Σεισμός στην Ελασσόνα - Καθηγητής ΑΠΘ: Μέχρι 6,3 Ρίχτερ δίνει το ρήγμα Τυρνάβου
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρο Παυλίδη, ο οποίος μελετάει για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, το ρήγμα του Τυρνάβου, έχει να δώσει περίπου 400 χρόνια μεγάλο σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Δεν δίνει σεισμούς μεγαλύτερους από 6,2 – 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το ρήγμα του Τυρνάβου, με αποτέλεσμα ο σεισμός στην Ελασσόνα που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Μαρτίου και σύμφωνα με το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο ήταν της τάξης των 6,3 βαθμών, να αποτελεί την οροφή για την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.
Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παυλίδης, ο οποίος μελετάει εδώ και πολλά χρόνια, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, το ρήγμα του Τυρνάβου, αλλά και τα υπόλοιπα ρήγματα της Βόρειας Θεσσαλίας.
Διαβάστε επίσης: Σεισμός στην Ελασσόνα - Λέκκας: Ήταν πολύ μεγάλος σεισμός, να παραμείνει έξω ο κόσμος
Κατά τον κ. Παυλίδη, ήταν γνωστό στους επιστήμονες ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει επιφανειακούς σεισμούς, ενώ η γεωλογική μελέτη έχει δείξει ότι δε δίνει συχνά μεγάλους σεισμούς. Αρκεί να σημειωθεί ότι το ρήγμα του Τυρνάβου έχει να δώσει περίπου 400 χρόνια μεγάλο σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που προκλήθηκε από άλλο ρήγμα της Βόρειας Θεσσαλίας, έγινε το 19ο αιώνα.
Ωστόσο, κατά τον κ. Παυλίδη, το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει πολλούς μετασεισμούς και μάλιστα αρκετά ισχυρούς. Ήδη έχουν σημειωθεί δύο ισχυροί μετασεισμοί στην περιοχή. «Το συγκεκριμένο ρήγμα μάζεψε για πολλά χρόνια ενέργεια και τώρα εκτονώθηκε. Το ρήγμα του Τυρνάβου το μελετάμε από το 1988 και έχουμε κάνει πολλές δημοσιεύσεις γι’ αυτό. Εδώ και 20 χρόνια επιχειρούμε να δημιουργήσουμε και μουσείο για τους σεισμούς στην περιοχή, αλλά ακόμα αυτό, δυστυχώς, δεν έχει ολοκληρωθεί», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Παυλίδης.
Διαβάστε επίσης: Σεισμός στην Ελασσόνα - Παπαζάχος: Για μήνες θα κουνιέται η Θεσσαλία
«Μυρίζει μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή: Με τι όπλα θα μπορούσε να χτυπήσει ο Τραμπ το Ιράν - Τα σενάρια για τους στόχους
Πώς οι αγρότες άναψαν το «πράσινο φως» στη συνάντηση με Μητσοτάκη - Πότε αναμένεται να γίνει
Μέγας ΠΑΟΚ, νίκησε άνετα τον Ολυμπιακό, άλωσε το Καραϊσκάκη και πήρε σούπερ πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου!
Νέα καταγγελία για ΔΕΔΔΗΕ: «Μου έστειλαν πρόστιμο για ρευματοκλοπή επειδή είχα κλειστό τον γενικό του σπιτιού»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



