MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Νικόλας Ανδρικόπουλος: Το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό θέλω να είναι μόνο η αρχή - Με βοήθησε ο ΤεντόγλουΣΥΡΙΖΑ για Παπαθανάση: Η κυβέρνηση κουρεύει χρέη βουλευτών - Θα τον κρατήσει η ΝΔ στα ψηφοδέλτια;Τι θα υποστηρίξουν οι σταθμάρχες Λάρισας στην απολογία τους - Συγκίνηση στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε στη ΘεσσαλονίκηΛαγονήσι: Τα παιδιά έκαναν γκράφιτι και είχαν καλύψει τα χαρακτηριστικά τους , λέει συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ - Άγνωστα τα κίνητρα του δράστη
Homepage |   Ελλάδα   |   09.10.2022 21:15
Newsroom
Newsroom

Δακτύλιος 2022: Από αύριο στην Αθήνα - Ποιες ημέρες και ώρες ισχύει - Οι εξαιρέσεις και τα πρόστιμα

επόμενο άρθροnext-article
Κίνηση στους δρόμους της Αθήνας (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Κίνηση στους δρόμους της Αθήνας (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Πρεμιέρα κάνει αύριο, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας φέρνοντας αλλαγές για ποια οχήματα επιτρέπονται να κυκλοφορούν. Τα μέτρα θα ισχύουν έως και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 

Δακτύλιος 2022: Ποια οχήματα μπαίνουν ελεύθερα

 

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους περιορισμούς εξαιρούνται και θα μπαίνουν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας:

  • Τα, εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle /NEDC), τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31.12.2020.
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων-Worldwide Light Test Procedure/WLTP), τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.2021 και εφεξής.

Πώς εκδίδω το σήμα κυκλοφορίας εντός Δακτυλίου

Οι κάτοχοι των ανωτέρω οχημάτων, για να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στον Δακτύλιο, πρέπει να εκδώσουν το ειδικό σήμα μέσω του gov.gr.

Θα χρειαστούν:

  • Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • Tον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
  • Tον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα. Το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου.

Υπενθυμίζεται πως οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του δακτυλίου έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτόν ελεύθερα, αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων. Τα αυτοκίνητα αυτά, θα κινούνται σε προκαθορισμένες ζώνες, αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του (για είσοδο/έξοδο στον και από το Δακτύλιο).

Επίσης, δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης έχουν:

  • Τα οχήματα ιατρών (με το ειδικό σήμα), φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας (θα πρέπει να έχουν σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος ) καθώς και αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ με την προϋπόθεση το άτομο Με Αναπηρία να είναι εφοδιασμένο με Δελτίο Στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρίες.
  • Παράλληλα μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ευαίσθητων ιατρικών υλικών καθώς και νεκροφόρες και εκπαιδευτικά αυτοκίνητα επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.
  • Εξαιρέσεις ισχύουν και για αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ.

Δραστική περικοπή των εξαιρέσεων υπενθυμίζεται έχουμε και στις άδειες των κομμάτων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων κλπ, προκείμενου να δώσουν το «καλό παράδειγμα».

 

Οι άδειες ελεύθερης κυκλοφορίας στο δακτύλιο (που δεν σχετίζονται με τον τύπο του οχήματος αλλά με ιδιότητα του οδηγού τους) χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Ώρες και μέρες Δακτυλίου

Ο δακτύλιος με την εκ περιτροπής κυκλοφορία θα ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00-20.00 και την Παρασκευή από 07.00-15.00. Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν. Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Τα όρια του Δακτυλίου

Η περιοχή που ισχύει αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: «Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπύρου Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Ανδρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας». Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Σε ό,τι αφορά στους περσινούς κατόχους αδειών δακτυλίου, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνεται ότι δίδεται προθεσμία δέκα εργάσιμων ημερών, για να τις ανανεώσουν. Μέχρι τότε θα υπάρξει ελαστικότητα στους ελέγχους, με την επίδειξη της περσινής άδειας εισόδου στο δακτύλιο.

Το πρόστιμο

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • «Φρένο» στις ανατιμήσεις σε 50 προϊόντα - Συνάντηση Γεωργιάδη με εκπροσώπους των προμηθευτών
  • Σε οριακή κατάσταση το υγειονομικό προσωπικό: «Θερίζει» το burn out μετά την πανδημία - Ανησυχητικά τα αποτελέσματα μελέτης
  • Δύο συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση 12χρονης - Τι βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων
  • «Ό, τι αγαπώ» με τον Γιάννη Μπέζο: Αποσπάσματα από την πρεμιέρα - Ξεχωριστοί καλεσμένοι το Σάββατο στο OPEN
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • δακτύλιος
  • υπουργείο Μεταφορών
  • αυτοκίνητα
  • ειδήσεις τώρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 07:32
Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση τον Απρίλιο
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 03:30
Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών και «μπόνους» την επόμενη εβδομάδα - Ποιοι πάνε ταμείο
MENSHOUSE
Το απωθημένο των 5,5 δις: Οι 2 αστεράτοι παικταράδες που ο ΠΑΟ έχασε στις λεπτομέρειες το τρελό καλοκαίρι του 1999
MENSHOUSE
Δεν ήθελε να μάθουν ούτε το θάνατο του: Ο σπουδαίος ηθοποιός που αρνήθηκε λυσσαλέα τη δημοσιότητα έφυγε όσο αθόρυβα έζησε (Vid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
26-03-2023 16:46
Τρένα: Ανατρέπεται πλήρως το σχέδιο Γεραπετρίτη καθώς τα μέτρα ασφαλείας αγνοούνται - Κανένα πρόσθετο δρομολόγιο από Δευτέρα
02
26.03.2023 17:40
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Γυναίκα απειλεί να πέσει από την ταράτσα σπιτιού
03
26.03.2023 09:14
Ρόδος: Μαθητής κατέγραψε προσωπικές στιγμές 13χρονης και έστειλε το βίντεο σε όλο το σχολείο
04
26.03.2023 17:04
Νέα υπόθεση που σοκάρει στο Ίλιον: 19χρονος κατηγορείται για τον βιασμό μιας 15χρονης
05
26.03.2023 17:51
Νέο επεισόδιο οπαδικής βίας στον Βοτανικό: Τον ρώτησαν τι ομάδα είναι και τον μαχαίρωσαν

POPULAR VIDEOS

Μεσημεριανό δελτίο 26/03/2023
Μεσημεριανό... | 26.03.2023 13:47
Μεσημεριανό δελτίο 26/03/2023
Αρκιοί: Ο μοναδικός μαθητής του νησιού δεν ήταν μόνος στην παρέλαση
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 26.03.2023 14:18
Αρκιοί: Ο μοναδικός μαθητής του νησιού δεν ήταν μόνος στην παρέλαση
Στα «μαχαίρια» το Ρωσικό Υπ. Άμυνας με την ομάδα Βάγκνερ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 25.03.2023 20:50
Στα «μαχαίρια» το Ρωσικό Υπ. Άμυνας με την ομάδα Βάγκνερ
Κεντρικό δελτίο 25/03/2023
Κεντρικό... | 25.03.2023 20:01
Κεντρικό δελτίο 25/03/2023
25η Μαρτίου: Μήνυμα ελπίδας από τους μαθητές στην Πολίχνη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 25.03.2023 14:07
25η Μαρτίου: Μήνυμα ελπίδας από τους μαθητές στην Πολίχνη