MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Λαγονήσι: «Είπαν στον δράστη "μην μας πυροβολείτε, είμαστε παιδιά"» - Τα σενάρια που εξετάζουν οι ΑρχέςΣάλος στη Γαλλία: Μοντέλο έκανε φωτογράφιση με φόντο τα επεισόδιαΡόδος: Μαθητής κατέγραψε προσωπικές στιγμές 13χρονης και εστειλε το βίντεο σε όλο το σχολείο
Πρωινή ενημέρωση: Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage |   Ελλάδα   |   09.08.2020 14:06
Εύρης Τσουμής
Εύρης Τσουμής
Οι κοινωνικές εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες και Λάρισα άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου», εντείνοντας την ανησυχία των Αρχών

Κορονοϊός: Οι πυρήνες που εκτόξευσαν τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα

επόμενο άρθροnext-article
copyright: APImages, Pixabay
copyright: APImages, Pixabay

Στην πρώτη φάση της πανδηµίας µια εκδροµή στο Μιλάνο κάποιων Θεσσαλονικέων και Καστοριανών για µια έκθεση µόδας, αλλά και µια κηδεία και ένα µνηµόσυνο στη ∆αµασκηνιά Καστοριάς άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου». Ακολούθησαν περιστατικά µε κρούσµατα και νεκρούς σε όλη την Ελλάδα, µε την Ξάνθη µάλιστα να µονοπωλεί το ενδιαφέρον.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως η περιοχή χρειάστηκε να µπει σε καραντίνα δύο φορές, ενώ ακόµα παραµένει υπό παρακολούθηση. Στη δεύτερη φάση της πανδηµίας τέσσερις γάµοι σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες και Λάρισα και τα περιστατικά µε δεκάδες κρούσµατα κορονοϊού σήµαναν και πάλι συναγερµό στην περιοχή, που έτσι κι αλλιώς θεωρείται ζώνη υψηλού κινδύνου, λόγω του τουριστικού ρεύµατος από τις βαλκανικές χώρες.

κορονοϊός,
ΕΛΛΑΔΑ09.08.2020 07:36
Κορονοϊός: Ορόσημο για νέα μέτρα ο Δεκαπενταύγουστος - Προς αναβολή ΔΕΘ, άνοιγμα σχολείων
Κορονοϊός: Ορόσημο για νέα μέτρα ο Δεκαπενταύγουστος - Προς αναβολή ΔΕΘ, άνοιγμα σχολείων

Σε συναγερμό

Οι υγειονοµικές Αρχές, αν και τονίζουν πως είναι έτοιµες να αντιµετωπίσουν όλες τις καταστάσεις, επιµένουν στην πλήρη και πιστή εφαρµογή των µέτρων που έχει εξαγγείλει η πολιτεία και έχουν τεθεί σε συναγερµό. Η κατάσταση έχει φουντώσει και την ανησυχία των τοπικών Αρχών, οι οποίες φοβούνται για την κατάσταση που θα διαµορφωθεί το επόµενο διάστηµα µετά και την αύξηση του τουριστικού ρεύµατος, καθώς και για το γεγονός πως πολλά κρούσµατα, τουλάχιστον σε δύο περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, αφορούν υγειονοµικό προσωπικό. Τα κρούσµατα αφορούν το Νοσοκοµείο «Γ. Γεννηµατάς» της Θεσσαλονίκης και τα δύο νοσοκοµεία της Λάρισας, το Γενικό και το Πανεπιστηµιακό, όπου βρέθηκαν 10 επαγγελµατίες υγείας θετικοί στον κορονοϊό. Ειδικότερα, τα τέσσερα αφορούν επαγγελµατίες υγείας στην ουρολογική κλινική του Νοσοκοµείου «Γ. Γεννηµατάς» και τα έξι αφορούν γιατρούς από τα δύο νοσοκοµεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και ακόµη ένας θετικός στον κορονοϊό από τη Λάρισα που είναι στενή επαφή ενός εκ των γιατρών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τέσσερις ειδικευόµενοι γιατροί βρέθηκαν θετικοί στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο (πρόκειται για αναισθησιολόγο, χειρουργό, δύο ΩΡΛ και µία φοιτήτρια). Ηδη ο φόβος για τη διασπορά του κορονοϊού στις χειρουργικές κλινικές, την ΩΡΛ κλινική και τα χειρουργεία έχει οδηγήσει σε απολύµανση όλων των χώρων και σε ελέγχους του προσωπικού. Αλλοι δύο ειδικευόµενοι γιατροί, ένας παθολόγος και ένας χειρουργός, εντοπίστηκαν στο Γενικό Νοσοκοµείο Λάρισας. Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας και Λοιµωξιολογίας του ΑΠΘ και επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Covid-19 στο Νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ, Συµεών Μεταλλίδη, δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο για το νοσοκοµείο. «Περάσαµε έναν µήνα που δεν είχαµε περιστατικά αλλά και τότε ήµασταν alert. Είχαµε εφηµερία και περιµέναµε» ανέφερε σε δηλώσεις του. Οπως τόνισε, το νοσοκοµείο είναι σε ετοιµότητα για ό,τι χρειαστεί, ενώ παράλληλα υπάρχει σχέδιο έτοιµο για ανάπτυξη.

Το νέο ξέσπασμα

Ενας γάµος που συνοδεύθηκε από βάπτιση και έγινε πριν από περίπου 12 ηµέρες στους Αµπελοκήπους Θεσσαλονίκης προκάλεσε το νέο ξέσπασµα του κορονοϊού. Μέχρι τώρα και µε την εξέταση των τεστ να συνεχίζεται έχουν εντοπιστεί 45 θετικά κρούσµατα ανάµεσα στους 150 καλεσµένους του ζευγαριού! Από το περιστατικό υπάρχει µεγάλη διασπορά του ιού. Θετικός βρέθηκε καλεσµένος στον γάµο από τη Ρόδο! Συναγερµός σήµανε από έναν γάµο και στην Αλεξανδρούπολη.

Μια καλεσµένη στον γάµο, η οποία δεν πήγε στην τελετή, αλλά συµµετείχε σε όλες τις ετοιµασίες, εµφάνισε ύποπτα συµπτώµατα και µεταφέρθηκε στο νοσοκοµείο για εξετάσεις, όπου βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Τεστ έγιναν και στους 250 καλεσµένους. Με τα αποτελέσµατα να έχουν βγει για τους µισούς βρέθηκαν 22 άτοµα θετικά στον κορονοϊό, ενώ αναµένονται τα αποτελέσµατα για τους υπόλοιπους. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως θετική βρέθηκε και µια επαγγελµατίας που συµµετείχε στις ετοιµασίες του γάµου και η οποία εργάστηκε παράλληλα και για τη διοργάνωση άλλου γάµου.

«Να περιφρουρήσουμε την κατάσταση»

Ο δήµαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαµπούκης έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση σε όλους τους τόνους. «Το θέµα είναι ότι εµείς είµαστε τουριστική περιοχή. Είµαστε ο πόλος της περιοχής, γιατί έχουµε τη Σαµοθράκη απέναντι, το ∆έλτα του Εβρου, το ∆άσος ∆αδιάς. ∆ηλαδή όσοι έχουν έρθει εδώ διασπείρονται σε άλλες περιοχές. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να περιφρουρήσουµε την κατάσταση, γιατί έχουµε άλλο µισό καλοκαίρι µπροστά µας» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Ζαµπούκης.

 

Στη Λάρισα καταγράφηκαν τις τελευταίες ηµέρες 16 κρούσµατα κορονοϊού, µε τρία από αυτά να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, αφού είχαν σχέση µε καλεσµένη σε γάµο της περιοχής. Στις Σέρρες προκλήθηκε ανησυχία έπειτα από κρούσµα κορονοϊού σε γάµο. Σύµφωνα µε τις υγειονοµικές Αρχές, ένας 30χρονος σερραϊκής καταγωγής βρέθηκε θετικός, ενώ και άλλα τρία άτοµα που εξετάστηκαν στην Αθήνα βρέθηκαν επίσης θετικά. Ολοι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους, ενώ συγχρόνως γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους.

p1.png
p2.png
p3.png

Συναγερμός στο Άγιο Όρος: Περιορισµοί σε επισκέψεις, απολυµάνσεις και 1.000 µάσκες σε κάθε µοναστήρι

Εργολάβος που επέβλεπε εργασίες σε µεγάλο µοναστήρι του Αγίου Ορους και αισθάνθηκε αδιαθεσία αναχώρησε από το «Περιβόλι της Παναγίας» και όταν επέστρεψε στη θεσσαλική πόλη, απ’ όπου κατάγεται, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο ίδιος είχε µπει έχοντας στα χέρια του αρνητικό τεστ, καθώς η συγκεκριµένη µονή δεν δέχεται προσκυνητές ή εργαζόµενους χωρίς το τεστ αυτό, τις επόµενες µέρες ωστόσο ένιωσε αδιαθεσία και έφυγε. Το περιστατικό σήµανε συναγερµό στο Αγιον Ορος, παρότι κανένας εργαζόµενος του συνεργείου ή µοναχός δεν αντιµετώπισε συµπτώµατα, ενώ εξαιτίας της αύξησης των κρουσµάτων πανελλαδικά θα γίνει τις επόµενες ηµέρες απολύµανση σε όλες τις δηµόσιες υπηρεσίες στις Καρυές, στους χώρους της Ιεράς Κοινότητας και αλλού.

Σε συνεδρίασή της στις αρχές της εβδοµάδας η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε να διατηρηθούν τα µέτρα περιορισµού στις εισόδους προσκυνητών, ενώ αυστηρές συστάσεις απηύθυνε και η Πολιτική ∆ιοίκηση του Αγίου Ορους, που προβληµατίζεται ιδιαίτερα από την αύξηση των κρουσµάτων. Σύµφωνα µε την εγκύκλιο που στάλθηκε από την Ιερά Κοινότητα προς όλα τα µοναστήρια, ζητείται η αυστηρή τήρηση του αριθµού των προσκυνητών στους οποίους συνιστάται να αποφεύγουν τη µετακίνηση από µονή σε µονή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τους αλλοδαπούς προσκυνητές και κυρίως για γκρουπ προσκυνητών από το εξωτερικό, τα οποία και δεν θα γίνονται δεκτά.

«Φοβόμαστε»

«Ο κοινοβιακός τρόπος ζωής µας, σύµφωνα µε τον οποίο τρώµε όλοι µαζί, διαµένουµε µαζί σε µικρούς χώρους όπου και κινούµαστε, µας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς. Εδώ είµαστε κοντά ο ένας στον άλλον, οι χώροι είναι περιορισµένοι και οφείλουµε να είµαστε πολύ προσεκτικοί. Φοβόµαστε γιατί υπάρχουν σκήτες και κελιά σε αποµονωµένα σηµεία, µε ηλικιωµένους γέροντες, και αν συµβεί κάτι είναι δύσκολη η µεταφορά τους στο νοσοκοµείο» δηλώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» Αγιορείτες µοναχοί. Η κίνηση είναι περιορισµένη στο Αγιον Ορος και αυτό το διάστηµα περισσότεροι είναι οι εργαζόµενοι που µπαίνουν για τα έργα αποκατάστασης από τις µεγάλες πληµµύρες του περασµένου Απριλίου παρά οι προσκυνητές. Σε ισχύ είναι η εγκύκλιος της Ιεράς Κοινότητας που εκδόθηκε στις αρχές Απριλίου και προβλέπει ότι επιτρέπονται µέχρι 20 προσκυνητές ανά µονή, ενώ σκήτες και κελιά δέχονται 3-5 προσκυνητές την ηµέρα.

Επιπλέον εκδίδονται καθηµερινά επιπλέον έως και 60 διαµονητήρια από την Ιερά Κοινότητα µε ισχύ για τρεις ηµέρες. Με προφορικές συστάσεις τα µέλη της Ιεράς Επιστασίας ενηµερώνουν τις µονές ότι πρέπει να αποφεύγουν µεγάλο αριθµό προσκυνητών -ακόµη και τον επιτρεπόµενο-, να τηρούν τις αποστάσεις στις τράπεζες και οι µοναχοί που σερβίρουν να φορούν υποχρεωτικά γάντια, η είσοδος στο καθολικό να γίνεται µόνο µε τη χρήση µάσκας, ενώ ελάχιστοι είναι πλέον οι προσκεκληµένοι στις πανηγύρεις των µονών. Οπως προκύπτει από τα επίσηµα στοιχεία του Γραφείου ∆ιαµονητηρίων, ο αριθµός των προσκυνητών τον Ιούλιο ήταν µειωµένος κατά 50% συγκριτικά µε τον Ιούλιο του 2019, ενώ ακόµη µεγαλύτερη µείωση αναµένεται για τον Αύγουστο, µια περίοδο που παραδοσιακά έρχονταν περισσότεροι επισκέπτες από το εξωτερικό (Ρωσία, Σερβία, Βουλγαρία κ.ά.), που συνδύαζαν και οικογενειακές διακοπές στη Χαλκιδική.

«Εφαρμογή των μέτρων»

Με έγγραφό του, το Σάββατο 1η Αυγούστου, ο αναπληρωτής πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αρίστος Κασµίρογλου, ζητά από όλες τις µονές και τα εξαρτήµατά τους την «ακριβή και πιστή εφαρµογή των ληφθέντων νέων µέτρων από τους αρµόδιους κυβερνητικούς φορείς». Την ερχόµενη εβδοµάδα θα γίνει απολύµανση σε όλα τα κτίρια που στεγάζουν δηµόσιες υπηρεσίες στις Καρυές. Τα έξοδα θα καλύψει η Αστική µη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΙΓΕΑΣ -ανήκει στον εφοπλιστή και πολιτικό διοικητή του Αγίου Ορους Θανάση Μαρτίνο-, η οποία θα δωρίσει επίσης 1.000 µάσκες σε κάθε µοναστήρι του Αγίου Ορους, 1.000 µάσκες στην Ιερά Κοινότητα και άλλες στις δηµόσιες υπηρεσίες.

 

Σηµειώνεται πως τον περασµένο Μάρτιο τέσσερις µοναχοί της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Είχαν ταξιδέψει από τις 5 έως τις 17 Μαρτίου στη Σκοτία και στην Αγγλία, προσκεκληµένοι του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, και είχαν µεταφέρει στην περιοδεία τους για προσκύνηµα τµήµα του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου.

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Κορονοϊός
  • κρούσματα
  • πανδημία
  • εισαγόμενα κρούσματα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 07:32
Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση τον Απρίλιο
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 03:30
Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών και «μπόνους» την επόμενη εβδομάδα - Ποιοι πάνε ταμείο
MENSHOUSE
5 λέξεις για να τον θυμούνται για πάντα: Η ιστορική βρισιά του αθυρόστομου Καραϊσκάκη στους Τούρκους λίγο πριν ξεψυχήσει
MENSHOUSE
«Κάψτε τους καλογέρους»: Η εκδίκηση του Κολοκοτρώνη μετά την ατιμωτική προδοσία που έφερε το βίαιο τέλος του αδερφού του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
26-03-2023 09:14
Ρόδος: Μαθητής κατέγραψε προσωπικές στιγμές 13χρονης και εστειλε το βίντεο σε όλο το σχολείο
02
26.03.2023 08:13
Λαγονήσι: «Είπαν στον δράστη "μην μας πυροβολείτε, είμαστε παιδιά"» - Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές
03
26.03.2023 11:00
Κρήτη: Θανατηφόρο τροχαίο στο Ηράκλειο με θύμα 22χρονη - Προσέκρουσε σε δέντρο
04
23.03.2023 22:20
Κόντρα Κούγια - Πλεύρη για τη Ρούλα Πισπιρίγκου: Η κίνηση του υπουργού που προκάλεσε την αντίδραση του ποινικολόγου
05
24.03.2023 14:00
Απεργία στο μετρό στις 28 Μαρτίου

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 25/03/2023
Κεντρικό... | 25.03.2023 20:01
Κεντρικό δελτίο 25/03/2023
Στα «μαχαίρια» το Ρωσικό Υπ. Άμυνας με την ομάδα Βάγκνερ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 25.03.2023 20:50
Στα «μαχαίρια» το Ρωσικό Υπ. Άμυνας με την ομάδα Βάγκνερ
25η Μαρτίου: Μήνυμα ελπίδας από τους μαθητές στην Πολίχνη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 25.03.2023 14:07
25η Μαρτίου: Μήνυμα ελπίδας από τους μαθητές στην Πολίχνη
Ούτε για… αστείο προαστιακός για Κιάτο τη Δευτέρα
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 25.03.2023 19:07
Ούτε για… αστείο προαστιακός για Κιάτο τη Δευτέρα
Αισχροκέρδεια στα καύσιμα – «Κόλλησε» στα 2 ευρώ η αμόλυβδη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 25.03.2023 20:29
Αισχροκέρδεια στα καύσιμα – «Κόλλησε» στα 2 ευρώ η αμόλυβδη