MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Αλλάζουν στελέχη και πρόσωπα στην Υγεία μετά τις δεύτερες εκλογές: Ποια ονόματα «παίζουν» για το υπουργείο Υγείας«Αυτά τα όνειρα είχα φτάνοντας στην Ελλάδα»: Αποφοίτησε ο Σισσέ από τη Γουινέα που είχε κινδυνεύσει με απέλαση - Το μήνυμά τουΔυστύχημα στα Τέμπη: Τι είπε στην απολογία του ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντοςΘετικά νέα για την ερπετολόγο που δάγκωσε οχιά - Βελτιώνεται σημαντικά η υγεία της - Όλα τα νεότερα
Homepage |   Ελλάδα   |   03.07.2021 17:33
Newsroom
Newsroom
Τι ισχύει για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Διακοπές στα νησιά: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις με πλοίο και αεροπλάνο

επόμενο άρθροnext-article
copyright: eurokinissi
copyright: eurokinissi

Οι μετακινήσεις στα νησιά αλλάζουν, λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, τα ταξίδια με πλοίο ή αεροπλάνο γίνονται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, μπορούν να ταξιδέψουν με αρνητικό αποτέλεσμα αποκλειστικά μοριακού ή rapid test. Από όσους έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση εμβολίου (εφόσον αυτό δεν είναι μονοδοσικό), αλλά και από όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση, απαιτείται επίσης τεστ. Οι ανήλικοι 12 – 18 ετών μπορούν να ταξιδέψουν με οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ, για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, οι μετακινήσεις είναι ελεύθερες.

 

Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που να έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou. Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19) καθώς και τρίτων χωρών.
  • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.
  • Έχουν νοσήσει και επιδεικνύουν σχετικό πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα. Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς και μεταξύ των νησιών, σύμφωνα με οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ποιοι εξαιρούνται

  • Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας περιφερειακής ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
  • Για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009) γίνεται δεκτό οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μετακινούνται ελεύθερα.

Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Πώς θα γίνεται η επιβίβαση στα πλοία

Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως ακολούθως:

  • Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr
  • Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19) καθώς και τρίτων χωρών.
  • Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
  • Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και στην ιστοσελίδα sea.travel.gov.gr

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, το υπουργείο Ναυτιλίας επισημαίνει ότι παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

 

Ως προς τις χερσαίες μετακινήσεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται από την κυβέρνηση διαρκώς στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες, όπως επισήμανε κατά την τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η πρώτη μεγάλη έξοδος του καλοκαιριού

Εντωμεταξύ, πολύ αυξημένη παρουσιάζεται η κίνηση στο Λιμάνι του Πειραιά από τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς εκατοντάδες κόσμου αναχώρησε για τους νησιωτικούς προορισμούς. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έξοδο του καλοκαιριού, ενώ διανύουμε το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι επιβάτες έφτασαν εγκαίρως στο λιμάνι, επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα με τα οποία τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν.

3211556.jpg
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ
3211557.jpg
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ
3211558.jpg
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Όλες οι ειδήσεις

Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Ανοιχτό ενδεχόμενο να απαιτείται green pass ή τεστ κορονοϊού

 

Κρήτη: Η τραγική ειρωνεία για τη Γαλλίδα τουρίστρια– Τα δέκα λεπτά που θα της έσωζαν τη ζωή

Μετάλλαξη Δέλτα: Θα επικρατήσει σύντομα στην Ελλάδα, λένε οι λοιμωξιολόγοι

Ταξίδι με πλοίο: Η πρώτη μεγάλη έξοδος του καλοκαιριού – Αυξημένη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά

Γλυκά Νερά – Δικηγόρος οικογένειας Καρολάιν: Η μητέρα της έδωσε 20.000 ευρώ στον Αναγνωστόπουλο πριν τη δολοφονία

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Κορονοϊός
  • ταξίδια Ελλάδα
  • μέτρα
  • διακοπές
  • Πιστοποιητικό covid-19
  • αεροπλάνα
  • πλοία
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 29.05.2023 12:52
Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Με διπλό σύστημα η αξιολόγηση των αιτήσεων - Πώς θα βγουν οι δικαιούχοι
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 29.05.2023 09:50
Πετρέλαιο: Ανοδος των τιμών μετά την καταρχήν συμφωνία για το αμερικανικό χρέος
MENSHOUSE
Ρόστο χοιρινό πάνω στο θάλασσα: Το νησί που θα ευχαριστηθείς μπάνιο και καλό φαγητό δίχως έγνοιες (Pics)
MENSHOUSE
Για τη μεγάλη ανατροπή: Οι νέες αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ για να γυρίσει το -20 (Pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
29-05-2023 14:48
Σοβαρό ατύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος: Τρεις τραυματίες - Χωρίς τις αισθήσεις του ο ένας
02
29.05.2023 12:12
Σάλος στην Κάρπαθο: Εστιατόριο τηγανίζει τα ψάρια ζωντανά - Το βίντεο που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις
03
29.05.2023 11:20
Γιατί έπεσε η Τράπεζα Θεμάτων: Τι προκάλεσε τα προβλήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια – Ταλαιπωρία για χιλιάδες μαθητές
04
29.05.2023 15:00
Έβρος: Αστυφύλακες εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών – 5 προσαγωγές
05
29.05.2023 13:20
Τράπεζα Θεμάτων: Αντιδράσεις μετά το τεχνικό πρόβλημα που έφερε καθυστερήσεις στις ενδοσχολικές εξετάσεις – Πυρά από ΟΛΜΕ και κόμματα

POPULAR VIDEOS

Μεσημεριανό δελτίο 29/05/2023
Μεσημεριανό... | 29.05.2023 14:00
Μεσημεριανό δελτίο 29/05/2023
Ώρα Ελλάδος 29/05/2023
Ώρα Ελλάδος... | 29.05.2023 09:58
Ώρα Ελλάδος 29/05/2023
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Ώρα Ελλάδος
Ώρα Ελλάδος... | 29.05.2023 09:21
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Ώρα Ελλάδος
Εκλογές στην Τουρκία: Το OPEN μέσα στο… Σαράι του Ερντογάν
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 28.05.2023 19:04
Εκλογές στην Τουρκία: Το OPEN μέσα στο… Σαράι του Ερντογάν
Κεντρικό δελτίο 28/05/2023
Κεντρικό... | 28.05.2023 19:50
Κεντρικό δελτίο 28/05/2023