MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Δολοφονία Άλκη: Για τις 6 Ιουνίου μετατέθηκε η εισαγγελική πρόταση - Η εισαγγελέας δήλωσε ανέτοιμη«Δεν τον είδα ρε παιδιά» είπε ο γιατρός που παρέσυρε τον αστυνομικό στην Κατεχάκη - Προσπάθησε να του δώσει τις πρώτες βοήθειεςΤριήμερο Αγίου Πνεύματος: Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια - Μεγάλος αριθμός κρατήσεων στα νησιά
Πρωινή ενημέρωση: Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage |   Ελλάδα   |   03.02.2021 22:42
Newsroom
Newsroom
Νέα πιο αυστηρά μέτρα προ των πυλών για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού

Lockdown - Κορονοϊός: 3 μέτρα στο τραπέζι, στο «κόκκινο» η Αττική

επόμενο άρθροnext-article
copyright: unsplash
copyright: unsplash

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις, που ήδη έχουν ξεπεράσει τις 200 σε ολόκληρη την Ελλάδα φέρνουν όλο και πιο κοντά την εφαρμογή αυστηρών νέων μέτρων, ακόμη και ενός ολικού lockdown τύπου Μαρτίου με στόχο να αποτραπεί το τρίτο κύμα κορονοϊού που θα δοκιμάσει σκληρά το σύστημα υγείας. 

 

Διαβάστε επίσης: Lockdown - Τσιόδρας: 8.000 τα νέα κρούσματα ανά εβδομάδα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV, οι επιστήμονες, δικαιολογημένα είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, καθώς η διασπορά των κρουσμάτων αποτυπώνεται στα περισσότερα κρίσιμα μεγέθη. Χαρακτηριστικό είναι πως τα κρούσματα την περασμένη Πέμπτη ανέρχονταν σε 716 και σήμερα Τετάρτη έφτασαν τα 1.151. Ο μεγάλος φόβος που επικρατεί αυτή την ώρα είναι να προκληθεί τις επόμενες ημέρες αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, όπου η πληρότητα αυτή τη στιγμή είναι πανελλαδικά στο 40,48%. Ήδη ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τους 255 ασθενείς στα νοσοκομεία σε ΜΕΘ. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι ενδεικτικά της κρισιμότητας της κατάστασης. 

Αύξηση διασποράς κορονοϊού

  • Πέμπτη (28/1) 716 νέα κρούσματα (σε 34.044 τεστ) 
  • Τρίτη (2/2) 1.261 νέα κρούσματα (σε 37.591 τεστ) 
  • Οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα από 135 σε 175

Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

  • Πέμπτη (28/1): 135 ασθενείς 
  • Τρίτη (2/2): 175 ασθενείς 

Τα 3 μέτρα που είναι στο τραπέζι

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες μέρες, οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, με βασικό στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας. Για τον λόγο αυτό, στο τραπέζι υπάρχουν οι προτάσεις:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 – 05.00 και στην Αττική αντί από τις 21:00 το βράδυ που ισχύει
  2. Παρεμβάσεις στα σχολεία
  3. Μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε όποια περιοχή κριθεί απαραίτητο. 

Lockdown - Τσιόδρας: 8.000 τα νέα κρούσματα ανά εβδομάδα

Το απόγευμα της Τετάρτης, άλλωστε, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας στη Βουλή, προχώρησε στην εκτίμηση πως θα έχουμε ανά εβδομάδα 7.000 με 8.000 κρούσματα και πως έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Αττική 4.000 ενεργά κρούσματα, κάτι που είναι παρά πολύ ανησυχητικό τη στιγμή που η σχετική καμπύλη, όπως την παρουσίασε, εμφανίζει κατακόρυφη αύξηση. Για παράδειγμα στο βόρειο τομέα παρουσιάζεται 81% αύξηση, στη δυτική Αττική 123% αύξηση, ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι άνω των 40 ετών. Εξού κιόλας υπογράμμισε ότι η μέση ηλικία παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πως αυξάνει.

«Αυτό έχει σημασία διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «Ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει, είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο», γι αυτό κιόλας προσέθεσε ότι αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι νοσηλίες, καθώς το ιικό φορτίο στα λύματα.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας τα παιδιά ναι μεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ωστόσο δεν νοσούν σοβαρά. «Τα παιδιά για λόγους και βιολογικούς και για λόγους υποδοχέων του ιού στο αναπνευστικό τους σύστημα και για λόγους πιθανώς διασταυρούμενης ανοσίας, δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο; Μπορούν. Μπορούν να κολλήσουν σε συνθήκες που ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα, βεβαίως και μπορούν. Μπορούν να το μεταδώσουν στην οικογένειά τους ή να το κολλήσουν από την οικογένειά τους; Φυσικά. Παρόλα αυτά, επηρεάζονται λιγότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξαδάκτυλος: Να κλείσουν άμεσα τα σχολεία - Θα επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη

Την άποψη πως πρέπει να ξανακλείσουν άμεσα τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει παντού η βρετανική μετάλλαξη κορονοϊού εάν μεταδίδεται ταχύτερα κατά 50% από το απλό στέλεχος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το νέο στέλεχος κορονοϊού μας υποχρεώνει από εδώ και στο εξής να παίρνουμε ταχύτερα αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές και πιο έγκυρες. «Δεν θα έχουμε τα περιθώρια των ημερών που είχαμε μέχρι τώρα», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι αυτό δεν είναι ένα μακρινό σενάριο. «Φοβούμαι ότι είναι σαφές πως οι δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11 Ιανουαρίου και έπειτα άφησαν αποτύπωμα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.

Για το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε πως «δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν νέα μέτρα και ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού». «Θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία τώρα και μάλιστα όλα, ακόμα και τα δημοτικά», υποστήριξε.

Σύψας - Κορονοϊός: Απαραίτητο να ληφθούν αυστηρά νέα μέτρα

Σκληρότερα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Αττική, πρότεινε και ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, με τα κρούσματα του κορονοϊού σε όλη την περιφέρεια να κινούνται καθημερινά ανοδικά. O καθηγητής τόνισε πως ο κορονοϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «αυστηρών μέτρων».

 

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σύψας διευκρίνισε πως και οι δύο περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» και πως είναι ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα. Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με τον ίδιο και για την Πάτρα. «Ειδικότερα, περιοχές της Αττικής όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας συναγερμό», τόνισε και επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά άνοσα, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσουν δραστηριότητες. 

Διαβάστε επίσης: Πελώνη - Κορονοϊός: Εχουμε 2 δύσκολους μήνες μπροστά μας, θα ληφθούν αποφάσεις

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Κορονοϊός
  • lockdown
  • Αττική
  • νέα μέτρα
  • απαγόρευση κυκλοφορίας
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 02.06.2023 08:00
Market pass: Προς επέκταση μετά τις εκλογές - Σήμερα οι πληρωμές - Ποιοι παίρνουν αναδρομικά
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 02.06.2023 07:45
«Σπίτι μου»: Εγγαμος, μισθωτός, 35-39 ετών ο μέσος δικαιούχος - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία
MENSHOUSE
Γιατί έγινε ο κακός χαμός με το τελευταίο επεισόδιο του «Κάνε ό,τι κοιμάσαι»...
MENSHOUSE
10.000 ποτήρια σπασμένα: Οι «μεγιστάνες της κονόμας» που προσκύνησαν Ζαμπέτα και Μελίνα στις Κάννες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
02-06-2023 11:17
Πανελλήνιες 2023: Οι απαντήσεις στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία»
02
02.06.2023 10:49
«Δεν τον είδα ρε παιδιά» είπε ο γιατρός που παρέσυρε τον αστυνομικό στην Κατεχάκη - Προσπάθησε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες
03
01.06.2023 22:21
Φωτιά τώρα στον Κορυδαλλό - Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις
04
31.05.2023 13:47
Εξοργιστική καταγγελία: Κύπριοι μαθητές πήγαν στη Θεσσαλονίκη για εκδρομή και τους έστειλαν σε ξενοδοχείο «τρώγλη»
05
02.06.2023 10:00
Ρόδος: «Τον χτύπησε έξω από το νερό, δεν ήταν στη σανίδα», λέει η μητέρα του 26χρονου Σκωτσέζου που σκοτώθηκε από κεραυνό

POPULAR VIDEOS

Ώρα Ελλάδος 02/06/2023
Ώρα Ελλάδος... | 02.06.2023 10:13
Ώρα Ελλάδος 02/06/2023
Βίντεο – ντοκουμέντο: Η στιγμή της παράσυρσης του 3χρονου κοριτσιού και της γυναίκας που το συνόδευε
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 01.06.2023 20:54
Βίντεο – ντοκουμέντο: Η στιγμή της παράσυρσης του 3χρονου κοριτσιού και της γυναίκας που το συνόδευε
Κεντρικό δελτίο 01/06/2023
Κεντρικό... | 01.06.2023 19:51
Κεντρικό δελτίο 01/06/2023
Γνωστό beach bar: Μπουλντόζες κατεδαφίζουν αυθαίρετο στη Μύκονο
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 01.06.2023 19:33
Γνωστό beach bar: Μπουλντόζες κατεδαφίζουν αυθαίρετο στη Μύκονο
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Ώρα Ελλάδος
Ώρα Ελλάδος... | 02.06.2023 09:27
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Ώρα Ελλάδος