Εθνική Πινακοθήκη: Πώς κλάπηκε ο πίνακας του Πικάσο το 2012
Τα ίχνη που είχαν βρεθεί και τα σενάρια που εξέταζαν τότε οι αρχές για την κλοπή του πίνακα του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το «Γυναικείο Κεφάλι», ο πίνακας που ο ίδιος ο Πάμπλο Πικάσο χάρισε στην Ελλάδα το 1949 για την Αντίσταση κατά των Γερμανών, κλάπηκε το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη και βρέθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας, 28 Ιουνίου, από την Ελληνική Αστυνομία. Η κλοπή του διάσημου πορτραίτου χαρακτηρίστηκε και ως «κλοπή του αιώνα» για τη χώρα μας.
Στις 9 Ιανουαρίου 2012 και μετά τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισαν να γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες της κλοπής που είχε λάβει χώρα τα ξημερώματα. Μαζί με τις πρώτες πληροφορίες βγήκαν και οι πρώτες διαρροές από το περιβάλλον της αστυνομίας. Το διάσημο πορτραίτο ήταν αυτό της Ντόρα Μάας, συντρόφου επί σειρά ετών του εμβληματικού ζωγράφου, που συχνά την είχε χρησιμοποιήσει ως μούσα και μοντέλο του. Ο συγκεκριμένος πίνακας ήταν το τελευταίο πορτραίτο της που δεν είχε πωληθεί και φιλοτεχνήθηκε το 1939.
Πώς στήθηκε η «κλοπή του αιώνα»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τότε, του τμήματος εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας, κατά τη διάρκεια της κλοπής ενεργοποιήθηκε ο ανιχνευτής κίνησης στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, στον οποίο έσπευσε αμέσως ο φύλακας, εντοπίζοντας έναν δράστη τον οποίο καταδίωξε. Αμέσως μετά ειδοποιήθηκε και η Άμεση Δράση. Κατά τη διαφυγή του ο δράστης εγκατέλειψε στον χώρο έναν επίσης σημαντικό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Μοντριάν, ενώ στο σημείο κατασχέθηκε ένα κοπίδι που χρησιμοποίησε ένας από τους δράστες για να αφαιρέσει τους πίνακες από τα τελάρα τους. Για να εισβάλλουν στην Εθνική Πινακοθήκη, οι δύο διαρρήκτες, απέσπασαν την προσοχή του φρουρού με την ενεργοποίηση άλλων συναγερμών ταυτόχρονα. Ένας από αυτούς, φορώντας κουκούλα, μπήκε στο εσωτερικό της πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι του ισογείου του κτιρίου. Από εκεί, κατέβηκε στα σκαλιά προς το υπόγειο και αφαίρεσε, από τα κάδρα, τα έργα τέχνης με μαχαίρι. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι, κατά την εξέταση της κλειδαριάς της μπαλκονόπορτας, από την οποία εισέβαλλε ο διαρρήκτης, δεν προέκυψε από πουθενά παραβίασή της. Από το σημείο της εισβολής ελήφθησαν, συνολικά, 12 δείγματα DNA ενώ βρέθηκαν, στο μπαλκόνι της πινακοθήκης, 5 πελματικά αποτυπώματα τα οποία, όμως, δεν έδωσαν στις αρχές επαρκή στοιχεία.
Τα πιθανά σενάρια
Η εκτίμηση της ΕΥΠ και του τμήματος δίωξης αρχαιοκαπηλίας της ΓΑΔΑ, μέχρι την ανακάλυψη του πίνακα, ήταν ότι τα κλεμμένα έργα τέχνης είχαν καταλήξει σε ιδιωτικές συλλογές, ενδεχομένως και του εξωτερικού. Στη δημοσιότητα, τα τελευταία 9 χρόνια, δίνονταν στοιχεία για συλλέκτες από την Ελβετία και τη Σερβία, στην κατοχή των οποίων είχαν βρεθεί οι πίνακες, όμως, όπως αποδείχτηκε, ήταν ανακριβείς. «Αρχικά μας είχε δοθεί η πληροφορία ότι κάποιος ιδιαίτερα γνωστός στις διωκτικές αρχές κακοποιός, ο οποίος δραστηριοποιούνταν σε εκβιάσεις στην Αθήνα, ήταν ο οργανωτής της διάρρηξης στην Εθνική Πινακοθήκη. Έγινε επισταμένη έρευνα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα», σημείωνε, τότε, στα μέσα ένας από τους ερευνητές της υπόθεσης.
Μεταξύ των φημών, που κυκλοφόρησαν, τα τελευταία χρόνια, ήταν και αυτή που ήθελε έναν υπάλληλο βενζινάδικου των νοτίων προαστίων, να έχει ακούσει τυχαία ότι δράστες της κλοπής, ήταν μία ομάδα τεσσάρων με πέντε ανδρών, σερβικής καταγωγής. Η ίδια φήμη ήθελε τη συγκεκριμένη συμμορία να σχετίζεται και με κλοπές εκθεμάτων μουσείων στην Αίγυπτο.
Εντέλει, για την κλοπή συνελήφθη ένας 49χρονος, γνώριμος των αρχών, με παρελθόν στις κλοπές. Ο 49χρονος προσήχθη στη ΓΑΔΑ, ομολόγησε ότι οι πίνακες είναι στην κατοχή του και υπέδειξε πού ήταν. Οι δύο πίνακες βρέθηκαν στην Κερατέα, συσκευασμένοι και προστατευμένοι. Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Δύο πίνακες που είχαν αφαιρεθεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 (ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν) βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ». Όλο αυτό το διάστημα η ΕΛ.ΑΣ. έκανε επισταμένες έρευνες μέχρι να φτάσει στα ίχνη του 49χρονου.
Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκε πίνακας του Πικάσο που είχε κλαπεί το 2012
Γλυκά Νερά: Όλο το σκεπτικό της εισαγγελέως για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας
Αλλαγές στα σχολεία: Στο νηπιαγωγείο από 4 ετών όλα τα παιδιά από τη νέα χρονιά
Εμβόλιο AstraZeneca - Νέα προειδοποίηση ΕΟΦ: Ποιοι δεν πρέπει να το κάνουν
Το «Πηγάδι της Κόλασης»: Η μυστηριώδης τρύπα που βγάζει αφόρητη μυρωδιά και παραμένει ανεξερεύνητη
«Κανείς δεν νοιάζεται για το πώς θα ζήσουν»: «Κραυγή» για το οικοτροφείο στη Σχολή Τυφλών - Γιατί καταγγέλλουν πως οδηγείται σε κλείσιμο
Μετρούν πληγές στο κέντρο της Αθήνας μετά την κακοκαιρία «Atena»: Πλημμύρησαν σπίτια, καταστράφηκαν περιουσίες
Απίστευτες εικόνες λόγω της ξηρασίας: Αποκαλύφθηκε βυθισμένος οικισμός στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου στην Άρτα
Ένα ελληνικό νησί ακόμα και για τον Σεπτέμβριο: Μαγικές παραλίες και καταπράσινα τοπία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr