Ελλάδα|29.11.2022 18:26

Σεισμός στην Εύβοια: Ο εφιάλτης των κατοίκων είναι να μην γίνουν νέο Ελαιοχώρι που χάθηκε από τον χάρτη

Κώστας Ασημακόπουλος

Μετά από κάθε μεγάλο σεισμό ακολουθούν οι φήμες που τρέχουν πιο γρήγορα και από τα ίδια τα σεισμικά κύματα. Ανεξάρτητα από την πρόοδο της τεχνολογίας αλλά και τις εκτιμήσεις των αρμοδίων ο φόβος τροφοδοτεί ιστορίες από το παρελθόν και την παράδοση. Έτσι και με το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού των Ζαράκων στη νότια Εύβοια τρόμαξε τους κατοίκους.

Θυμήθηκαν το χαμένο Ελαιοχώρι

Περίπου 12 ώρες μετά άπαντες είναι ανήσυχοι όχι μόνο για την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και τις αποκλίνουσες εκτιμήσεις των σεισμολόγων αλλά επειδή οι πρεσβύτεροι των χωριών θυμήθηκαν το «χαμένο Ελαιοχώρι».

«Πριν ένα χρόνο είχε γίνει ένας δυνατός»

Οπως είπε στο ethnos.gr η πρόεδρος της Κοινότητας Μεσοχωρίων Ευβοίας Μαρία Ρούπα τα χωριά δεν είχαν υποφέρει από έναν καταστροφικό σεισμό ωστόσο τον τελευταίο χρόνο υπήρξε έντονη σεισμική δραστηριότητα: «Πριν από ένα χρόνο τέτοιες μέρες πάλι είχαμε νιώσει έναν καλό σεισμό αλλά δεν ήταν σαν τον σημερινό. Τον είχαμε νιώσει αλλά μέχρι εκεί. Τους τελευταίους μήνες νιώθαμε μικρότερους σεισμούς αλλά αυτός ήταν πολύ δυνατός. Πραγματικά ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος σε σημείο που να συζητούν από στόμα σε στόμα την περίπτωση του Ελαιοχωρίου, τους παλιούς Καραλήδες που λέμε εμείς...».

Τι συνέβη στο Ελαιοχώρι;

Που βρίσκεται το Ελαιοχώρι και ποια είναι η ιστορία που το στοιχειώνει το μικρό χωριό σε σημείο να το επικαλούνται σήμερα οι κάτοικοι των Μεσοχωρίων; Πρόκειται για ένα μικρό χωριό που είναι σκαρφαλωμένο στα 230 μέτρα υψόμετρο με θέα το Αιγαίο. Σήμερα το χειμώνα έχει μόνο τρεις - τέσσερις μόνιμους κατοίκους. Το Ελαιοχώρι στο παρελθόν ονομάζονταν «Καραλήδες» και σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές η ίδρυση του ανάγεται στην περίοδο της τουρκοκρατίας, δηλαδή, ανάμεσα στο 1425 και στο 1821, οπότε πολλοί γηγενείς της Καρυστίας εγκαταστάθηκαν σε αρκετές αλβανοεποικισμένες ή κατ΄άλλους αρβανιτοεποικισμένες περιοχές της νότιας Εύβοιας, ιδρύοντας όμορφους οικισμούς στους οποίους έδωσαν τα οικογενειακά τους ονόματα (π.χ. Λενοσαίοι, Στουπαίοι, Καλλιανοί, Βαρελαίοι, Ραπταίοι, Τσακαίοι κ.α.).

Εξαφανίστηκε από τον χάρτη

Σύμφωνα λοιπόν με τα λόγια των πρεσβύτερων των χωριών αυτών το χωριό των Καραλήδων εξαφανίστηκε από τον χάρτη λόγω μιας μεγάλης κατολίσθησης που συνέβη πριν από περίπου 70-80 χρόνια και κυριολεκτικά "κατάπιε" όλο το χωριό. Από το αρχείο των μεγάλων σεισμών στην Ελλάδα η κατολίσθηση δεν φαίνεται οφείλεται σε κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός με εξαίρεση τον σεισμό των 6 Ρίχτερ του Ωρωπού στις 22 Ιουλίου 1938 που ήταν σχετικά κοντά. Η κατολίσθηση φαίνεται πως οφείλονταν σε άλλους γεωλογικούς παράγοντες και απλά σεισμοί όπως ο σημερινός υποβοήθησαν ή επιτάχυναν την εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου.

Ορατές ακόμα και σήμερα

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των γερόντων που επικαλούνται μαρτυρίες των γονέων τους το χωριό βρέθηκε στο επίκεντρο γεωλογικών ανακατατάξεων που έγιναν στην περιοχή όπως καταπτώσεις βράχων και καταρρεύσεις μεγάλων τμημάτων του βουνού που είναι ορατές μέχρι και σήμερα.

«Τους καθησυχάζουμε όλους»

«Την έχω ακούσει και εγώ αυτή την ιστορία. Οι οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ανέβουν πιο ψηλά στο βουνό και σε σημείο όπου κρίθηκε από τους γεωλόγους πιο ασφαλές. Όσο να ναι ο κόσμος φοβάται και αυτό που τους ανησυχεί δεν είναι τόσο ο σεισμός αυτός καθ΄ αυτός διότι τα σπίτια είναι ασφαλή και σύγχρονα αλλά μην ανοίξει η γη. Τους καθησυχάζουμε όλους. Άλλωστε από την επιθεώρηση που έχουμε κάνει από το πρωί δεν υπάρχουν ζημιές ή γεωλογικά ευρήματα που να ανησυχούν τους ειδικούς Ελπίζουμε πως είναι μόνο μία μικρή περιπέτεια και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας», τόνισε στο ethnos.gr η Μαρία Ρούπα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φόβοςσεισμόςΝότια Εύβοιασεισμός τώραΕύβοιακατολισθήσειςΜαρία Ρούπα