Νέα μέτρα: Ώρα αποφάσεων για χαλάρωση – Τι βρίσκεται υπό εξέταση από τους ειδικούς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Από τις 14.00 συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών η οποία αναμένεται να προχωρήσει και σε εισηγήσεις για τη χαλάρωση των περιορισμών που ισχύουν κατά του κορονοϊού κι ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να καταργηθούν σταδιακά τα μέτρα που είναι σήμερα σε ισχύ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση παρών είναι και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος συμμετέχει εξ' αποστάσεως καθώς έχει βρεθεί θετικός στον κορονοϊό.
Τα μέτρα που βρίσκονται υπό εξέταση
Όπως έγραψε το ethnos.gr, τα μέτρα που ζητά η κυβέρνηση από τους επιστήμονες να αρθούν είναι:
- Να αυξηθεί το ποσοστό πληρότητας στα γήπεδα στο 50%. Σήμερα στα γήπεδα επιτρέπεται η κάλυψη μόνο σε ποσοστό 10% και με όριο τα 1000 άτομα. Πρόκειται για ένα μέτρο στο οποίο οι ειδικοί φαίνεται ότι δεν έχουν αντίρρηση καθώς θεωρούν ότι είναι συνήθως εξωτερικοί χώροι συνεπώς μπορούν οι ομάδες να τηρήσουν τα μέτρα για τους φιλάθλους τους.
- Κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παρότι ελάχιστοι πλέον τη χρησιμοποιούν σε εξωτερικούς χώρους αφού δεν επιβάλλονται και πρόστιμα, υπάρχουν επιστήμονες που δεν συμφωνούν να αρθεί το μέτρο. Εκτιμούν ότι αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.
- Να επιτραπούν στην εστίαση και την ψυχαγωγία και οι όρθιοι. Στην τελευταία συνεδρίασή τους πάντως οι ειδικοί έδωσαν το πράσινο φως ώστε να μην υπάρχει περιορισμός ατόμων ανά τραπέζι, με συνέπεια να καταργηθούν στην πράξη τα οποία μέτρα στην ψυχαγωγία και την εστίαση. Πάντως πηγές σημειώνουν ότι οι ειδικοί δεν σκοπεύουν καν να αναλύσουν το συγκεκριμένο θέμα αφού θεωρούν ότι ακόμη είναι πρώιμο.
- Επίσης η κυβέρνηση ζητά να δοθεί το πράσινο φως ώστε να επιτραπούν με μέτρο κάποιες καρναβαλικές εκδηλώσεις όχι όμως οι παρελάσεις.
- Τέλος θετικά αναμένεται να απαντήσουν οι επιστήμονες της επιτροπής για το θέμα των σχολικών εκδρομών ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να κοινωνικοποιηθούν. Άλλωστε οι εκδρομές είχαν απαγορευθεί το μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας και υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ζήσει καν αυτήν τη μαθητική εμπειρία.
Ενστάσεις
Όμως, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει χαλάρωση μέτρων, πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι μέλη της επιτροπής θεωρούν πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό, γι αυτό και δεν προτίθενται να δώσουν το πράσινο φως για την κατάργηση των μέτρων.
Στη σημερινή σύσκεψη της ολομέλειας της επιτροπής πήγες τους ethnos.gr αναφέρουν ότι πολλοί επιστήμονες θα διατυπώσουν αντιδράσεις σχετικά με το πλήρες άνοιγμα της χώρας.
Εκτιμούν ότι θα πρέπει να δώσουμε στην πανδημία λίγες εβδομάδες ακόμη προκειμένου να καταγραφεί μία πιο σταθερή αποκλιμάκωση, ώστε να μη χρειασθεί να γυρίσουμε πίσω.
«Εδώ αρμόδιος είμαι εγώ»: Πού αποσκοπεί η Τουρκία με τη διπλή αντι-NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο
«Δεν του επέτρεπε να δει το παιδί» - Νέες μαρτυρίες για τη 40χρονη με την ατροπίνη στο Περιστέρι
Ένα αρχαίο μνημείο γύρω από τον τάφο του Ιησού - Τι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Ιερουσαλήμ
Τα πιο παράξενα τρένα στον κόσμο: Η «μύτη του διαβόλου» και ο συρμός που περνά μέσα από πολυκατοικία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



