όμικρον: Τέλη Ιανουαρίου έρχεται το μεγάλο «τσουνάμι» κρουσμάτων

Newsroom

Το μεγάλο «τσουνάμι» της μετάλλαξης Όμικρον είναι ακόμα μπροστά, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, που βλέπουν να έρχονται ημερήσια κρούσματα πάνω τις 50.000, χωρίς να έχει ενσωματωθεί πλήρως στους υπολογισμούς η επίδραση από την κινητικότητα των εορτών, αλλά και οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων.

«Το μοντέλο το δικό μας, μας δίνει 23 Ιανουαρίου μέσους κινητούς όρους πάνω από 50.000 που σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε αιχμές και μεγαλύτερες», είπε στο Open ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας.

Το σύστημα υγείας δέχεται ήδη πολύ μεγάλη πίεση με καταιγίδα περιστατικών covid και νέων εισαγωγών, με τις μολύνσεις και τις επιπλοκές της Δέλτα να είναι ακόμη πολλές και να κρατούν σε ασφυξία τις εντατικές.

«Στα επείγοντα έχουμε εξετάσει 200 με 250 ασθενείς σε κάθε εφημερία, 250 στο Θριάσιο, 400 Ευαγγελισμό και περίπου 600 το Αττικόν», είπε η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

«Η Δέλτα σαρώνει, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη την τελευταία εβδομάδα πάνω από 100 εισαγωγές είχαμε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ένα 10% από αυτές χρειάστηκε μηχανική διασωλήνωση…νοσηλεύσαμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ, η πίεση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη από τη Δέλτα…», σημείωσε από τη δική του πλευρά ο Νίκος Καπραβέλος.

Και όλα αυτά την ώρα που τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι προς τα τέλη Ιανουαρίου οι νοσηλείες σε απλές κλίνες covid θα φθάσουν τις 4.300 από 3.200 που είναι τώρα, ενώ οι διασωληνωμένοι από 634 θα φθάσουν τους 770.

Το ΕΣΥ δέχεται επίθεση

Οι εκτιμήσεις για 23-24 Ιανουαρίου:

  • 4.300 ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΑΠΟ 3.200 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
  • 770 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ 634 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

«Αυτή τη στιγμή περίπου έχουμε 2.000 κλίνες σε όλη τη χώρα από τον ιδιωτικό τομέα για covid και non covid περιστατικά, σε κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, από αύριο στο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου μπαίνουν και 300 κλίνες covid από μεγάλες κλινικές του ιδιωτικού τομέα», είπε ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας στο Open.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να τεθούν εκτός συστήματος υγείας, όσοι υγειονομικοί δεν σπέυσουν να εμβολιαστούν μέχρι τον Μάρτιο.

«Αν κλειδώσει αυτό που σας λέω και αποφασιστεί, προφανώς όποιος δεν εμβολιάζεται δεν θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις των ειδικών προς τους πολίτες για να κάνουν την τρίτη δόση.

«Αυτοί που νόσησαν από Δέλτα, μπορούν να ξανανοσήσουν τώρα από Όμικρον γι αυτό το λόγο πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση γιατί με την τρίτη δόση η Όμικρον είναι ακόμα πιο ελαφρά ως νόσος», ανέφερε στο Open ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Μία τέτοια περίπτωση που νόσησε ενώ είχε κάνει δύο δόσεις είναι εκείνη του 40χρονου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Φόρτωμα, ο οποίος έφτασε ακόμα και τη διασωλήνωση.

«Υπάρχει μια σταδιακή επαναφορά και του οργανισμού μετά την πλήρη καταστολή οπότε νομίζω ότι και οι δύο δόσεις εμβολίου επέδρασαν στο να υπάρχει μία καλύτερα γιατί η δράση από τον οργανισμό», σχολίασε ο Φίλιππος Φόρτωμας, βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας.

Κορονοϊόςκρούσματαμετάλλαξη Όμικρονειδήσεις τώραμετάλλαξη Δέλτα