Μαθαίνω ποντιακά: Το κρεμούζ’ και ο θρύλος για τις μάγισσες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Η αλυσίδα που κρεμόταν μέσα στο τζάκι στα ποντιακά σπίτια, πάνω από τη φωτιά και κρατούσε το δοχείο μέσα στο οποίο έβραζε το φαγητό ήταν το κρεμούζ’.
Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, στην περιοχή του Χατς (Ωραιοκάστρου) υπήρχε ένας θρύλος για τις νύχτες του Δωδεκαήμερου.
Όπως διηγούνταν, μερικές γυναίκες του χωριού γίνονταν δαίμονες, κατέβαιναν στα σπίτια από το κρεμούζ΄ και έπνιγαν τα μωρά. Όμως υπήρχαν και αντιμάγισσες (καλές μάγισσες), οι οποίες έβαζαν στην άκρη του κρεμουζιού μαχαίρια και ψαλίδια, ή πήγαιναν στο τζάκι και έλεγαν διάφορα ξόρκια.
Όταν οι αντιμάγισσες κατάφερναν να πιάσουν κάποια από αυτά τα δαιμόνια, τότε τα σημάδευαν με πυρακτωμένο σίδερο, ώστε μετά να μην συμμετέχουν στη συντροφιά άλλων γυναικών.
Πηγή: pontosnews.gr
Τι συμβαίνει στα Στενά του Ορμούζ: Οι 94 ημέρες της απόλυτης παράλυσης και τα επόμενα βήματα
Οι ανεξάρτητοι «αξιωματική αντιπολίτευση»: Οι νέες ισορροπίες στη Βουλή μετά τη διάλυση της ΚΟ της Νέας Αριστεράς
Νέο κεφαλαίο στο «θρίλερ» με τις εξαφανίσεις επιστημόνων στις ΗΠΑ: Την βρήκαν νεκρή ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή της
Ψύχραιμος 48χρονος τσακώθηκε με τη σύζυγο, μπήκε σε εκσκαφέα και γκρέμισε το μισό του σπίτι
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



