Ελλάδα|20.04.2023 12:00

Αλέξης Γεωργούλης: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ερευνά την διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας

Newsroom

Παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προκάλεσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων της υπαλλήλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει καταγγείλει τέλεση αξιόποινων πράξεων σε βάρος της από τον ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη.

Με αφορμή τη συνεχή δημοσιοποίηση, από τις 17 Απριλίου 2023, σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του ονόματος, φωτογραφιών καθώς και άλλων προσωπικών δεδομένων υπαλλήλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε προβεί ενώπιον των αρμόδιων βελγικών Αρχών σε καταγγελία για φερόμενη σε βάρος της τέλεση αξιόποινων πράξεων από ευρωβουλευτή, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, αποφάσισε, κατόπιν και της υποβολής σχετικής καταγγελίας, να κινήσει τη διαδικασία εξέτασης τυχόν παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς και της έκδοσης προσωρινών διαταγών περιορισμού της επεξεργασίας.

Επιφυλασσόμενη να εξετάσει τη σχετική καταγγελία και συνολικά τα ζητήματα που ανακύπτουν, η Αρχή καλεί πρωτίστως τα μέσα ενημέρωσης που έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τα σχετικά προσωπικά δεδομένα να προβούν άμεσα σε επανεξέταση της νομιμότητάς των εν λόγω επεξεργασιών, σύμφωνα προς τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και να λάβουν οίκοθεν τα αναγκαία μέτρα ελέγχοντας κατά πόσον παρίσταται αναγκαία η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων της καταγγέλλουσας ως φερομένου θύματος αξιόποινης πράξης για την άσκηση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην πληροφόρηση και ενημέρωση.

Αναμένονται εξελίξεις - Πληροφορίες για νέες κατηγορίες

Την ίδια ώρα, εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση Γεωργούλη, καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως επίκεινται και νέες κατηγορίες κατά του Ευρωβουλευτή.

Υπάρχουν φήμες στις για τρεις περιπτώσεις που αφορούν άσχημη συμπεριφορά σε συνεργάτες ενώ υπάρχει και μια πιο σοβαρή περίπτωση που έχει να κάνει με μια ασκούμενη στο γραφείο του ευρωβουλευτή, που συνεργάστηκε μαζί του στην αρχή της θητείας του, τέλη του 2019 μέχρι τις αρχές του 2020.

Όπως ακούγεται στις Βρυξέλλες, η κοπέλα τον έχει καταγγείλει είτε για σεξουαλική κακοποίηση είτε για σεξουαλική παρενόχληση, ξυλοδαρμό.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN στη βελγική πρωτεύουσα, Μαρία Αρώνη, «προφανώς, εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο εκτός εργασιακού χώρου η κοπέλα τον έχει καταγγείλει στο αρμόδιο γραφείο της Ευρωβουλής. Το γραφείο αυτό δεν λέει ποτέ τι καταγγελίες γίνονται ακριβώς γιατί ίσως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις και δεν μπορούν να τα δίνουν όλα στη δημοσιότητα. Λειτουργεί επίσης συμβουλευτικά και εάν είναι σοβαρές οι καταγγελίες προτρέπουν το θύμα να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Βέλγοι δικηγόροι του κ. Γεωργούλη θα ζητήσουν σήμερα από τη δικαστή τη δικογραφία. Επίσης, θα ζητήσουν να δει η δικαστής τον ευρωβουλευτή γιατί θέλουν να επισπευθεί η διαδικασία. Πάντως, η πιθανότητες να τον δεχτεί η δικαστής είναι πολύ λίγες καθώς δεν έχει αρθεί η ασυλία του. Επίσης, η δικαστής έχει τη δυνατότητα να μην δώσει ολόκληρη την δικογραφία μέχρι να λυθεί το ζήτημα του ασύλου.

Όσον αφορά τη διαδικασία της άρσης της ασυλίας, αυτή θα διαρκέσει καιρό ακόμα, ενδεχομένως και μήνες.

Μετά τις σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει, με τον Αλέξη Γεωργούλη να αποπέμπεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν πιέσεις να αφήσει την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξει τελικά ο ίδιος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςειδήσεις τώραΑλέξης ΓεωργούληςβιασμόςΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023